Produsele mele Quechua

Cand am inceput sa urc singur pe munte, acum cativa ani, excursiile mele nu beneficiau decat de aportul unei mari pasiuni, a dorintei de a urca si de a simti ceva acolo sus (si pe drum). Nu aveam practic niciun fel de echipament special, mergeam cu ce reuseam sa incropesc de prin casa. O pereche de bocanci care se udau la prima atingere a zapezii, tricouri de bumbac care se udau imediat si tineau rece la spate, sosete la fel, pulovere grele care nu tineau prea mult de cald… nimic special pentru munte.

Stiam ca lucrurile se vor schimba, pentru ca imi doream eu sa le schimb. De aceea, dupa o perioada de pauza (de la mersul pe munte), am reusit sa imi cumpar o multime de accesorii carora le-am simtit lipsa in primele excursii, si pe care le apreciez de acum in excursiile pe care le fac.

Vroiam sa ma opresc insa asupra unei anumite marci de produse pentru munte, si anume Quechua. Pentru ca de la Quechua am cele mai multe produse, si pentru ca mi se par produse foarte potrivite pentru incepatori (dar nu numai). Mai ieftine decat alte marci (nu totul foarte ieftin totusi), raport calitate – pret foarte bun si magazine Decathlon in Bucuresti dar si in alte orase din tara.

Daca sunteti incepatori, va recomand si acest articol: Prima oara pe munte – sfaturi pentru incepatori.

Cort Quechua T2. Al meu e visiniu cu rosu, o culoare superba, mai ales cand bate soarele pe el. A costat doar 25 de euro (in 2009).

Cu siguranta eu l-am folosit in mod mult mai intens decat pentru ce a fost el creat, dar a fost “a good preciousss”.

Avand in vedere ca de cele mai multe ori merg singur si ca uneori dorm la refugii (luam cortul “just in case” cu mine), acest cort e prea greu (3,4 kg). O sa il schimb pt vara cu unul care sa aiba sub 1 kg (bun si pt bicicleta), si pt iarna va trebui sa-mi iau altul. Dar sa spun cate ceva despre el.

Cort din doua parti, cort interior + folie exterioara. Se monteaza intai cortul interior, chiar foarte, foarte usor (chiar si singur fiind), dar asta e un dezavantaj daca afara ploua. Folia exterioara se monteaza putin mai greu, uneori a fost nevoie sa o desfac si sa o reasez, dar apoi sta destul de bine.

Impermeabilitatea e buna, l-am tinut in cateva ploi si n-am avut probleme. Rezistenta la vant… e mai rezistent decat m-as fi asteptat, mai ales ca l-am folosit in zone expuse la vant, chiar si pe un varf inghetat in Bucegi. Sigur, nu am prea dormit noaptea aceea din cauza ca trebuia sa tin cu mana de el, sa nu-l indoaie vantul, dar a rezistat. Alta data insa am fost nevoit sa-l strang inainte de apus, pentru ca vantul il culca la pamant. Asadar, daca nu il pun in zone expuse, cu vant puternic, isi face treaba. E mai rezistent decat pare din interior.

E foarte spatios, chiar si pentru doua persoane. In interior sunt foarte multe buzunare (pe fiecare colt), foarte practice. In tavan in centru exista un carlig, pentru agatat o lanterna de exemplu.

Vara e destul de aerisit, dar iarna face condens foarte tare. Dimineata, pe interior stau picaturi de apa una langa alta, si daca misti de cort, incep si cad pe tine. Noroc ca sacii sunt hidro-repelenti, rezista la putina apa. Iarna e posibil sa suiere vantul pe la nas, pentru ca nu exista fusta de zapada, si folia exterioara nu atinge pamantul. Vara insa acest lucru e un avantaj, pentru ca aerul cald circula mai bine si e improspatat mai usor. De fapt cortul asta chiar e cort de vara. Oricum, cand afara e vant si frig, in interior e un adapost mult mai placut.

Veranda nu e foarte spatioasa, doar cat sa pui bocancii “la usa”, sa nu-i ploua. Dar eu am pus si rucsacul uneori, sprijinit de folia exterioara.

Din pacate, nu am avut grija de el asa cum trebuia. L-am impachetat ud si murdar, si acasa nu l-am desfacut sa-l usuc. Asa ca au aparut pete si miros de mucegai pe folia interioara. L-am folosit chiar si asa pe urma, dar nu mai e ca nou.

Fermoarul de la usa exterioara mi s-a rupt intr-o zi (doar capatul acela de care tragi), am ramas efectiv cu el in mana, apoi s-a facut bucatele. Probabil a ruginit si el. L-am schimbat ulterior la un nene care repara fermoare.

Impachetat ocupa destul de mult spatiu, de aceea eu il pun deasupra rucsacului, sub capacul acestuia, orizontal – sau pe fundul rucsacului, daca exista chingi speciale (recomand!).

Nu stiu daca voi mai avea ocazia sa-l folosesc, dar a fost si ramane primul meu cort, my preciousss.

Later Edit

Impresii dupa 4 ani de folosire – Quechua T2

In acesti ani am folosit cortul atat vara cat si iarna, destul de mult – dar el nu mai este singurul meu cort (am si unul de 1 kg, de o persoana – ferrino bivy HL)

Rezistenta la ploaie a ramas destul de ridicata – cortul este functional, dar cu unele „stricaciuni”.

– cerculetele metalice de la baza cortului, de pe colturi, se indoaie si se desfac (sunt de aluminiu) – astfel incat pot iesi de acolo. Se pot repara sau inlocui cu ceva mai rezistent (eu le-am indoit ca sa tina provizoriu.

– fermoarul interior da si el rateuri, merge acum doar intr-un sens – dar si acesta se mai agata uneori.

– betele care tin cortul in picioare s-au uzat, unul din ele s-a crapat si probabil nu mai are viata lunga – dar l-am folosit chiar si asa.

– Cuiele s-au indoit si ele – dar pot fi inlocuite sau indreptate (se intampla cam la toate corturile)

– Folia de sol s-a mai intepat de la iarba, are cateva gaurele, dar e inca foarte functionala. De apreciat ca este mai groasa (deci mai rezistenta la intepaturi si la apa), dar asta o face destul de grea.

– Folia exterioara se tine bine, nu s-a uzat in mod deranjant.

– sforile sunt inca intregi, la fel si cusaturile – rezista bine.

– Husa in care se strange cortul s-a tocit si s-a sfasiat intr-un loc, dar este inca functionala.

Pareri dupa 4 ani: cort ideal pentru excursii usoare, pe munte – dar nu pentru conditii prea grele. A se evita montarea pe creste sau in zone expuse la vant (rezistenta la vant nu e foarte mare). Rezistenta la ploaie e foarte mare – daca e montat corespunzator (inainte sa inceapa ploaia!). L-am folosit si in zapada – dar el nu e cort de iarna – bate vantul pe sub folia exterioara si asta il face prea racoros. Totusi, pentru ca folia interioara are doar cateva portiuni destul de mici de plasa (de tantari), vara poate fi prea calduros.

Folia exterioara se monteaza uneori cam greu, sta cam stramb, dar daca se insista, se aseaza bine. Cand e vant, recomand sa se fixeze folia exterioara de bete cu ajutorul celor 4 chingi cu arici, aflate pe interior, in dreptul fiecarui bat. In plus, se pot lega intre ele cele doua bete, in varful cortului – pentru asta trebuie sa aveti la voi o sforicica, un siret ceva. Creste stabilitatea cortului in felul asta.

Este un cort greu (3.4kg) si voluminos (cand e strans) – dar la banii astia (circa 130 lei in 2013) nu gasesti cort mai bun pentru mers la munte.

Un articol util despre excursii cu dormit la cort, aici: Prima oara la cort. 

