Frozen – si alte filme cu munti

Daca tot imi place sa merg pe munte, imi plac aventura, sentimentul de libertate, imi plac natura si peisajele superbe… atunci imi plac si filmele care vorbesc cumva despre asta. Plus ca filmele prezinta si oameni, nu doar munte. Cu povesti adevarate sau nu, mai interesante sau doar comerciale, cu experiente din care se pot invata o multime de lucruri – despre ”asa da” dar si despre ”asa nu”.

De curand am vazut filmul Frozen – o poveste destul de terifianta (cu ceva imagini dure) care nu te lasa sa dormi linistit dupa aceea. E vorba de 3 tineri ce raman blocati intr-un telescaun fara ca nimeni sa stie de ei. Noaptea s-a lasat, gerul la fel, toata  lumea a plecat acasa si partia nu se va deschide iar decat peste o saptamana. Cu alte cuvinte, au toate sansele sa ramana in ger, in aer, fara mancare – timp de o saptamana. Sansele de supravietuire in astfel de conditii sunt foarte mici, asa ca ceva trebuie facut. Si aici intervine motivul pentru care am vrut sa scriu despre acest film.

Daca situatia e plauzibila si intamplarile – precum si trairile si personajele – destul de realist redate… ceea ce m-a socat cel mai mult la acest film au fost personajele, prin prostia de care dau dovada. De fapt, scos putin din context, este vorba de faptul ca oamenii au impresia ca lor nimic rau nu li se poate intampla vreodata, asa ca de ce ar fi ei pregatiti sa reactioneze corespunzator atunci cand ceva se intampla? Nu sunt! Te panichezi, incepi sa plangi, te gandesti ca poate e doar un vis urat si te pierzi. Iei decizii pripite si stupide. Si uneori mori.

Filmul mi-a placut pentru ca te face sa cauti solutii, sa-ti pui intrebari, sa te gandesti tu ce ai face in locul lor? Mai ales cand vezi (sau poate doar eu vad asta) cat de incapabile sunt personajele sa se opreasca pentru cateva minute ca sa caute niste solutii serioase la problema lor. Nu. Trebuie actionat impulsiv, ca doar frigul te omoara in 2 secunde, nu ai timp de gandire! Mai bine te gandesti la mancare decat la niste solutii, poate asa iti e mai cald.

Va invit sa vedeti filmul si sa cautati cat mai multe lucruri bune pe care personajele ar fi putut si ar fi trebuit sa le faca in situatia respectiva.

trailerul filmului e aici: frozen.

Si-mi amintesc acum de spray-urile anti-urs din America – niste bijuterii pentru auto-aparare (care la noi din pacate nu se importa si oricum sunt foarte scumpe). Pe site-ul Udap se vand nu doar spray-uri, ci si imitatii de spray, adica doar tubul gol – vandut special ca posesorul de spray sa poata exersa folosirea spray-ului real!! (eliberarea sigurantei, apasatul pe tragaci etc). Ca in caz ca da nas in nas cu ursul, sa fie pregatit pentru acea situatie si sa poata reactiona rapid si corect! Pentru ca atunci chiar ai doar 2 secunde! Daca te pierzi si ai spray-ul in rucsac, degeaba il ai. E nevoie de o disciplina interioara care sa te faca sa fii pregatit in caz ca ceva se intampla. Nu nene, noi traversam strada cu ochii la reclamele stralucitoare si tinem mancarea in cort in zona frecventata de ursi.

Ideea e ”be prepared!” Se poate intampla oricand, oricui, orice. Gandul ca nu ti se va intampla tie poate fi linistitor, dar nu el te va salva in caz ca se intampla ceva. Si sunt o multime de  lucruri pe care  le poti invata sau macar constientiza, care sa te ajute in caz de ceva. Si daca nu se intampla nimic, ce-ai pierdut? Ai crescut macar putin prin ceea ce ai invatat. Poate dezvolti un caracter mai puternic. Ca sa nu ajungi ca acele personaje din filmele cu vapoare care se scufunda sau sunt atacate de teroristi – personaje care atunci cand trebuie sa traverseze o pasarela periculoasa se ghemuiesc langa ea si incep sa planga ”mi-e fricaaa, lasati-ma aici, mergeti fara mine!” Uneori nu se va gasi niciun agent sub acoperire dragut care sa te ia pe sus – you looser!

