X-Bionic (un fel de review)

De cand am folosit primul tricou marca X-Bionic, am stiut ca nu voi putea pur si simplu sa-l mentionez in textul despre excursia respectiva. Am stiut ca va trebui sa-i dedic un text separat. De ce? Pentru ca pur si simplu mi s-a parut genial!

Au trecut cateva luni de atunci, si a venit timpul sa scriu acel text. Intre timp am folosit si alte produse X-bionic, si voi spune cate ceva si despre ele.

Marca X-bionic este o marca elvetiana. Castigatoare a foarte multe premii pentru produsele tehnice de vestimentatie, destinate sportivilor si activitatilor sportive,  la prima vedere promite multe.

Mi-a placut sloganul lor: Vestea buna: iti da mai multa energie. Vestea proasta: si adversarilor tai!

Teoretic, datorita tehnologiilor incorporate, vestimentatia x-bionic mentine temperatura corpului la 37 de grade, temperatura considerata ca fiind ideala pentru randament maxim. Absoarbe transpiratia produsa de corp, dar nu o elimina complet (lasand corpul uscat). Elimina surplusul, dar foloseste o parte din ea pentru a contribui la racirea corpului (atunci cand acesta este incalzit de la efort), pastrand o pelicula fina pe care o distribuie in mod uniform pe tot corpul. Asta ajuta atunci cand e cald.

In practica, acest lucru l-am simtit astfel: goneam cu bicicleta, fie in oras, fie afara. Pe distanta scurta sau lunga, daca afara sunt 35 de grade, e clar: iti e cald! Sa mai si pedalezi, sa faci efort, e cu atat mai greu. Purtand tricoul X-bionic (acela pentru trekking, dar merge la fel de bine la orice sport – cu mici diferente fata de cele facute special pt sportul respectiv), senzatia era ca nu am corp. Adica… Imi ardea capul de la caldura, imi curgeau apele pe fata, parul era ud, dar corpul… nu era acolo! Senzatia e atat de placuta, atat de confortabila incat te miri cum de corpul nu iti e incins, cum de nu simti siroaie de transpiratie curgand pe tine! Senzatia era ca nu e acolo corpul meu, ci pluteste undeva linistit, undeva la umbra. Asta mi s-a parut genial, si tin minte ca am spus atunci ca imi trebuie neaparat si o cagula X-bionic! (care nu exista). Idea ca un tricou iti poate da mai multa energie e adevarata: pentru ca un tricou X-bionic te face sa alergi/urci/pedalezi pe caldura, pe soare puternic, ca si cand ai fi la umbra! Atunci cand afara e foarte cald, normal ca la umbra ai mai multa energie. Tricourile astea creaza cumva acea “umbra”. Si tricoul meu nu e unul special pentru canicula. Exista si asa ceva (care sa reflecte lumina solara etc).

Apoi, cobor de pe bicicleta. E singurul tricou cu care pot sa intru total linistit intr-un magazin, pentru ca nu am doua pete imense de transpiratie la sub brat sau pe spate. Arata ca si cand e total uscat. El este umed desigur, total umed, dar asta nu se vede in mod deranjant (pt ca nu se vede deloc), si cel mai important, nu se simte intr-un mod deranjant.

Cu un tricou obisnuit, atunci cand te opresti din efort, si simti o mica adiere de vant pe spate, te ia cu frig. Tricourile X-bionic te racoresc atunci cand e cald, si te incalzesc atunci cand ti-e frig! Mi s-a parut geniala treaba. E vorba de niste “camere”, “pungulite” cu aer, canale si alte sisteme, care atunci cand transpiri (cand faci miscare), actioneaza ca un burete dar si ca un conductor (imprastiind racoarea pe tot corpul), si atunci cand te opresti din transpirat (din miscare), actioneaza ca un izolator termic – pastrand aerul cald pe care corpul il degaja, si nelasand frigul sa intre.

In practica, cu un tricou x-bionic, pauza, dar si repornirea de pe loc atunci cand afara e innorat si bate putin vantul e mult mai usoara (sigur, un tricou de vara are limitele lui atunci cand afara chiar e frig, dar comparativ cu un tricou obisnuit – fie el chiar si unul tehnic), senzatia de frig e mult diminuata si cea de confort e foarte mult crescuta.