Geaca Quechua (nu stiu ce model este, nu o mai gasesc pe site-ul lor) am cumparat-o in primul rand pentru culoarea rosie atat de frumoasa (unii spun ca ar fi portocalie) care mi-a sarit in ochi. Dar culoarea e mai mult un detaliu (folositor pentru poze, dar si pentru a fi mai usor de vazut pe munte). Si pentru pretul redus (40 euro).

Imi place ca e calduroasa si comoda. Are buzunare multe si practice, iar cele in care tii mainile au o parte din material calduros (foarte practic). Gluga e si ea calduroasa si protejeaza de vant (poti renunta la caciula chiar, desi cu gluga arat tare ciudat). E o geaca usoara, dar ocupa destul de mult spatiu daca o pui in rucsac. Vara e cam prea calduroasa si groasa totusi, o port numai peste tricou, ca sa apere de ploaie.

Nu-mi place ca nu permite prea mult corpului sa respire, astfel incat chiar daca afara nu ploua, pe dinauntru tot te uzi (probabil cu o geaca mai buna, cu ventilatii la sub brat, e mai bine). Este impermeabila, dar nu rezista la ploi foarte puternice (cand se umezeste mai mult, si din exterior dar si din interior). E sensibila la zgarieturi – materialul exterior fiind un fas destul de usor de agatat si de rupt (A rezistat totusi pana acum, chiar daca am agatat-o ici si colo). Daca o pui la soare, se usuca rapid. Daca e in cort sau in refugiu, unde e umezeala, nu se usuca prea usor.

Imi place cum arata in poze, mai ales datorita culorii.

Ca o concluzie, e o geaca ideala pentru oras, dar e buna si pe munte. In lipsa de o geaca cu Gore-tex, mai ales iarna, e ok. Pentru vara insa trebuie sa-mi iau una mai subtire.

later edit: observatii la peste un an de la cumparare. Mentionez ca in acest an am folosit-o de foarte multe ori, pe orice vreme, atat in oras cat si pe munte  – si vara si iarna.

Pentru oras ramane in continuare ideala – sau pentru plimbari scurte pe trasee usoare (plimbari prin parc, prin padure etc). Daca insa traseul e mai solicitant si incepi sa transpiri, geaca nu te ajuta: se uda destul de usor pe interior pentru ca nu e prea respirabila – nu ajuta la evacuarea umiditatii prea bine – si daca e pusa peste tricou cu maneca scurta, tine rece pe piele.

Poate si pentru ca in unele locuri am cam intepat-o, sau poate ca materialul nu e foarte rezistent la apa, in ploi puternice se uda destul de repede – se imbiba cu apa de-ti vine sa o storci, macar sa-i mai usurezi greutatea. In mers eu nu simt neaparat frigul (desi un disconfort clar exista), dar daca te opresti… e uda si rece. La soare se usuca destul de repede, dar daca nu e soare…

Materialul din care e facuta la exterior, fasul acela, e foarte rezistent – mult mai rezistent decat as fi crezut! Desi s-a agatat in cateva locuri, ar fi trebuit sa fie numai gauri acum, prin cate desisuri de crengi am trecut. Uneori chiar auzeam zgomot de crengi care o zgarie, si ma uitam la ea fiind sigur ca s-a rupt – si de fapt nu patise nimic.

Gluga si buzunarele (multe) sunt foarte practice, sunt foarte multumit de ele, la fel si de snururile de la brau care strang partea de jos – astfel incat sa nu intre frigul pe sub ea. Se pot strange cu o singura mana pentru ca sunt autoblocante. Fermoarele merg inca foarte bine, desi uneori se mai intampla sa se agate in fasul gecii.

Ocupa destul de mult spatiu in rucsac, de aceea recomand (si mie) o punga din aceea cu valva, care scoate aerul si micsoreaza astfel volumul.

Iarna e inca foarte calduroasa, daca e uscata. Daca ai pe sub ea un windstopper sau ceva atunci e ok si pe munte, chiar daca te cam incingi in mers (uneori chiar si la -10 grade). Dar pentru ca se uda usor (si din cauza gaurelelor facute in timp), nu poti ramane cu ea pe tine prea mult.

Tricourile Quechua, Forclaz 50, acelea cele mai ieftine, care costa cam 30 de ron, m-au facut sa-mi dau seama ca nu poti avea niciodata destule. Sunt foarte practice, si au inlocuit in cazul meu tricourile de bumbac sau maieurile.

Se uda mai greu de la transpiratie si permit corpului sa respire (chiar daca nu sunt la fel de comode pe caldura precum un tricou de bumbac, sunt mai practice pe munte). Se usuca super repede (mai ales la soare), avantaj considerabil – intr-o pauza de 10 minute la soare, ai tricoul uscat si il poti refolosi, fara sa fie nevoie sa schimbi 2 tricouri pana ajungi in varf, si unul la coborare. Nu tin rece la spate ca un tricou de bumbac, si nu capata mirosuri urate (aici un mic ajutor il ofera si anti-perspirantul). Eu am 3 astfel de tricouri, si mai am 2 Kalenji (tot marca ce tine de Decathlon, dar pentru alergat).

Sunt disponibile in multe culori, ceea ce e un avantaj pentru mine (imi plac culorile, mai ales pe munte). Nu prea am ce sa le reprosez, la banii dati, nu poti sa le ceri mai mult. Si valoreaza mult mai mult decat un tricou obisnuit. Sunt foarte usoare si ocupa spatiu atat de putin, incat pot sa pun un tricou in geanta aparatului foto sau in buzunarul de la geaca. Daca afara e frig, un tricou din acesta pus direct pe piele izoleaza mai bine decat un tricou de bumbac. Le folosesc si prin oras la fel de mult, de fapt tricourile de bumbac le mai folosesc doar prin casa, si atunci cand dorm.

Daca afara e foarte foarte cald si nu esti pe bicicleta sau pe munte, ci prin oras, atunci apar anumite neajunsuri: daca bagi mana pe sub tricou, esti ud leoarca – insa el ramane destul de uscat – adica in anumite conditii absoarbe mai greu transpiratia (gen daca nu se atinge de corp, pe spate de exemplu). Asta e un avantaj pentru ca tricoul nu e plin de pete de udatura pe spate si la sub brat (desi se uda si el, dar se usuca mai repede). Insa senzatia e ca nu ar strica sa ai un prosop la tine, sa poti sa te stergi pe sub tricou. Un tricou de bumbac te racoreste mai mult, dar nu prea poti sa mergi pe strada cu el asa ud. De aceea tricourile astea quechua sunt mai bune atunci cand faci sport, pentru ca atunci te racoresti de la miscare, si nu conteaza daca se vede ca esti ud. Daca nu e chiar canicula, sunt numai  bune.

Pentru distante mai lungi sau ture mai grele, prefer insa tricourile X-Bionic.

Polar Quechua Forclaz 50. Cel mai subtire polar, s-a dovedit a fi totusi foarte practic, chiar si iarna (nu singur desigur). E mult mai calduros decat orice pulover care nu e “de munte”, mai usor si mai comod. Se usuca foarte repede (de fapt produsele Quechua sunt mereu primele care se usuca atunci cand intind rufele spalate pe sarma, si deci primele pe care le pot refolosi dupa spalare). E ideal pentru vara, atunci cand peste un tricou Quechua e suficient de multe ori. Eu am vreo 3, dar nu iau de obicei mai mult de unu la mine ca nu-i nevoie.

Costa cam 30 de lei. Ce nu-mi place e ca dupa multe spalari intra putin la apa, si materialul isi pierde putin din “moliciune”. Sunt oricum foarte placute la atingere (dar cand sunt noi, iti vine sa dormi cu capul pe ele). Nu am observat sa-si piarda calitatile termice in urma spalarii.