 PS. daca va uitati la Frozen, va recomand sa aveti la indemana si o comedie draguta la care sa va uitati dupa. Sugerez Alpha si Omega – asta ca sa nu ramaneti cu o impresie prea proasta si infricosatoare despre lupi 🙂  Sau, daca preferati un film mult mai emotionant, in care apar si niste lupi de care ti-e mai mare dragul, vedeti Survivre avec les loups (eu am vazut varianta in italiana, nu stiu daca exista si in engleza sau cu subtitrari in romana). Nu de alta, dar dupa ce vedeti Frozen s-ar putea sa ramaneti cu sechele in ceea ce priveste mersul pe munte.

Si daca tot am vorbit de filme cu tematica montana, sa mai scot la lumina cateva din filmele pe care le-am vazut. Poate vor fi si altii care sa invete ceva din ele sau sa se bucure de ele.

Voi incepe cu ”Into the wild” pentru ca e printre filmele mele preferate in general, nu doar dintre cele care au legatura cu ce spuneam mai sus. Este filmul care ma face de fiecare data sa nu vreau sa il vad  pana la capat, ci sa ma ridic, sa-mi iau rucsacul si sa plec undeva! Ma regasesc atat de mult in acest film incat ma gandesc ca daca se va face o continuare, eu voi juca in ea!

Aici puteti vedea trailerul filmului: Into the wild.

Touching the void

Un film cu tenta de documentar despre depasirea limitelor – despre lupta pentru a obtine ceva (cucerirea unui munte) transformata apoi in lupta pentru supravietuire. O poveste adevarata.

Pe langa peisajele superbe cu muntii din Peru, imaginile prezentate te duc intr-o lume in care in viata reala putini ajung. Te fac sa realizezi ce inseamna mersul pe astfel de munti, sa intelegi mai bine cat de abrupt, de alunecos, de rece este totul uneori… Si ar mai putea face un lucru: te poate face sa te intrebi… tu de ce ai fi in stare? Pana unde ai ajunge? Nu la urcare… ci la coborare!

Trailer aici: touching the void.

North face

O alta poveste reala – asemanatoare cu cea din Touching the void. Este vorba despre lupta pentru cucerirea Eiger-ului, pe fata nordica. O lupta transformata in lupta pentru supravietuire, o poveste dramatica ce te tine cu sufletul la gura… prapastiei. 

Trailer aici: north face.

The bear – L’ours

Un film frantuzesc mai vechi (1988)  destul de dragut. Personaj principal e un pui de urs orfan. Nu unul aflat la zoo, ci unul aflat in salbaticie! Doi braconieri creaza intriga, puiul de urs isi gaseste un protector intr-un urs urias, peisajele  sunt frumoase si povestea poate fi… emotionanta.

Trailer aici: The bear. 

127 hours

Daca nu ati vazut Saw 1, acest film ar putea fi prea dur pentru voi. O aventura in Marele Canion se termina cand personajul principal ramane blocat intre niste stanci, cu mana strivita de perete. Orele trec rapid, apa si mancarea se termina si nimeni nu te poate salva. Decat tu. De ce esti in stare pentru a supravietui?

Desi inceputul e plin de actiune si imagini interesante, continuarea ar putea fi plictisitoare (sau socanta) pentru multi. Mie mi-a placut pentru ca am regasit o multime din trairile pe care le am cand sunt singur pe munte, noaptea la stana de exemplu. Gandurile si sentimentele sunt redate foarte realist, desi cu siguranta cel mai bine le poti intelege atunci cand ai trecut si tu prin ele.

Filmul prezinta o intamplare reala si te face sa-ti doresti sa-ti cumperi un briceag mai bun.

trailer aici: 127 hours.

Vertical Limit

Un film ce mi s-a parut mult mai comercial decat toate celelalte, cu explozii la 8000 de metri altitudine. Dar peisajele sunt superbe iar actiunea… desi un pic trasa de par, te tine in suspans.

trailer aici: Vertical Limit.

K2

Un alt film mai mult comercial decat documentar, despre o ascensiune pe K2. Catarari, avalanse, gheață si neprevazut la inaltime.

trailer aici: k2.