Apoi… la soare, tricoul se usuca mult mai repede decat un tricou obisnuit. Dar chiar daca nu e soare, si l-ai intins pe o sarma sa se usuce, si nu a apucat sa se usuce pentru ca trebuie sa pleci, il poti imbraca iarasi (fara sa consumi un alt tricou uscat), pentru ca senzatia de tricou ud pe piele nu o simti decat pentru o secunda, atunci cand il pui pe tine. Dupa asta, chiar si stand pe loc functiile tricoului isi fac treaba, si nu vei mai simti frigul dar nici caldura la fel de intens. Iar daca te pui in miscare (urci, pedalezi), beneficiile sunt si mai multe.

Tricoul pentru trekking are in plus fata de unul normal niste zone speciale, ca niste bureti moi, plasate acolo unde corpul vine in contact cu rucsacul. Pe umeri, si la brau, acolo unde exista curelele de prindere. Cu un tricou obisnuit si un rucsac de peste 15 kg, faceam bubite pe umeri dupa 10 ore de mers. Cu tricoul X-bionic ma simt mult mai bine, zonele acelea speciale de contact sunt minunate, plus ca permit corpului sa respire mult mai bine, chiar daca rucsacul e strans pe corp.

Nu mai vorbesc de felul in care aceste tricouri arata, mi se par superbe! Parca sunt asa… robotice, se citeste de la distanta cata tehnologie e in ele!

Ah, in plus, poti folosi tricoul si doua zile la rand, nu miroase, si inca il simti proaspat pe piele. Lucrul asta reduce foarte mult nevoia de a cara 5 tricouri intr-o excursie de 2 zile pe munte.

Un alt tricou X-bionic pe care l-am folosit, e un tricou mai simplu, “all sport”. Cu aceleasi functii, ii lipsesc zonele de contact cu rucsacul. X-bionic Energizer, tricou estiv. Nu pot sa spun ca am apucat sa ma atasez la fel de mult de el inca, dar functioneaza si el la fel de bine. Sigur, primul ramane preferatul meu. Dar si cu acest tricou, poti sa iti vezi linistit de mersul pe munte sau de pedalat, pentru ca nu ai corpul care sa-ti distraga atentia cu faptul ca ii e prea cald sau prea frig. Tricoul e atat de comod pe piele inca uiti de el. Poate uiti uneori si sa-l apreciezi asa cum merita, dar nu-i nimic, iti vei aminti sa faci asta, atunci cand in locul lui vei folosi un alt tricou, mai putin eficient.

Trecand la “artileria grea”, tricoul cu maneca lunga X-bionic energy acumulator (turtle neck) e o alta achizitie minunata.

Conceput pentru temperaturi mai scazute, practic poti sa urci pe munte imbracat doar in acest tricou (la partea de sus), chiar si la 5 grade (asta depinde si de rezistenta fiecaruia la frig). Sigur, daca vrei sa te opresti din urcat si sa stai imbracat asa la 5 grade, nu te astepta sa-ti fie cald. Ideea e ca e un foarte bun izolator termic, dar in acelasi timp foloseste aceleasi principii pentru evacuarea si folosirea transpiratiei ca si celelalte produse X-bionic. Eu am mers pe munte imbracat doar cu acest tricou si o geaca deasupra, la temperaturi in jurul a 0 grade. Cand plecam dimineata, fiind foarte frig, puneam si un polar subtire peste tricou, apoi geaca. Ulterior scoteam polarul, mai ales la urcus, te incalzesti, si tricoul x-bionic e de ajuns. Geaca o tineam anti-vant si anti umiditate.

Cu tricoul de vara (acela de trekking), cand afara e foarte frig, atunci cand stai pe loc incepi sa simti frigul, el fiind si ud. Cu tricoul acesta, cu maneca lunga (exista mai multe oricum, mai subtiri, mai groase), chiar si cu el ud, frigul se simte mult mai putin. Daca e uscat, cu atat mai bine. Eu de obicei prefer sa nu urc cu el, pentru a nu-l uda atunci cand nu e chiar nevoie de el (la urcus nu simti la fel frigul). Si il folosesc in a doua parte a excursiei, pe creasta de exemplu. Unde nu te incalzesti asa tare de la efort, dar ai nevoie de caldura. Adevarul e ca poate nu-ti dai seama cat de eficient este, sau cat de mult bine iti aduce un astfel de tricou. Poate nu pe loc. Il simti si pe el putin ud, vezi ca nu se mai usuca (daca nu e soare), il simti rece pe piele daca il pui asa, ud. Realizezi insa cat de minunate sunt, atunci cand nu le mai ai. Atunci cand folosesti un tricou normal, peste care pui polarul. Atunci iti dai seama ca, desi poate nu te facea sa te simti in paradis la zero grade, X-bionic te facea sa nu te simti la – 10, asa cum o fac alte produse mai mult sau mai putin tehnice.

