Să tragem un pârț

Într-o zi, Vasilică ieşi să se plimbe prin oraş. Avea nevoie de puţin aer curat, de natură, de linişte… Aşa că plecă spre cel mai apropiat parc.

În timp ce aştepta autobuzul însă, ceva ciudat se întâmplă. Unul din oamenii care aşteptau lângă el în staţie, trase un parţ! Vasilică se gândi că i se păru, dar un al doilea pârţ, şi mai puternic, se simţi! „WTF?!?” îşi spuse Vasilică.

Binevoitor şi înţelegător din fire, Vasilică se gândi că na, are omul o problemă, s-a scăpat. Când, un al treilea pârţ, şi mai mirositor, îşi făcu în mod inevitabil apariţia!

Încercând să îşi dea seama de ce acel om trage pârţuri în staţia de autobuz, ceea ce constată îl şocă: omului îi făcea plăcere să tragă pârţuri! Râdea, se simţea bine făcând asta! Nu trecu mult şi un alt om i se alătură, trăgând şi el un pârţ urât mirositor. Câţiva oameni se îndepărtară, nesuportând mirosul, dar alţi câţiva li se alăturară respectivilor în demersul lor ciudat.

Le plăcea! Trăgeau pârţuri şi le plăcea să le miroasă! Râdeau, se simţeau bine trăgând pârţuri! Câţiva oameni începură să îi critice, „ce faceţi domne, trageţi pârţuri în nasul nostru? Aţi înnebunit?” Dar Vasilică nu era de acord că ei innebuniseră. Vasilică înţelegea faptul că oamenii respectivi se simt bine trăgând pârţuri. Aşa cum el se simţea bine citind o carte de exemplu. Ceea ce i se părea urât însă, era faptul că pentru a-şi satisface o plăcere, ei făceau rău celor din jur. Pentru că respectivii nu stăteau să se gândească la cei din jur, pentru ei nu conta decât ca ei să îşi satisfacă acea plăcere devenită deja dependenţă. Pârrrrţţţ, mai ieşi unul. Şi ce miros insuportabil!

Unora le plăcea să tragă pârţuri. Alţii nu suportau să miroasă pârţurile acestora, le făcea rău, şi totuşi ei trebuiau să trăiască împreună, în aceeaşi staţie de autobuz, în acelaşi parc, în acelaşi club… şi peste tot se găseau o grămadă de oameni care să tragă pârţuri în nasul celor ce nu suportau asta… „Un popor de băşinoşi” îşi spuse Vasilică neştiind unde să se ascundă de pârţurile lor.

Cu toate astea, pentru că Vasilică era mai inteligent şi îi păsa şi de cei din jur, se gândea totuşi şi la ei. Se gândea că na, te simţi bine trăgând pârţuri, e ok, dar dacă vrei să faci asta, poţi să tragi când nu e nimeni care să aibă de suferit de pe urma pârţului tău. Poţi să tragi pârţuri în locuri special amenajate, sau la tine acasă. „Umple-ţi toată casa cu miros îmbătător de pârţ dacă asta vrei” îşi spunea el,”dar nu fi la fel ca cei care trag cu neruşinare pârţuri în nasul oamenilor!”

Pentru că lor nu le pasă de ceilalţi atunci când îşi aprind ţigara. Pardon, „când trag pârţul” am vrut să zic…

Ioan Stoenică, 23 oct 2007.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Să tragem un pârț

  1. Stefan Sabin zice:

    sau cand asculta manele, sau arunca gunoaie peste tot. Pardon, „cand trag parturi” am vrut sa spun…

    Apreciază

  2. Larisa zice:

    interesant spus :)!

    Apreciază

  3. Manu-chan zice:

    Hohooo.. specialitatea mea. Nu parturile :))) ..ci ceea ce se ascunde in spatele acestei metafore.
    Recunosc ca am fost si eu in pielea acelora care au fumat. Acum am ajuns sa construiesc „o campanie anti-fumat” tradusa prin fotografie.
    http://manuela-leanca-photography.blogspot.com/2011/03/stop-smoking-project.html

    In orasul meu, exista cred ca doua localuri unde NU se fumeaza si cred ca e destul de trist pentru un asa oras… anyway, e foarte deranjant sa dai la orice colt de strada/facultate/biblioteca/etc/(din pacate si pe munte) de oameni care trebuie sa fumeze. Am fost si eu in pielea lor, stiu cum e. Stiu cum e sa te lupti sa te lasi de fumat. Stiu si inteleg. Dar mai stiu ca exista o minoritate mica de oameni care ar vrea sa nu fie nevoiti sa inspire fumul de tigara al altora si ar fi ceva mai bine pentru toata lumea daca, in spatiile publice, s-ar tine cont de acest aspect. 😦
    Dar.. traim in Romania….