The snow walker

Avionul se prabuseste undeva in apropiere de cercul polar, in mijlocul pustietatii. Cei doi pasageri, pilotul si o tanara fata… eschimoașă (care e domne femininul de la eschimoș?) trebuie sa supravietuiasca folosindu-se de ceea ce au si de natura inconjuratoare. Desi de personajul masculin nu mi-a placut deloc, ca e cam idiot, ea e minunata! Dar si senzatia de Robinson Crusoe pe care o transmite filmul, cred ca mi-ar placea sa ma aflu intr-o  astfel de situatie 🙂

trailerul e aici: the snow walker.

The man who skied down Everest.

Un film artistic-documentar despre visul unui om (Yuichiro Miura) de a schia pe Everest – si tot ceea ce o astfel de expeditie presupune. Bazat pe jurnalul protagonistului, filmul prezinta ganduri interioare dar si aspecte ”tehnice” asupra muntelui si asupra omului aflat acolo… O calatorie lunga pe munte, una adanca in tine insuti.

trailer aici: the man who skied down Everest

Cu siguranta mai sunt multe astfel de filme pe care trebuie sa le descopar si eu. Oricum, pentru mine un film nu se rezuma la imaginile dragute sau la actori  – cel mai mult ma intereseaza ideile prezentate, gandurile si sentimentele, intamplarile – lucrurile din care as putea invata ceva. Desi e drept ca uneori simt si eu nevoie sa vad un film la care sa nu trebuiasca sa gandesc. Si atunci ma uit la un film de actiune :))

Vizionare placuta!

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

19 răspunsuri la Frozen – si alte filme cu munti

  1. runaway927 zice:

    cautam filme cu munti zilele trecute. frozen nu mi-a placut deloc. a fost mult prea predictibil.

    Apreciază

  2. darkclauds zice:

    Am vazut Frozen in tren, anul trecut. Daca despre 127 Hours se spune ca un numar mare de spectatori au lesinat in sala, la Frozen au fost mari sanse sa ma numar printre ei. Scenele sunt foarte violente si prea explicite iar sentimentul care te domina e lipsa de speranta. Nu mi-a placut deloc si nu e un film pe care l-as recomanda cuiva care nu prea stie cum e treaba cu muntele fiindca oricum, dupa ce il vezi, vrei sa stai o vreme in casa, la caldura, cu ochii inchisi, doar doar ti se vor sterge de pe retina imaginile ingrozitoare.

    Apreciază

  3. Valentin zice:

    127 Hours este un film demential.
    M-am cutremurat cand am vazut ce poate fi in mintea unui om in situatii extreme.
    Insa partea interesanta si cutremuratoare in aceelasi timp este ca filmul este inspirat dintr-un fapt real si, pana la urma, Aron Ralston chiar a trebuit sa se mutileze ca sa supravietuiasca.
    Iar Touching the void e un film extraordinar ca si realizare. Chiar daca stiam ca eroul principal nu a murit, fiind in studio si povestind ce s-a intamplat, in orice secunda ma asteptam sa moara prin ghetarul acela.

    Apreciază

  4. GabiR zice:

    Cred ca sunt putin reticenta la filme violente. Prefer documentarele unde nu se pune accent pe partea violenta, oricat de bazate pe realitate ar fi primele. Cred ca m-as uita la ele din curiozitate (la „Frozen” si „127 Hours)”, dar doar cu coada ochiului :)). Glumesc! Dar totusi nu cred ca tb sa ma socheze o imagine ca sa fiu precauta intr-o anumita situatie limita. In rest, toate par interesante si cred ca merita vazute (pe K2 l-am vazut de vreo 2 ori si chiar mi-a placut si l-as revedea;i cel care mi-a starnit curiozitatea – si cred ca il voi cauta in we acum – e „Into the wild”, pt ca mai citisem referinte la el). Multumim pentru lista! O dam mai departe… 🙂

    Apreciază

  5. GabiR zice:

    P.S. Ma amuza cum le-ai postat, un fel de una calda una rece 🙂 (ma refer la postarea dinainte)

    Apreciază

  6. Dupa Into the Wild, cel mai mult mi-a placut Touching the Void. Iar 127 hours e diferit de Frozen prin faptul ca personajele sunt extrem de diferite. Care e primul lucru pe care-l face tipul din 127 hours cand se vede prins acolo? Scoate tot ce are in rucsac si intinde in fata lui, sa vada ce poate folosi si cum…

    Oricum, cred ca ar trebui clarificat ce inseamna ”mi-a placut/nu mi-a placut” pentru unul si pentru altul, ca nu fiecare priveste la fel un film, nu cauta aceleasi lucruri si nu simte la fel cand se uita la el.