Am dormit la sub zero grade in refugiu, in cort, in stane parasite cu x-bionic-ul in loc de tricou si polarul peste. Boierie! (dar asta depinde de multi factori!).

ioan stoenica, costum x-bionic

Un lucru care avantajeaza si mai mult acest tricou e o geaca buna, care sa-i permita sa “respire” mai usor.

Am de la X-bionic si o pereche de boxeri. Pe care iar am invatat sa-i apreciez mai mult atunci cand nu ii am. Totusi, atunci cand ii am, mi s-a parut ciudat ca se uda foarte usor. Materialul e foarte absorbant, si umezeala se transmite si pantalonilor, care se uda si ei. Partea buna este ca tu nu simti disconfortul unor boxeri uzi (asa cum se intampla la niste boxeri normali). Confortul e foarte ridicat, mai ales vara, cand nu se pune problema ca umezeala sa se transforme in frig. Dar si iarna, desi sunt umezi, corpul nu percepe acest lucru la fel ca la niste boxeri normali, care nu mai izoleaza in niciun fel.

Am si pantaloni x-bionic, dar pentru ca sunt mult prea mulati, am evitat sa merg imbracat fiind doar cu ei. Am facut doar cateva poze astfel pe varful Lesepzi. Am dormit insa in ei, si am mers cu ei pe sub pantalonii normali, atunci cand era foarte frig. Ah, la Lespezi am urcat in pantaloni scurti, avand acesti pantaloni lungi pe dedesubt.

Eu sunt mai putin sensibil la picioare, in ceea ce priveste frigul sau caldura, dar pantalonii ofera aceleasi avantaje ca si tricoul de mai sus. In felul asta, iarna ii iau pe sub pantalonii Mammut (care singur n-ar face fata), si vara merg doar cu Pantalonii Mammut.

In plus (desi asta e valabil si la restul produselor), ei au un rol si in circulatia sangelui catre inima dar si pentru sustinerea muschilor, reducand astfel efortul produs de inima pentru a pompa sange catre muschi. Am simtit acest lucru in practica mai ales la pantaloni, care sunt mai strampti, intr-un mod placut. Adica intr-adevar simti ca ceva te sustine, e ca o mana care se strange pe muschii tai, impingandu-te sa pui piciorul mai sus, mai usor. Fratele meu zicea ca e doar auto-sugestie, pentru ca am citit ce scria pe cutie, dar e mai mult decat atat. Si chiar daca e doar atat, cel putin functioneaza!

Acelasi producator are o oferta si pentru sosete, acestea numindu-se X-socks. Am si eu o pereche pt trekking, de vara. Cu siguranta e mult mai eficienta decat o soseta normala dar si decat altele tehnice pe care le-am folosit. Piciorul respira mult mai bine, umezeala e indepartata mai eficient, bataturile sunt intarziate (daca mergi 12 ore cu bocanci cu care piciorul nu e inca obisnuit, bataturile mi se par inevitabile – dar o soseta buna le intarzie mult). Se usuca rapid, nu miros, sunt foarte confortabile si eu ar trebui sa-mi iau unele si pentru iarna.

Date mai tehnice si alte informatii despre X-bionic cititi pe site-ul lor, http://www.x-bionic.com/#/en/ .

Stiu doar ca sunt extrem de multumit de ele, si ca pretul ridicat e justificat si merita platit. Daca as avea bani nenumarati, le-as cumpara pe toate. Pantaloni pentru bicicleta, tricou pentru bicicleta pentru mers pe canicula, tricou normal pentru bicicleta, jachete si sosete nenumarate.

La noi, firma importatoare este ski-shop. Preturile sunt la fel cu cele din Europa (eu le-am luat pe toate de la Sportler, din Italia, in 2008, dar am si un tricou de la Ski-Shop).

Momentan insa sunt multumit ca nu mai urc cu tricouri de bumbac ca acum cativa ani, si, desi tricourile Quechua, acelea cele mai simple, sunt mult mai bune decat orice tricou de bumbac, un tricou X-bionic e deja echipament la un alt nivel. Si nu de putine ori m-am simtit acolo sus… X-bionic man!