    Apreciază

    • Pai mai Manule, tu mi-ai adus aminte de textul asta mai vechi al meu 😀 De fapt am vazut fotografiile tale anti-fumat si ma gandeam sa-ti dau link catre textul asta al meu, dar am constatat ca nu-l aveam pus pe blog. Asa ca l-am pus acum 😀 Dar n-as fi banuit ca ai fumat candva. Acum nu stiu daca sa fiu dezamagit de acest aspect, sau bucuros de faptul ca ai reusit sa te lasi? :)) Eh, la prima nu prea am dreptul – dar a doua varianta ramane valabila! 🙂

      Apreciază

      • Manu-chan zice:

        Ooo, atunci ma bucur! 🙂 ..ma bucur ca niste fotografii de-ale mele influenteaza o cat de mica decizie a cuiva. Sa speram ca acum, cand fumatorii ne vor citi si ne vor vedea, li se va ridica un semn de intrebare si se vor mai gandi mai mult la ideea de a se lasa de fumat. Insa stii cum e cand esti fumator, poti sa vezi mii de reclame si poze anti-fumat, pt ca esti constient de urmarile fumatului si de faptul ca vei ajunge in groapa mai devreme, insa tot nu vrei sa renunti la tigara, pentru ca stii cum e: „inca ma simt bine, nu ma intereseaza cum voi fi in viitor. fie ce-o fi, imi asum”. Insa atunci va fi prea tarziu, din pacate! 😦
        Ce sa zic.. am fost si eu fumatoare si nu mi-e rusine sa o zic. Si uneori, in anumite momente, sunt si de partea celor care fumeaza, pentru ca stiu ce simt ei si nu trebuie sa ii condamnam. Mi s-a reprosat uneori ca sunt cinica in privinta asta. Se intampla in trecut, cand eram in perioadele de renuntare la fumat, sa fiu anti-persoane care fumeaza (prietenii mei), sa le tin teorii anti-fumat, iar mai apoi dupa cateva luni, sa cad din nou in capcana tigarii…. dar mereu m-am ridicat si am luat-o de la capat si am ajuns acum intr-un punct in care nu mai vreau si nici nu ma voi mai intoarce la ce a fost candva tigara.. Cu asta s-a incheiat. Stiu ca poate fi dezamagitor faptul ca am fumat, dar hei.. n-a fost nimeni acolo sa ma traga de urechi sa nu fumez si incetul cu incetul, tot mai rau devenea.
        Acum sunt ‘mare’ :), nu mai fumez si incerc sa ii fac pe altii mai constienti de importanta reducerii cantitatii de tigari fumate si intr-un final, de renuntarea completa la acest viciu. Toti putem sa facem ce ne propunem, trebuie doar sa fim sprijiniti si sa avem incredere in noi. 🙂

        Apreciază

  4. GabiR zice:

    Sau cand vorbesc la mobil sau intre ei in mijl RATB ca si cand ar fi pe o scena si noi toti ceilalti din jur tb sa fim spectatori…ca sa nu mai spun de manipulatorii(oarele) de discutii pe teme diverse, care nu se asteapta doar sa ii asculti ci sa ii si aprobi! Gizas! O situatie mai mult sau mai putin … mirositoare 😀

    Apreciază

  5. IreYn zice:

    Buna asta buna!:)) Numele de Vasilica m-a facut sa ma gandesc la proful meu de latina,care deasemenea uraste fumul de tigara. Inca nu stiu daca uraste si parturile :)) Ehh..
    E incurajator faptul ca mai exista si lume cu capul pe umeri in Romania. Poate se va schimba ceva in bine…

    Stop fumatului!:)

    Apreciază

  6. GabiR zice:

    Ok, recunosc, sunt o fosta fumatoare, dar nu fac pe lupul moralist – de fapt de asta m-am temut, sa nu devin asa ceva in caz ca ma las de ele… daaar, nici atunci si nici acum nu imi placea si nu imi place sa stau in miros de tigare (al meu sau cu atat mai putin al altora)! Pe langa faptul ca am inteles ca fumatul pasiv poate fi mult mai nociv decat cel activ (desi sincera sa fiu nu prea inteleg cum vine asta…). A fost interesant (spre ironic) ca vineri a tb sa iau un taxi sa ajung rapid intr-un loc si soferul fuma de zor. L-am intrebat ostentativ daca pot deschide geamul, dar nimic. Nu a stins-o. Nici macar nu s-a sinchisit sa ma intrebe daca ma deranjeaza. Ma grabeam si am ezitat intre a cobori din taxi si a ajunge la timp in locul respectiv. Dar graba mea a invins dorinta de a respira aer cat de cat curat (nu ca aerul de Bucuresti ar fi prea curat…). Pana la urma, totul se rezuma cred la cei 6-7 ani de acasa … dar daca n’ai cu cine?!

    Apreciază

  7. Cat@ zice:

    sa tragi un part pe zi este sanatos si indicat de doctori

    Apreciază

  8. IonelaElla zice:

    Super amuzant parturile astea. Si colega mea de caemar a tras 8/10 parturi de odata. Nu stiu eu nu i le-am numarat.

    Apreciază

Cum ți s-a părut?