Totusi, daca purtati un M, ca mine, ati putea lua in considerare masura L, astfel incat daca intra la apa, sa nu ramana prea scurt la maneci. Vara cand era mai frig, dar si toamna, merg uneori cu tricou + polar + geaca Quechua, si e ok.

Sosete Quechua . Am doua perechi la fel, Forclaz 400. Sunt foarte multumit de ele,  avand in vedere ca stiam cum este sa mergi cu sosete normale, de bumbac, si cat de repede poti face bataturi din cauza lor. Imi place ca sunt calduroase pe timp de frig, dar le-am folosit si vara. Sigur, daca e prea cald, nu merg folosite. Si iarna cand e foarte frig nu strica niste sosete si mai calduroase. Dar sunt sosete bune in multe situatii.

Se usuca repede si permit piciorului sa respire. Sunt comode, si bataturile, daca apar, apar mult mai greu. Daca nu se uda (de la balti, zapada etc), atunci singurul miros pe care l-am sesizat este cel de iarba uscata. Oricum, acum pot merge doar cu 2 perechi de sosete dupa mine (pentru doua zile), inainte mergeam cu cel putin 4. Sigur, exista sosete mult mai tehnice, cum sunt cele de la X-Socks, dar pentru ture normale, doua perechi de sosete Quechua nu-mi strica deloc! E drept ca sunt cam scumpe, nu stiu pe net ce alte produse se mai gasesc, poate exista si unele mai ieftine. Sunt foarte rezistente in timp, nu se tocesc imediat ca altele.

Mai am si o pereche de sosete Quechua pentru raid (trail running). Diosaz raid 500. Sunt mai subtiri, dar nu sunt la fel de multumit de ele precum de celelalte. Poate pentru ca nu le-am folosit pentru alergat pe munte ci pentru ture normale. Sunt comode, se usuca repede, dar fiind mai subtiri, bataturile apar mai usor. Plus ca mi se pare ca incep sa miroasa mai repede decat celelalte. Cu siguranta sunt mai bune decat sosetele normale de bumbac. Dar cam atat.

Manusi Quechua. Din material de polar, sunt chiar calduroase. Se uda la exterior destul de usor, dar la interior umezeala nu intra foarte repede. Se usuca rapid, si sunt ideale pentru mersul pe munte vara (dar si primavara si toamna). Sunt foarte ieftine, iar la pretul asta, le prefer altor manusi mai “no name”.  Iarna daca e foarte frig, si manusile se uda, incep sa-ti degere putin degetele… deci nu le prea recomand. Sunt bune si pentru o bataie cu zapada, chiar daca se uda mai usor decat unele de fas. Sunt mai comode si permit o mai buna miscare a degetelor, cu o mai fina precizie (necesara pentru a face poze de exemplu sau pentru numararea firelor de par din capul cuiva).

Rucsac Quechua Diosaz Raid 27.

L-am luat in primul rand pentru bicicleta, datorita formei aerodinamice, volumului potrivit (27 litri) si culorii albastre minunate (precum bicicleta mea). A costat in jur de 35 de euro.

E dotat si cu “camel bag”, rezervor de 2 litri pentru apa, cu furtun care iese si se fixeaza pe bretea, ajungand astfel in dreptul gurii. L-am folosit rar, dar am constatat urmatoarele: poti avea apa mult mai la indemana – te hidratezi mai des, mai eficient, nu pierzi timpul sa scoti sticla din rucsac. E destul de mare, 2 litri nu se consuma chiar asa repede. In schimb, nu poti sa vezi cata apa mai e in el si cand e pe terminate decat daca scoti punga din rucsac. E cam incomod de umplut cu apa, trebuie in principiu scoasa punga din rucsac cu totul, si apoi e dificil de pus la loc daca rucsacul e plin. Oricum, nu-i nimic grav asta, se rezolva. Nu uitati sa spalati punga inainte de folosire, altfel apa va avea gust de plastic. Apa de pe furtun se incalzeste imediat de la soare, deci vara bei apa in reprize – intai calda, apoi rece.

Revenind la rucsac –  E un rucsac bun (si frumos) pentru excursii de o zi, dar si pentru mersul pe bicicleta (forma aerodinamica). Eu l-am folosit si pentru ture de 2 zile, vara, cand nu luam mare lucru dupa mine, dar chiar si iarna o singura data.

In el incape chiar si un sac de dormit (pe orizontala), ramanand loc pentru cateva haine deasupra. Forma nu e foarte practica in ceea ce priveste capacitatea de incarcare, fiind mai lat la baza si subtire sus. Uneori e greu sa inchizi fermoarul, sau trebuie intai sa inchizi fermoarul pe jumatate si apoi sa adaugi haine in rucsac. Fermoarul s-a dovedit a fi insa foarte rezistent, si cusaturile la fel (desi de multe ori l-am incarcat mai mult decat era cazul).

Chingile sunt practice si comode, cea de la piept fiind dotata si cu fluier. Atunci cand rucsacul e plin, chinga de la brau trebuie desfacuta mai mult, iar acest lucru se face destul de comod. E putin mai incomod sa o strangi la loc, atunci cand rucsacul e gol.

Buzunarele de pe breteaua de jos sunt foarte practice, mai ales pentru a depozita telefonul mobil, chei, ochelari sau alte maruntisuri. Sunt prevazute cu fermoar si sunt destul de incapatoare. Cele din panza elastica, unde ar trebui sa stea sticla de apa, sunt foarte mici, si mai putin practice. Pentru a fixa o sticla (maxim un litru) e nevoie sa o infasori cu unul din snururile elastice. Snururile sunt mai practice pentru fixarea betelor telescopice sau a altor accesorii. Se poate monta si un izopren, dar fiind mai mare decat rucsacul, e destul de… ciudat, si necesita putin efort.

Pe fata rucsacului (spre exterior cum il tii in spate), exista un buzunar cu fermoar pe verticala (destul de plat, nu incap obiecte prea mari – e bun pentru harti, documente etc). Sub acest buzunar insa exista un sistem util pentru prinderea castii de bicicleta, care se integreaza perfect.

Spatele rucsacului, cel care intra in contact cu spatele utilizatorului, e din material ce permite respirabilitatea (mesh), astfel incat e destul de comod si pe vreme calda. Din pacate, nu tot spatele e acoperit de acest material. De aceea, cand e foarte cald si efortul e mare (pe bicicleta sau pe munte), transpiratia ajunge la zonele fara “mesh”, cele din panza sau ce material o fi ala, si acestea se uda. Mi s-a parut ciudat la inceput sa-l vad ud, ca si cand ar avea pete “la sub brat”, dar se usuca si destul de repede la soare. Nu se simte rece intr-un mod deranjant.

Panza e din material rip stop oarecum, utila in caz ca agati rucsacul in vreo creanga sau ceva, pentru ca nu se desira.

E dotat cu pelerina de ploaie demontabila, care nu acopera insa si buzunarele de pe breteaua de la brau.

Eu sunt multumit, inainte aveam un ghiozdan din piele (sau imitatie) mult mai mic, care ma uda leoarca la spate si nu era deloc comod.

later edit: observatii la peste un an de folosire: e (inca) minunat! Tot ce ziceam mai sus.

Bete de trekking Quechua. Eu am modelul Forclaz 500 grip. Un model mai solid, mai rezistent. Format din 3 segmente, cu rondele pentru zapada separat. Destul de usoare, cu un varf ascutit si rezistent (vai de porcul mistret care se da la mine!). (later edit: in urma folosirii intense, varful cel ascutit s-a tocit pana s-a rupt, si acum betele nu mai au aderenta la fel de buna – recomand folosirea unor protectii de cauciuc atunci cand se merge pe drumuri forestiere).

Manerul are o forma practica si draguta, cu o bretea practica. Insa cauciucul de pe maner nu e foarte practic lipit, o parte se tot desprinde de acolo si e deranjant uneori. Nu poate sa cada de acolo, dar nici bine nu poate sa fie.