Ioan, X-bionic man, zburand peste Fagaras.

Poza de mai sus, cu mine zburand peste Fagaras, apare pe prima pagina pe site-ul oficial X-bionic 😀 Unde va recomand sa vedeti filmuletul de prezentare al marcii!

Alternative exista multe, cu avantaje si dezavantaje si eu nu incerc sa fac reclama nimanui. Vreau doar ca ceea ce eu simt si invat folosind un anumit produs, sa fie de folos si altcuiva care ar putea fi interesat de acel produs. (mentionez ca nu cunosc foarte multe produse tehnice – mammut, north face –  deci pot la fel de bine sa existe si alte marci care sa ofere produse la fel de bune. Eu pe astea le-am incercat, despre astea vorbesc).

Si stiu ca de fiecare data cand fac o tura lunga cu bicicleta sau merg pe munte, impresia despre produsele x-bionic e aceeasi: sunt geniale!

Ioan Stoenica, 19 decembrie 2009.

Later edit: dupa 6 ani de folosiri, in special la ture mai grele pe munte, atat tricourile de vara cat si bluza de iarna isi pastreaza proprietatile si sunt inca functionale! Si mai ales… inca le consider geniale si foarte potrivite pentru cei ce transpira mult si practica sporturi intense si regulat. Eu am menajat aceste tricouri, nu le-am folosit in fiecare tura, ci doar in turele mai solicitante – de aceea inca le folosesc si dupa 6 ani.

Produsele X-Bionic sunt disponibile in Romania prin www.ski-shop.ro, cu magazin in Brasov si Bucuresti.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

14 răspunsuri la X-Bionic (un fel de review)

  1. artmiss zice:

    foarte tare faza cu poza ;)) felicitari?! 🙂

    Apreciază

  2. rcodrut46 zice:

    Sunt profesor de ski si port un underware complet X-bionic ca si al tau din poza de mai sus si de asemenea x-socks de ski performance. Doresc sa te intreb daca stii si vad ca dai niste informatii utile celor ce nu cunosc inca aceasta ultima tehnologie in domeniul imbracamintei pt cei ce depun efort fizic, anume informatii legat de cum sa iau legatura cu unii de acolo din Elvetia pt – hai sa-i spunem – „un fel de garantie”. Eu am cumparat costumul underware din Austria in anul 2008, luna mai. Incepand cu acest sezon de iarna am observat ca la pantalon, in fata…mi s-a dus un fir si nu stiu daca nu este un mare risc ca in acel loc sa se rupa mai repede sau mai tarziu….nu mai am nici chitanta de cumparare nici ambalajele acelea superbe…crezi ca as avea vreo sansa sa-i conving sa mi-l skimbe…doar asa sa nu-si strice imaginea companiei…sau nu ar trece peste „protocolul” si conditiile de garantie? id me de mess este: rcodrut46 . Mi-ar place sa discutam mai multe….Ce parere ai de ce ti-am scris? Thx Codrut

    Apreciază

  3. In principiu, pentru garantie iti trebuie cutia cu codul intact, poate si bonul fiscal (nu stiu sigur). Si trebuia inregistrat produsul pe site-ul lor, pentru garantia aceea de 2 ani cu care se lauda. Cred ca cel mai bine le trimiti un e-mail, gasesti adresa pe site-ul lor.

    Probabil in functie de ”defectiune” vor hotari daca garantia acopera reparatia/schimbul sau nu. Dar daca nu, un fir descusut poate nu e chiar asa grav… adica… daca poti sa-l cosi la loc cumva, cat poate sa scada eficienta costumului de la o cusatura mica? Oricum, cel mai bine vorbesti cu ei…

    Aici e pagina lor de contact

    Apreciază

  4. rcodrut46 zice:

    Multumesc de parerea prompta….o sa vedem cum voi proceda …:)

    Apreciază

  5. Francisco Emi zice:

    Salutare !!
    Sunt un practicant de ski de tura si biatlon. Am observat ca esti destul de documentat si as apela si eu la tine : ce imi recomanzi de la ei pt ambele sporturi si cum se pot comanda. M-ar interesa echipament complet de la sosete pana la cagula. Mutumesc
    Zile placute cu cer senin
    M-a intereseaza si pentru ca sunt si zburator si de multe ori chiar si vara decolezi la 25 de grade iar la baza norului ajungi la 2-3 grade. Inca o data multumesc.