    Daca Frozen poate sa nu placa pentru ca este ”previzibil” sau prea violent, asta nu inseamna ca… actorii nu joaca bine sau ca regia nu e reusita (sa zicem). Sau, in cazul meu, nu inseamna ca nu sunt enorm de multe de invatat din el!

    Depinde ce asteptari are fiecare de la un film. Pe mine un film super bine realizat, cu actori de exceptie, regie, coloana sonora, lumini etc – toate foarte bune, ma poate lasa rece daca ideea filmului nu trezeste nimic in mine. Cu siguranta e ceva de invatat din absolut orice, dar la unele filme trebuie sa depui tu prea mult efort pentru asta, pentru ca filmul nu-ti da nicio mana de ajutor in acest sens :))

    Apreciază

  7. IreYn zice:

    Pe mine m-a surprins placut ‘Into the wild’. Citisem despre el tot pe Jurnale.ro ,si si mi-am zis ca merita vizionat!Dupa cum spuneai si tu, este un film care te reprezinta….cam 93% . Pacat ca nu joci tu in film .Cu siguranta ar fi fost mult mai fain 😀

    Cred ca ma voi uita cat de curand la ‘Frozen’.La cate mii de filme horror am vazut,ar trebui sa fie o nimic toata! Revin cu impresii 🙂

    Multumim pentru lista!:)

    Apreciază

  8. Am adaugat si ”the snow walker” ca are aspecte foarte interesante.

    Apreciază

  9. GabiR zice:

    In weekend-urile trecute a fost un film despre o expeditie canadiana din 1982 pe Everest si care s-a numit chiar asa, „Everest”. Din pacate am vazut doar partea a doua din we trecut si mi s-a parut interesant. Aici am gasit cateva detalii despre expeditiile canadiene de pe Everest: http://www.cbc.ca/news/background/mount_everest/.

    Apreciază

  10. andrei badea zice:

    L’Ours este primul film pe care l-am văzut la cinema. Îmi amintesc și acum scena în care puiul de urs mânâncă ciuperci otrăvitoare și are tot felul de viziuni… Eram doar un puști de câțiva anișori, dar anumite momente rămân întipărite undeva, într-un loc al lor…

    Into the Wild este și pe lista mea de filme preferate, alături de coloana sonoră, care este absolut superbă. Pentru o privire mai obiectivă asupra aventurii lui Chris McCandless, îți recomand documentarul The Call of the Wild, al lui Ron Lamothe.

    Apreciază

  11. Vitalie zice:

    127 Hours chiar e un film foarte bun. L-am urmărit fără mari aşteptări, dar m-a impresionat profund.

    Apreciază

  12. mihai zice:

    caut un film cu un avion prabusit in polul nord..oameni incep sa se manance intre ei..daca va rog sa imi spuneti daca stiti..va multumesc!!!

    Apreciază

  13. Victor zice:

    baaai, am vazut „the bear” recent, intr-o noapte pe nu mai stiu ce post, e superb, se petrece intrutotul in natura. bine, am mai vazut si into the wild al lui sean penn, minunat ,de asemenea; si K2 cand eram mic. dar the bear mi-a ramas in minte , mai ales ca e proaspat

    Apreciază

  14. Turi Betty zice:

    Buna!As vrea sa aflu titlul unui film bazat pe o intamplare adevarata,diuzat mai demult si pe Tvr, este vorba de doi tineri care sunt uitati intr-o cabana,pornesc in munti,impreuna cu catelul baiatului,se ratacesc,isi pierd proviziile,manaca si pasta de dinti,fata vrea ca baiatul sa impuste cainele,sa manance.Sunt cautati de un elicopter,fata cu ultimile puteri rupe niste crengi de brad,pe care le pune in zapada sub forma S O S astfel sunt salvati,apoi dusi in spital,dar nu raman impreuna.Multumesc mult:)

    Apreciază

  15. oooo foarte taaare! multumesc pt lista! In week-endurile urate urate, in care nu ma indur sa ies din casa, aceste filme sunt ideale :)))

    Apreciază

  16. djdarius zice:

    Deci jur ca film ca Frozen n-am vazut pana acuma ! E marfa rau .. :))

    Apreciază

Cum ți s-a părut?