Sistemul de strangere si deschidere a inceput dupa ceva timp sa-mi faca probleme la unul din bete, apoi si la celalalt. probabil pentru ca s-a udat si nu l-am uscat la timp. Ma gandesc ca problema asta poate aparea la orice bat telescopic. Dar e de preferat sa nu apara, ca sa nu te trezesti ca nu poti strange batul atunci cand vrei sa-l legi de rucsac. Acum ma chinui sa le inchid atunci cand sunt ude, si nu mai reusesc sa-l blochez la orice lungime vreau. Merg din cauza asta cu un bat mai scurt decat altul uneori. Exista bete cu sistem mult mai practic si comod, dar sunt foarte scumpe.

Betele de trekking insa mi se par in general foarte practice. Nu doar ca iti ofera stabilitate pe terenuri accidentate, dar iti pot da forta (de exemplu cand urci o portiune abrupta), si reduc din felul in care percepi greutatea rucsacului. Greutatea fiind distribuita intr-o oarecare masura catre maini (si picioare ?), prin intermediul betelor. Un singur bat ajuta, dar doua sunt chiar minunate!

Sunt totusi situatii in care e mai bine sa le strangi si sa le fixezi pe rucsac, de exemplu cand e vorba de catarare pe stanca.

later edit: observatii la peste 1 an de la cumparare:

mai intai, ambele varfuri (de care eram tare mandru ca erau foarte ascutite) s-au tocit complet (probabil de la mersul pe drumuri forestiere cu pietre). Asta inseamna ca nu se mai infig in teren aproape deloc, decat daca e un teren mai moale. (recomand aparatoare de cauciuc pt varf atunci cand se merge pe drumuri drepte, unde nu e nevoie de aderenta si unde varful e in pericol de tocire la contacul cu pietrele).

Dupa aceea, unul din bete s-a strambat in urma unui impact fizic, si l-am indreptat eu pe genunchi. In cele din urma s-a rupt de la jumatate segmentul cu varful (eu l-am rupt, incercand sa-l indrept).

Sistemul de inchidere da rateuri in continuare, nu pot sa le inchid la ce lungime vreau, si in niciun caz nu pot face mare lucru daca sunt ude. Recomand bete cu sistem de inchidere cu clapeta, nu cu filet.

Avand in vedere ca unul s-a rupt (mai are doar 2 segmente si nu are varf – ceea ce il face aproape imposibil de folosit si inutil, trebuie sa-mi iau cel putin un bat nou.

Mentionez ca in acest an de folosire le-am folosit foarte mult, pe orice fel de teren si de vreme, si au fost un partener de nadejde in toate excursiile pe care le-am facut. Nu imi mai pot imagina sa urc fara bete in maini. Iar la coborare, ele salveaza genunchii!

(toate aceste observatii sunt cred valabile pentru orice bete de trekking, nu e vorba ca betele Quechua sunt mai nu stiu cum).

Pelerina de ploaie Quechua.

E tip jacheta, adica are maneci, fermoar, gluga, si e albastraaaa. Un albastru tare frumos. Am luat-o mai mult pentru bicicleta, desi nu e asa practica, pentru ca e cam scurta, adica nu merge sa o bag sub fund, pe sa.  E buna si pe munte, nu intra ploaia prin ea, se strange la brau cu elastic, sta foarte bine, nu o bate vantul. Nu e nici foaie de ceapa, adica e destul de rezistenta.

Se strange in ea insasi (are la spate un buzunar cu fermoar ce-i devine custodie atunci cand e stransa, ca sa ocupe spatiu mai putin).

Nu-mi place insa faptul ca face un condens de zici ca e sera acolo in ea. Desi de afara nu intra apa, in interior te uzi leoarca, efectiv o simti uda pe interior, cand o scoti de pe tine. Daca nu ai haine cu maneca lunga pe dedesubt, atunci o vei simti rece pe piele. Daca ai haine cu maneca lunga, atunci maneca lunga se va umezi. In plus, are si un miros ciudat atunci cand se uda pe interior. Nu permite deloc corpului sa respire, si asta e un mare dezavantaj daca vrei sa mergi cu ea pe munte (facand efort adica) sau pe bicicleta. E mai practica prin oras, unde nu transpiri asa tare.

Efectul de sera are insa avantajul de a face cald in interior, atunci cand afara e frig (din pacate nu doar atunci).

Afara de faptul ca arata bine si te protejeaza de ploaie, nu pot sa spun ca o recomand. Exista altele mai mici si mai respirabile. Nu neaparat mai ieftine (eu am dat pe ea 12 euro parca).

Mi-am cumparat azi si bocanci pentru mers prin zapada, Quechua Inuit, si pantaloni din material de polar, tot Quechua. Cum inca nu am apucat sa folosesc aceste produse, voi scrie despre ele mai tarziu, probabil tot in textul asta.

Acum e putin mai tarziu. Pantalonii de polar sunt geniali! Super comozi, caldurosi, usori, ieftini (50 ron), sunt ideali de stat in cort, in casa, sau de pus pe dedesubt in excursiile pe munte. Nu stiu inca daca intra la apa, dar am o banuiala ca da. Trebuia sa ii iau L. Eh.

later edit: daca mergi cu ei pe tine (sub pantalonii de munte) obligatoriu pe sub ei trebuie purtati niste boxeri sau ceva, altfel transpiri si pot aparea iritatii. Daca ii folosesti doar sa dormi cu ei (eu asa fac de obicei), boxerii sunt iarasi recomandati – altfel e posibil sa iasa pe-afara parti curioase ale corpului (pantalonii au in fata un sliț fara fermoar sau nasture).

Iar bocancii Quechua Inuit, aceia imblaniti cu model cu frunzulite desenate oarecum, sunt minunati. Caldurosi (desi daca ai sosetele ude nu e foarte bine), nu se uda de la zapada, si nici de la apa  – am traversat prin rauri, am stat in zapada toata ziua, nu se uda! (doar sa nu aiba vreun defect ceva). Am mers prin zapada in temperaturi sub – 10 grade, in mers chiar nu ti-e frig. Apoi, asa cum spune si prospectul, poti sta gen 10 minute nemiscat pana sa incepi sa simti rece. Asta depinde insa de multi factori.

Sunt foarte buni de mers prin oras, dar si pe munte. Sunt foarte comozi, mai comozi la drum lung decat o pereche de bocanci tehnici (cel putin comparativ cu ai mei). Chiar daca respira mai putin, si din cauza materialului calduros din interior exista posibilitatea sa iti transpire picioarele mai usor… Mai ales daca afara nu e foarte frig si nu ai niste sosete mai bune, care sa ajute la evacuarea umiditatii. Cert e ca am mers prin Bucuresti cand au fost mocirlele cele mari (pe vreo 10 februarie cred), eram singurul care nu incerca sa ocoleasca baltile. Treceam direct prin ele! Unele ajungeau pana deasupra sireturilor, nu a intrat apa deloc! I-am folosit si pe drumuri forestiere pline de noroi, au rezistat bine.

Au crampoane destul de adanci, dar tractiunea nu mi se pare cine stie ce. Ofera tractiune destul de buna pe zapada (proaspata), dar pe gheata sau zapada inghetata nu prea, si nici pe noroi – pentru ca au crampoane destul de late si plate, adica nu sunt ascutite sa se infiga bine in teren. Dar nu degeaba exista coltari. Pe stanca nu prea i-am folosit inca, dar nu cred ca sunt la fel ca niste bocanci tehnici, si nici suportul pt glezna nu-i cine stie ce, ei fiind destul de moi. Dar fac parte din categoria „dupa ski”, si pentru asta sunt ideali, sa nu-ti degere picioarele pe partie. Iar in oras sunt minunati!