    Apreciază

  6. Pop Iuliu zice:

    Folosesc echipament x-bionic ,la ski,si ciclism.Sant foarte incantat,problema se pune cu procurarea lor.Incerc sa cumpar un pulover”insructor HD jacket” 020050.,Daca se cunoaste un dealer online dispus sa livreze in Ro…… Multumesc anticipat,Iuliu

    Apreciază

  7. Alex zice:

    Salut! Poti sa mi zici te rog ce dimensiuni ai tu la piept si talie si ce marime este primul tricou descris(cel gri de trekking). Ma intereseaza sa-mi comand unul si nu vreau s-o dau in bara cu marimea 😀 La o prima vedere, mi se par toate f mici, insa banuiesc ca se extind.

    Totodata ma interesa daca esti la curent cu vreo solutie mai usoara de a comanda produsele din Ro. Am vazut ca cei de la Sportler nu livreaza la noi in tara…

    Mersi frumos!!

    Apreciază

    • Salut! Nu stiu exact ce dimensiuni am, in afara de 1,83m inaltime si 70 de kg. Dar tricourile sunt intr-adevar foarte elastice. Atat de elastice incat nu exista marimi de genul S, M, L, XL – ci sunt combinate. Un tricou are marimea S/M (bun pentru oameni mai scunzi sau de inaltime medie), altul este L/XL – bun pentru oameni mai inalti si eventual mai solizi un pic (posibil sa existe si marimi mai xxl sau ss, nu stiu). Tricoul meu gri este L/XL – si imi vine foarte bine. Mi-ar fi venit bine si daca eram un pic mai mare (pe inaltime sau pe latime). Celalalt tricou al meu, cel negru cu maneca scurta, este S/M. Eu in general port M. Ei, acesta imi este un pic prea fix și prea scurt. Ca e mulat pe corp imi place, dar e prea scurt si uneori asta e deranjant. Cel gri e mai lung si, desi sta mulat, nu e chiar asa strans – ceea ce-i mai comod. Ca model, sunt mai multumit de cel gri, care e special pt trekking. Daca ai peste 1.80m, mergi destul de sigur pe L/XL. Sub 1.75m cred ca-i numai bun S/M. Nu stiu ce sa zic de cazul in care ai intre 1.75 – 1.80 :)) Ca latime conteaza mai putin, pentru ca se intind si se muleaza foarte bine.

      Nu stiu din pacate cum ai putea sa comanzi in Romania – dar exista si pe alte site-uri, nu doar la Sportler. Poti gasi pe pagina oficiala x-bionic lista cu distribuitorii autorizati – si poate gasesti si in vreo tara mai apropiata, la un magazin care sa livreze. Daca nu, cel mai simplu ar fi sa vorbesti cu vreun cunoscut din afara (daca ai) si sa ti-l trimita prin Atlassib. Succes!

      Apreciază

  8. Alex zice:

    Mersi pt informatii! Au fost de ajutor. Sunt la 1.90, deci probabil voi merge pe un L/XL, chiar daca nu sunt f solid.
    In alta ordine de idei, dupa un schimb de mailuri, cei de la X-Bionic mi-au spus ca au semnat un contract cu o firma din Ro pt distribuire. Deocamdata, nu sunt f convins ca e o sursa ok, altfel voi reveni cu informatii. Am vazut ca sunt persoane interesate si pagina aceasta apare la cautari pe google pe teme „X-BIonic”. Deci sper sa le fie si altora de folos.

    Apreciază

  9. Pascu Ioan zice:

    Hmmm,poate rezist eu mai bine la frig,dar am mers(in urcare) in tricou tehnic de la quechua la 5 grade si in acelasi tricou plus un banal softshell la -12 (fara vant in ambele ocazii),nu am simtit frigul deloc ci doar o stare ideala de mers.

    Apreciază

    • 🙂 diferentele se simt cand mergi mult, in conditii diverse, nu in conditii ideale, fara vant, fara schimbari de temperatura, la ture scurte. Si eu folosesc tricouri quechua vara, alea simple, dar pentru turele grele, diferenta e enorma fata de un tricou tehnic mai bun (nu neaparat x-bionic). Plus ca eu transpir foarte mult, astea quechua se fac lac pe mine daca e canicula afara, in timp ce cu x-bionic ma simt super bine. Oricum, investitia merita doar daca mergi foarte mult pe munte in tot felul de conditii, altfel nu are sens.

      Apreciază

Cum ți s-a părut?