Nici pretul insa nu-i foarte scazut, parca au fost 240 ron. Dar e o investitie buna, mai ales pentru excursii ce nu necesita cine stie ce echipament tehnic, prin zapada. Ah, au si o chestie speciala pentru a prinde rachetele de zapada (care imi lipsesc si mi-ar trebui).

Later edit: dupa un an de folosire, ce am mai observat la ei: in al doilea sezon impermeabilitatea a scazut – acum se uda daca stau foarte mult in zapada. Inca sunt mult mai caldurosi decat niste bocanci de 3 sezoane, chiar si uzi (in mers), dar sosetele sunt leoarca dupa o zi de stat in zapada umeda (si din cauza asta se formeaza si mirosuri neplacute). La traversari scurte prin rauri inca rezista cu bine. Recomand impermeabilizare cu spray-uri speciale – chiar ii ”revergoreaza” si apoi e mult mai bine.

Sunt mult mai comozi decat bocancii mai tehnici si pentru trasee mai lejere sunt ideali. Eu i-am folosit si la ture lungi (fara zapada) si merg bine cu ei. Recomand sosete tehnice care sa elimine umezeala, mai ales ca poti sa transpiri destul de usor in ei daca afara nu e foarte frig.

Talpa e destul de dreapta (nu are un toc/calcai mai evident) – acest lucru face incomoda folosirea parazapezilor – care pot aluneca de sub talpa (cureaua care vine pe sub talpa trebuie stransa bine, altfel poate iesi peste calcai). Eu am taiat un crampon din centrul talpii ca sa poata curelusa parazapezilor sa se aseze mai bine acolo.

Pentru zapada mai dura nu sunt la fel de buni ca bocancii tehnici, fiind prea moi – te doare piciorul mai tare daca incerci sa-ti sapi trepte in zapada inghetata. Si, asa cum mai spuneam, nu au sustinere pentru glezna la fel de buna precum bocancii tehnici/semirigizi sau rigizi. De aceea sunt ideali pentru trasee fara prea mari dificultati.

Sireturile sunt rezistente si nu se desfac daca le strangi bine – dar nu prea imi place ca sunt greu de manevrat in partea de jos. Adica se strang doar deasupra limbii, nu se trage tot siretul ca sa distribuie in mod egal tensiunea pe suprafata limbii. Exista niste sireturi smechere cu elastic, alea ar fi bune!

Mi-am amintit ca am si craticioara Quechua, pe care am luat-o set, impreuna cu 2 linguri si 2 furculite si 2 cescute. De tacamuri sunt multumit, sunt usoare, au si gaurele sa le agati cu carabiniera de exemplu. Craticioara am cam ars-o cand am folosit-o la foc cu lemne, si nu pe primus, si s-a cam innegrit.

Am asa o impresie ca, fiind din aluminiu, apa nu fierbe prea repede in ea. Depinde si de temperatura de afara si de alti factori, dar nu degeaba exista vasele alea din titan probabil. Canutele mi se par cam mici, nu prea merge sa-mi fac o supa in ele, au 200 ml parca. Capacul poate fi folosit ca tavita de prajit si se inchide cu un elastic rosu care sa tina craticioara inchisa atunci cand e in rucsac. Manerul cu care se manevreaza craticioara e din plastic si e detasabil, adica tre sa nu-l uiti acasa, altfel nu poti sa iei cratita de pe foc. Desi sistemul pare sa necesite ceva indemanare, e destul de usor de folosit. Si e practic si pentru ca in felul asta craticioara ocupa mai putin spatiu in rucsac (neavand maner fix).

In cateva excursii am avut ocazia sa folosesc si un rucsac Quechua Forclaz 40 air – verde. Asta pentru ca rucsacul meu Ferrino are 70 de  litri si e prea mare uneori, iar cel Quechua de 27 de litri e prea mic. Cu 40 de litri m-am descurcat insa foarte bine chiar si in excursii de 3-4 zile (asta si pentru ca am invatat sa iau strict ce am nevoie, si nu sa indes chestii inutile in rucsac doar ca sa-l umplu).

Desi nu e un rucsac foarte usor  (gol are aproape 1,7 kg), pozitia pe spate e foarte buna – se aseaza foarte bine. Sistemul din spate e unul tare interesant, cu plasa si bureti care asigura circulatia aerului intre spate si rucsac. In practica nu pot sa spun ca simti neaparat diferenta, pentru ca oricum transpiri, oricum se uda tricoul. Dar parca iti da totusi o senzatie de confort mai mare decat alte rucsacuri – si cu siguranta se usuca mult mai repede cand il dai jos din spate.

Trebuie sa aveti grija la un mic detaliu care ar putea fi neplacut: in partea de jos, acolo unde se termina tija metalica din interior, exista o proeminenta care ar putea sa fie deranjanta la spate – sa va loveasca. Mie nu mi s-a intamplat, dar am o prietena care are acest rucsac si a avut de suferit din cauza acelei umflaturi. Pentru a remedia trebuie  gasita si pozitia ideala a bretelelor, reglabile in functie de inaltimea utilizatorului.

Materialul din care e facut e rezistent si are si husa de ploaie intr-un buzunar de pe fundul rucsacului.

Desi are multe buzunare (dintre care unul foarte mare pe capac si doua mari pe laterale + cateva mai mici), nu are buzunarele acelea din plasa pe lateral – unde sa pui o sticla cu apa. O sticla de maxim 1 litru incape in buzunarele cu fermoar de pe lateral, dar e mai greu accesibila. O varianta buna pentru transportul sticlelor o reprezinta curelele de pe laterale – dar pentru asta recomand folosirea unor sticle cu forma ondulata, si nu ascutita – astfel incat sa nu alunece pe sub chingile acelea.

Pe capac are elastic, dar un izopren pus acolo va sta destul de ciudat si poate incomoda in mersul prin paduri joase. Recomand atasarea unei centuri pe fundul rucsacului (are găici speciale).

Centura de la brau si cea de la piept mi se par foarte bune, usor de manevrat. Cataramele de la compartimentul principal mi se par prea mici, sau nu stiu ce au ca parca mereu imi aluneca degetele pe ele cand vreau sa deschid rucsacul, si ma lovesc la degete.

Mai are si vreo 2 agatatori pentru bete de trekking, separeu pentru dispozitiv camel-bag si desigur iesire pentru furtun. Buzunarul mic de pe centura de la brau e foarte practic pentru mobil sau alte obiecte micute. Exista si fermoar pentru acces direct la compartimentul principal, care uneori s-a dovedit practic – ca mai indesi ceva marunt acolo fara sa mai stai sa deschizi rucsacul, care presupune scoaterea izoprenului sau a cortului asezate sub capac.

Ps: prin acest text nu incerc sa fac reclama marcii Quechua sau magazinului Decathlon, si nici nu am eu vreun castig de pe urma lui. Insa atunci cand sunt multumit de ceva anume, imi place sa spun asta. Asa cum despre produsele X-bionic pot spune ca sunt GENIALE, asa pot spune despre Quechua ca sunt produse cu un raport pret/calitate foarte bun. Si stiu ca parerile utilizatorilor pot valora uneori mai mult decat informatiile oferite de producator.

ps: singurul lucru pe care nu il recomand de la Quechua sunt sacii de dormit: prea scumpi si cu o calitate mai scazuta decat alti saci care exista la magazinele de munte. Ca sac de 3 sezoane recomand Trimm Balance, am vazut ca e foarte apreciat – iar ca sac de vara eu folosesc un Trimm Impact, de care sunt foarte multumit, cand temperatura nu scade sub 5-7 grade.

Ioan Stoenica, 29 decembrie 2009, despre produsele mele Quechua. (cu adaugiri ulterioare)

Vezi si: Sfaturi pentru incepatori.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

54 de răspunsuri la Produsele mele Quechua

  1. Aniri zice:

    Hai ca stim ca vrei sa te plateasca firma Quechua, sa iti dea produse eventual, sa le folosesti (ca pana acum) si sa spui despre ele obiectiv:D deja ar trebui pt textu asta ;))

    Da’ mai ai si de la alte firme,nu?
    Suna bine.. quechua asta..:D

    Apreciază

  2. De fapt chiar facusem o cerere de sponsorizare la Decathlon, dar avand in vedere ca sunt singur si fara cine stie ce plan de expeditie super mediatizata, au zis ca momentan, pt ca sunt la inceput, nu se baga…

    That’s ok, produsele nu-si schimba calitatile. Si sigur ca am si alte marci, unele chiar mai bune. Dar am scris mai mult despre Quechua pentru ca intra multa lume la mine pe blog cautand pe google cate ceva despre produsele Quechua, si de fapt la mine nu gaseau mare lucru. Doar amintisem de ele in unele texte. Acum pot gasi si cateva informatii care ar putea sa le foloseasca.

    Apreciază

  3. renu zice:

    eu am niste bluze cu maneca lunga de la mammut si everest, care sunt dementiale, n-au mai mult de 50 de grame, sunt f subtiri dar extrem de calduroase si daca transpiri se usuca rapid. ca incaltaminte….salomon, de fff multi ani, in rest…imi doresc de la vaude ceva haine, am un rucsac si pe viitor mai vreau unul mai mare tot de la ei. wulfskin imi mai place, si fidela ptr mammut, imi doresc ca totul sa fie de la mammut! a! si mai am de la north face, foarte faine si astea. cat despre firma quechua, am primit de la un bun coleg de facultate, de craciun, un prosop special de munte, de care sunt literalmente indragostita, absoarbe si se usuca foarte repede; are si el tricouri ca ale tale si la fel, zicea ca este tare multumit. mi-as lua ptr la vara…

    Apreciază

  4. Tarcau Dragos zice:

    In Leaota ai avut un rucsac Ferrino ,despre el ce poti sa spui ca ma intereseaza si pe mine.Si inca ceva,de unde ai luat produsele x-bionic ca pe site-urile noastre nu am vazut.

    Apreciază

    • Produsele X-bionic le-am luat din Italia, de la Sportler. La noi nu cred ca se gasesc. Sunt foarte scumpe, dar sunt geniale!

      Despre Ferrino Haute Route 75 (luat de la Sport Virus din Bucuresti)… inca nu l-am folosit suficient de mult ca sa pot spune multe, dar ce pot spune: e printre cele mai ieftine la nivelul asta de calitate.

      Are multe buzunare, mari si foarte practice (e mai mult pt excursii, trekking, nu pt carat ski-uri sau prea mult echipament tehnic – desi se poate improviza cate ceva si pt asta). NU are buzunar lateral din plasa pt pus sticla de apa, ceea ce nu prea imi place, dar se gaseste loc si pt sticle.

      Spatele (partea in contact cu utilizatorul) e respirabil si comod. Are pelerina de ploaie inclusa, doua chestii reflectorizante vizibile din fata, pe bretele, buzunar mare in capac…

      Despre cat de comod este… cred ca asta e ceva subiectiv, si fiecare trebuie sa-l incerce pe spatele propriu. Eu in prima zi l-am simtit incomod, ma durea un umar, dar am constatat ca nu era din cauza lui, ci a gentii aparatului foto. a doua oara cand l-am folosit a fost mult mai bine, si am fost destul de multumit. conteaza insa mult sa asezi uniform greutatea in rucsac etc…

      Apreciază

  5. Corydalis zice:

    folositoare lectura! ai avut ceva de munca, nu gluma.

    cred ca esti bun de ghid prin Decathlon, acum 🙂

    Apreciază

  6. Esti ca o fetita! pe langa calitatile tehnice ale produselor la fiecare ai evidentiat si culoarea. eu cand imi cumpar echipament ma uit numai la detaliile tehnice si de aceea uneori arat ca un claun

    Apreciază

    • Culorile nu sunt doar pentru „fetite”. Daca natura ar fi fost alb negru, poate n-ar mai fi avut acelasi farmec. Imi plac culorile, dar nu doar cele din exteriorul meu, ci si cele din si de pe mine.

      In plus, culoarea conteaza pentru ca influenteaza rezultatul unei fotografii. Prefer sa fie un contrast placut sau o imbinare frumoasa intre culorile care apar in fotografiile pe care le fac. Oricum, e ceva personal asta, si intr-adevar proprietatile tehnice sunt mai importante.

      Apreciază

      • Fotografiile iti ies foarte bine.
        Ceea ce am vrut sa spun e ca ceilalti cititori ai blogului tau sa nu-si cumpere echipament montan in functie de culoare ci in functie de aspect ci in functie de calitatile lor tehnice. De exemplu o pereche urata de sosete tehnice te pot scapa de nesuferitele bataturi fata de unele de colorate de bumbac si cu degetele. Sunt dese cazurile pe munte in care echipamentul adecvat iti poate salva viata.

        Apreciază

  7. Cat despre echipamentul sportiv de la Decathlon parerea mea e ca au un raport calitate/pret imbatabil la produsele ieftine si medii. Cele scumpe nu merita. Produsele lor high-end nu sunt asa bune.

    Apreciază

  8. rox zice:

    Am citit cu placere review-ul tau, si ma bucur sincer ca sunt apreciate produsele Decathlon. Da, eu lucrez aici de cand s-a lansat partea de retail in Ro 🙂
    Si va rog pe toti care aveti ceva nelamuriri sau nemultumiri cand sunteti in magazin sa ne informati, numai asa va vom putea satisface toate solicitarile.

    Apreciază

  9. Bostan Laura-Ana-Maria zice:

    🙂 Mi-am luat cort T2 (primul al meu)…puteam sa iau unul de 2 secunde pentru o persoana la acelasi pret. Dar citisem acum ceva vreme review-ul tau si am ales un T2 albastru (nu am gasit rosu). Oricum il voi folosi vara. Sper sa merite. Numai bine, multumesc.

    Apreciază

    • Heey, ce nice! Ma bucur ca ti-a folosit descrierea mea, si sper sa te bucuri de cort. Chiar daca e posibil sa ti se para cam greu, e cu siguranta mai usor de carat si mai bun pt munte decat un cort din acela de 2 secunde. Iar daca sunteti doua persoane, una poate cara betele si cuiele, iar cealalta foliile.

      Sa ma anunti cum ti se pare dupa ce-l folosesti 🙂

      Apreciază

      • Acest articol l-am recitit de zeci de ori cu acelasi interes si placere. Mi-au fost de mare ajutor descrierile tale si iata ca dupa un an am plecat pe munte cu alt echipament si alta viziune. Pentru asta iti multumesc! In legatura cu cortul pot sa-ti zic ca mi-am luat unul arpenaz 2 xl de 3,8 kilograme pe care vreau sa-l folosesc cand merg cu familia( sotia si doua fete) atat in camping cat si langa o cabana pe munte. Chiar ma gandeam cum sa-l car intr-un rucsac de 30 de litri tot de la ei (30 air). Are si sotia unul de 20 si as putea imparti zic eu dupa cum scrie mai sus.

        Apreciază

  10. alin radu zice:

    Nu sunt din Bucuresti, doresc sa achizitionez cateva produse de la decathlon, ma poate ajuta cineva?
    Contact pe alin76radu@yahoo.com

    Apreciază

  11. Lavinia zice:

    deci am dat pe google sac dormit decathlon si ghici unde m-a adus…:)

    nice photos and information 😉

    Apreciază

  12. Tavi Vintila zice:

    Salutare! …foarte folositor blogul tau, si eu cautam informatii despre firma Quechua si datorita detalierilor tale acum mi-am facut o idee despre aceasta firma… am deja cateva produse de la aceasta firma si probabil am sa mai achizitionez cate ceva si pe viitor 🙂

    Apreciază

  13. Tocmai am achizitionat si eu cateva produse de la Decathlon (Berceni), pe care vreau sa le testez in weekendul acesta (pe langa restul produselor pe care le am din diverse magazine de profil):
    – rucsac de tura (http://www.decathlon.co.uk/EN/arpenaz-30-35306518/). Aveam unul Nootka de vreo 7-8 ani dar se rupsese pe ici pe colo.
    – bluza de corp (http://www.decathlon.ro/RO/simple-warm-152333463/)
    – sosete care au in compozitie si lana (http://www.decathlon.ro/RO/rns-50-152332663/)
    O sa revin cu impresii 🙂

    Apreciază

  14. Gabi Rusu zice:

    Cum am promis, impresii despre prod Decathlon: sunt foarte multumita de ele, in special de rucsacel. Imi place ca imi intra tot ce imi tb pt o tura de o zi, inclusiv ap foto daca e cazul (la noi au fost cam 8h, deci cam o treime de zi :D) si se face f mic pt a nu ocupa mult loc intr-un rucsac mai mare. Are 2 buzunare laterale in care se poate pune cate o sticluta de 0.5 l cu apa plus alte maruntisuri (manusi, folie supravietuire, husa rucsacel etc.) precum si cel din capac unde poti tine cateva dulciuri, lanterna, briceag, servetele nas… Mai e prevazut cu un buzunar gen plasa unde poti pune geaca pt a o avea la indemana, precum si 2 chingi micute unde poti fixa betele de trekking. Din pacate rucsacelul nu are inclusa si husa, dar acestea se gasesc (eu am una marimea S de la Solitaire luata cred de la Himalaya). Ture frumoase si…bafta in alegerile facute la cumparaturi :D!

    Apreciază

  15. Andrei zice:

    Betele de la firme consacrate nu se compara cu Quechua..(Leki, Black Diamond).
    Eu folosesc Black Diamond de 3 ani si prietena mea Leki de 5 ani si nu am avut nicio problema cu ele. Nu s-au tocit varfurile, probleme cu inchidera..etc
    http://www.gearbuyer.com/products/black_diamond_alpine_carbon_cork_poles.html
    In fine..sunt un pic mai scumpe..

    Apreciază

    • Eu deja am consumat o a doua pereche de bete, marca Vango. Evident ca produsele Black Diamond etc sunt mult mai bune, dar sunt si mult mai scumpe. Sistemul de la Black Diamond mi se pare insa foarte tare – dar fiecare trebuie sa stie pt el daca merita investitia.

      Apreciază

  16. razvan zice:

    Salut Ioan,
    Mi-a facut placere sa citesc randurile scrise mai sus si cand mai faci o vizita prin Decathlon Berceni intreaba de mine, ma ocup de departamentul munte.

    Apreciază

  17. Mihaela zice:

    si eu recunosc ca am cautat altceva, dar am citit cu foarte multa placere tot ceea ce ai scris. Si nu numai tu, dar si cei care ti-au raspuns sau au comentat au avut aceeasi atitudine calda, ca si a ta. Felicitari tuturor, m-am simtit ca intr-un cerc foarte cald de prieteni, care te ajuta toti la nevoie. Esti o persoana deosebita si iti doresc sa ramai asa. Iar cei de la Decathlon ar face bine sa faca si un magazin online

    Apreciază

  18. Andrei M zice:

    Salutare,
    Vreau sa te felicit pentru modul in care ai prezentat toate produsele, inclusiv moduri diferite in care pot fi folosite (vara/iarna). Cautand pe http://www.carpati.org cateva informatii despre produsele Quechua, am gasit un topic care ma directiona aici si ma bucur tare mult ca l-am gasit. Eram indecis daca sa achizitionez cateva produse Quechua de la Decathlon care sunt pe bugetul meu ( de student) sau sa achizitionez echipament ceva mai scump, asa ca aceste „review-uri” au fost hotaratoare in decizia mea.
    Felicitari inca o data si ture cat mai frumoase (poate ne intalnim in vre-una organizata de carpati.org sau de AMC)!!
    Respect!

    Apreciază

  19. luci zice:

    Salutare.Incep prin a spune ca am citit cateva articole si mi se par foarte bine scrise.
    Acum eu vreau sa imi iau un rucsac de munte si sunt cam indecis.Bugetul meu este de 250 de ron dar parca nu as da asa de multi bani pentru inceput(sunt student).M-am oprit la un Quechua de 40 si de 50 de litri si la un loap de 50 de litri.Din experienta ta ce zici,se merita pentru inceput unul dintre aceste rucsacuri?care ar fi mai potrivit?
    link-uri cu cele doua rucsacuri:
    http://www.nootkasport.ro/72,rucsac-loap-miwok-50-10l.html
    http://www.decathlon.ro/RO/forclaz-50-170668405/#INFO-TECH

    Apreciază

    • Salut! Rucsac Loap nu am folosit, dar din ce-am citit pe link-ul pe care mi l-ai dat pare un rucsac ok pentru ture de 2-3 zile. Marele lui dezavantaj, care mi-a sarit imediat in ochi, e greutatea proprie (gol) – peste 2 kg! Rucsacul Quechua are in jur de 1,3 kg, ceea ce e o diferenta enorma. Quechua am folosit si am fost multumit de ele.

      Conteaza cel mai mult felul in care iti vine pe spate (ajuta daca are bretele reglabile pe inaltime). Cand il probezi, baga in el 2 saci de dormit sau ceva, sa fie ceva greutate acolo. Alte lucruri de care poti tine cont: are sau nu are pelerina de ploaie inclusa. Buzunare exterioare si acces la compartimentul principal. Buzunare pe laterale (foarte utile) sau pe centura. Snururi sau chingi pentru agatat echipament: pe fundul rucsacului (util pt cort), pe capac (pt izopren sau casca) – pe fata sau pe laterale (pt betele de trekking/piolet). Quechua au garantie 5 ani, asta spune ceva despre ele – eu as merge pe Quechua (nu neaparat modelul pe care mi l-ai aratat, mai au si altele la 50 de litri).

      50 de litri mi se pare o alegere buna, ideal pt ture de 2-3 zile. Spor la cumparaturi si excursii frumoase iti doresc!

      Apreciază

  20. ionutciurdea zice:

    Salut!
    Daca tot am dat de acest blog cautand pareri despre cortul meu Quechua T2 am zis sa las si eu un comentariu. Detin un astfel de cort culoarea fiind albastru cu gri si alb la interior, din punctul meu de vedere superb 129 Ron din decathlon. Nu este primul cort ci al doilea dar este prima iesire care o fac cu acest cort(ca o paranteza chiar in acest moment sunt intr-un camping la poalele muntelui Ceahlau si va scriu de aici). Stau de vreo 6 zile si in acest timp am vazut mai multe tipuri de corturi, multi vin 2-3 zile fac cate un traseu pe munte si pleaca, iar spre surprinderea mea foarte multi aveau corturi de la Quechua. Eu unul sunt foarte multumit de el desi imi pare rau ca nu mi-am luat unul de 3 persoane parca e T3 modelul, oricum si acesta e foarte spatios pentru 2 persoane. De la primul cort am saltele si saci de dormit, fiind luat la pachet din carrfour, dupa care am mai luat o saltea gonflabila, gasiti in praktiker saltele INTEX la 39 sau 49 Ron de 2 persoane recomand. Ca raport pret/calitate cred ca sunt cele mai bune, daca vreti un cort de 2 persoane recomand cel de 3 persoane de la quechua la decathlon era in jur de 229 Ron, are un adapost mai mare pentru bocanci, rucsac etc in fata, fata de cel pentru 2 persoane.La mine si-a amortizat investitia inca de la prima iesire in loc sa dau 300 Ron pentru 6 zile la casuta am dat 156 Ron pentru 6 zile aici fiind inclus si curentul electric tras la cort, 5 ron/zi. Nu vrau sa fac reclama dar daca veniti in zona Ceahlau/Durau recomand Camping Leon, dar mai puteti gasi un alt camping dragut, mai jos, camping Ursulet.
    Cam atat sper sa va fie de folos comentariul meu. Drumetii placute.

    Apreciază

    • Salut! Multumesc pt comentariu, sigur va fi util celor ce vor sa-si cumpere un cort si nu stiu ce sa aleaga. Cortul de 3 persoane este intr-adevar o varianta buna, dar numai daca chiar sunt 3 oameni sau daca e vorba de stat cu el in camping si atat. Daca trebuie sa-l cari in spate pe trasee mai lungi, atunci greutatea mare isi va spune cuvantul. Si cel de 2 persoane e un pic cam greu pentru asa ceva, dar compenseaza pt ca e spatios in interior si rezista bine la ploaie.

      Apreciază

      • Florin zice:

        Buna seara,
        Sunt interesat de pantalonii Mammut pe care ii folosesti !Tip,caracteristici si grad de satisfactie!
        Multumesc anticipat,

        Apreciază

        • Salut! Nu am acum pantalonii la indemana ca sa vad ce model sunt – si nu mai tin minte. Stiu ca sunt cu tehnologie 3xDry. Ii am de aproape 4 ani, dar i-am luat din Italia, nu de la noi. Se gasesc insa si la noi destule modele. Afara de faptul ca uneori se uda de la transpiratie (in partea superioara, la brau de exemplu – asta si din cauza rucsacului), am fost si sunt foarte multumit de ei. Mi-au fost foarte comozi, au fost foarte rezistenti – chiar daca in timp materialul a incepu sa se subtieze si se agata mai usor acum. Nu sunt impermeabili, insa eu i-am purtat si iarna – cu ceva pe dedesubt. Ideali sunt pentru 3 sezoane, desi vara daca e prea cald, sunt prea caldurosi. Merg folositi si pe stanca, la catarat, desi ceva si mai elastic ar putea fi indicat.

          Oricum, important e sa te gandesti ce anume vrei sa faci cu ei, unde vrei sa mergi si cand – si pe urma sa cauti care pantaloni sunt cei mai potriviti. Adica pantalonii sa se muleze pe nevoile tale, nu invers.

          Apreciază

          • Florin zice:

            Multumesc mult pentru raspuns !Te felicit pentru acest site,pentru fotografiile superbe,pentru descrieri si pentru „suportul tehnic” oferit !Acum sunt la nivelul de „reintoarcere la natura” dupa aproximativ 15 ani ! Pe atunci echipamentul era mult mai „military”!Am trecut deja de achizitionarea bocancilor si sunt la capitolul – pantaloni.Mentionez ca bugetul nu este foarte restrictionat ! Oscilez intre Marmot Scree si Mammut base jump advanced !

            Apreciază

    • La camping leon am fost si eu saptamana trecuta si e foarte ok. Acolo m-am decis sa-mi iau un cort quechua 2 xl. Astept sa-l folosesc cat de repede pot.

      Apreciază

  21. Manole Sorin zice:

    salut.
    felicitari pentru blog. foarte utile informatiile.
    am citit pe blogul tau despre produsele x-bionic si unul din cei are au raspuns spunea ca bicishop for fi distribuitori in romania,dar pe site-ul lor nu vad nici un produs de la x-bionic.
    ai idee daca mai sunt sau nu distribuitori sau daca exista alt site sau magazin in romania care aduce produsele lor?

    Apreciază

  22. maniu daniel zice:

    salut,am citit jurnalul tau din Retezat 2013 si vroiam sa stiu ce pantaloni ai folosit,ce pantaloni de munte exteriori recomanzi pentru excursii iarna-adica primavara dar prin zapada

    Apreciază

    • Salut! Mergi la orice magazin cu echipament de munte (Decathlon, Craimont, Montrek etc) si o sa gasesti tot ce trebuie. E clar ca e nevoie de niste pantaloni impermeabili si rezistenti la vant, dar sunt anumite caracteristici pe care ti le poate explica cineva in magazin, cu produsele in fata 🙂

      Apreciază

  23. dan zice:

    Salut !
    ai folosit cumva tricouri de lana, ce parere ai despre ele, sunt bune pe munte ?

    Apreciază

    • Salut! Am o bluza de lana merino de iarna, dar nu de la quechua, e alta marca. Produsele de lana facute special pentru munte sunt foarte bune, isi pastreaza proprietatile de incalzire chiar si cand sunt ude, intr-un mod mai bun decat cele sintetice. Cred ca gasesti pe net review-uri pentru produse de lana…

      Apreciază

  24. Mihai Sterpu zice:

    Salut Ioan!

    Dupa 5 ani (ierni + primaveri) de utilizare preponderent pe zapada, bocancii mei Inuit (cei descrisi de tine in articolul de fata) au cedat pentru prima data.. 😦

    https://drive.google.com/file/d/0B_GxKI4NWZPBYUVJN01wX0h1ekE/view?usp=sharing

    Cateva pareri despre ei dupa o indelunga utilizare (as estima cel putin 100 ture de iarna):

    – excelenti la capitolul impermeabilitate! prieteni cu bocanci de „firma” se plangeau ca aveau picioarele fleasca atunci cand mergeam prin zapada mare iar eu ma intorceam uscat acasa
    – destul de greu de aerisit; dupa o noapte de tinut sub calorifer, parte din fata a bocancului inca era bine umezita – de regula am folosit uscatorul de par
    – sireturile cu care vin nu prea bune, mie personal tot timpul mi s-au dezlegat in timpul mersului
    – suportul de glezna destul de slab – aici as adauga ca am gambele destul de inguste

    Am lasat la final poate capitolul care m-a durut cel mai tare la acesti bocanci: aderenta pe zapada. Pe zapada moale este o adevarata placere sa merg cu acesti bocanci. Cu toate acestea, zonele inghetate (nu neaparat gheata) mi-au pus tot timpul probleme mari, cu atat mai mult in zonele sensibile gen brane unde daca si poteca era usor inclinata inspre rapa aveam parte de cele mai vii senzatii.

    Apreciază

    • Multumim de completari! Eu am consumat 2 perechi de Inuit, fiecare m-a tinut cam 2 ani, dar asta in conditii de folosiri intense, inclusiv toata iarna prin oras. La fel am simtit si eu, ca talpa nu are cel mai potrivit profil – crampoanele mi s-au parut de la inceput prea late si nu ofera aderenta prea buna. In rest am fost multumit de ei si inca i-as recomanda, mai ales pentru iesiri usoare sau nu prea dese – ca n-are rost sa dai 7-800 de lei pe niste bocanci daca mergi doar de 2 ori pe iarna la o cabana 😀

      Apreciază

  25. AlynB zice:

    Salut Ioan! Si eu vreau sa-ti spun ca apreciez munca depusa de tine pe acest blog si il voi ‘tine aproape’. Raspunde la foarte multe intrebari pe care un incepator in ale muntelui si le pune (sau nici nu si le pune). Mult succes !

    Apreciază

  26. Ionel Stanica zice:

    Salut Ioan. Ai fost pe „Brana aeriana” din Busteni ? N-am fost pt ca nu cunosc traseul de intrare, deci caut pe cineva care-l cunoaste. Ma poti ajuta ?

    Apreciază

  27. Cristi zice:

    Salut! Cum ti/vi se par corturile 2 seconds? Nu pentru ture pe jos sau pe creste ci mai ales pentru ture itinerante. Stiu ca sunt incomode la transport, dar vreau sa stiu mai degraba daca sunt rezistente la vant, apa si impermeabile.
    Multumesc!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?