Să dai cu bocancul în baltă

Mă întreabă lumea ce bocanci sunt ăia pe care i-au văzut în unele episoade ale emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!„, „aia super rezistenți la apă”.

s-karp in apa

Ei bine, ce înseamnă „super rezistenți la apă” e ceva foarte subiectiv și de multe ori confuz. Doar pentru că stau 10 secunde cu ei sub apă, nu înseamnă neapărat că sunt „super rezistenti la apa”. Traversările prin râu nu solicită așa tare bocancii. Mersul constant prin udătură (iarbă, zăpadă), asta e adevărata provocare pentru bocanci.

Majoritatea bocancilor au o membrană impermeabilă (si respirabila), dar trebuie înțeles faptul că acestea diferă – de la model la model, de la marcă la marcă. Și nu doar faptul că numele diferă e relevant, cât mai ales trăsăturile tehnice ale fiecărei membrane (despre care nu prea găsești informații pe site-urile magazinelor de munte).

Nu orice membrană rezistă la fel de bine la apă, nu neapărat pentru că unele ar fi mai proaste decât altele. Pur și simplu unele au o altă destinație decât altele. Unii bocanci sunt făcuți pentru drumeții ușoare, pe vreme caldă – pot avea membrană, dar ea nu e neapărat făcută să reziste la ore întregi de mers pe ploaie – ci la udătură ocazională (puțină rouă în iarbă, o trecere prin râu etc).

membrana bocanc s-karp

Există membrane care rezistă la 2-3 ore de udătură, altele care rezistă la 5-6 ore, sau chiar la 8-9 ore de udătură. Pentru trasee solicitante în condiții de iarnă e evident că e nevoie de bocanci potriviți.

rachete de zapada si bocanci de iarna kayland

În plus, contează și construcția bocancului (piele, sintetic, material mai gros sau mai subtire etc). Nu orice bocanc e bun pentru orice activitate. Și nu ar trebui să vă mire dacă niște bocanci teoretic impermeabili se udă după 5 ore de mers prin ploaie.

bocanci inapa

Plus că membranele se mai tocesc sau înțeapă în timp, cusăturile se mai slăbesc etc. Chiar și de pe pantaloni se poate scurge apă în bocanci – mai ales cand esti cu pantaloni scurti.

bocanci skarp padure

În imaginea din deschiderea articolului e modelul Sherpa de la S-karp, bocanci potriviti pentru drumetii de 3 sezoane sau chiar ieșiri scurte/ușoare de iarnă (fiind totuși prea subțiri pentru a sta cu ei prea mult în frig). Eu m-am bucurat de protecția lor (împotriva umezelii) și într-o tură de iarnă de 10 ore de mers prin zăpadă (cu mențiunea că îi tratasem cu ceară înainte de tură), dar am avut parte și de baltă cu broaște în ei după 6-7 ore de mers prin iarbă udă (fără să împrospătez înainte pielea cu un spray special).

bocanc ceara

După un anumit număr de ore de stat în udătură (iarba udă și zăpada fleoșcăită sunt cele mai rele), bocancii încep încet-încet să se îmbibe cu apă și până la urmă umezeala trece spre interior. Dacă ajungi la o cabana și îi usuci, ei o pot lua a doua zi de la capăt, reîmprospătați. Dacă nu îi usuci, că dormi în cort să zicem, a doua zi procesul de umezire va continua – și inevitabil umezeala va ajunge la interior la un moment dat.

bocanci portocalii skarp

Ideea e că fiecare piesă de echipament are limitele ei. Dacă o înțelegi, te poți bucura mai bine de ceea ce ai și poți merge mai pregătit și mai în siguranță pe munte.

Și nu trebuie uitat că nu există „cei mai buni bocanci”. Trebuie să te gândești ce fel de bocanci ai nevoie (in functie de excursiile pe care vrei sa le faci). „Recomanda-mi niste bocanci buni” arata de fapt ca nu stii prea bine cum stau lucrurile în această privință – pentru că nimeni nu-ți poate recomanda ceva foarte bun, dacă nu știe ce nevoi ai. Și e incomplet sa spui ca ai nevoie de bocanci. Unii sunt buni pentru ture usoare, altii pentru excursii lungi cu bagaj greu, unii sunt mai potriviti pentru zone stancoase, altii pentru dealuri etc.

5 bocanci se intalnira

Așa că atunci când vă cumpărați bocanci, gândiți-va mai întâi care sunt nevoile voastre reale, cum îi veți folosi – și apoi cereți informații celor de la magazin sau în jur, întrebând de exemplu care e diferența între un anumit model și altul. Pentru că diferențele nu se referă doar la culoare sau aspect general. Sigur, un design frumos poate convinge, dar funcționalitatea trebuie să primeze!

s-karp explorer

(nu căutați la S-karp fix modelul de mai sus, foarte probabil nu-l veți găsi – având în vedere că el a fost făcut special pentru mine, combinând elemente de la mai multe modele diferite. Eram în momente „de criză” , cand aveam o tura importanta si ramasesem fara bocanci de primavara-vara. Gasiti insa modelul Explorer (care sta la baza acestora), care este aproape la fel 😀 )

Dar atenție! Tu trebuie să fii primul care îți înțelege nevoile – nu cei de la magazin! Pentru că poți avea surpriza să ți se recomande bocanci de 1000 de lei, super tehnici și solizi, buni pentru Mont Blanc, pentru că ai spus că vrei să faci o drumeție de iarnă (uitând să menționezi că e vorba de o ieșire de câteva ore pe dealurile de la țară – caz în care găsești încălțari mult mai potrivite).

Nu există „cei mai buni bocanci”, dar cu siguranță există unii potriviți pentru ce ai tu nevoie. Informează-te înainte să cumperi și… hai Pe poteci!

Ioan Stoenică, 24 noiembrie 2015

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Să dai cu bocancul în baltă

  1. Dorin („Doru”) Motz zice:

    Efeseni 6:14, 15: Staţi gata, dar, având mijlocul încins cu adevărul, îmbrăcaţi cu platoşa neprihănirii, având picioarele încălţate cu râvna Evangheliei păcii.

    Apreciază

  2. Ioan Andresi zice:

    La un moment dat spuneti: „Eu m-am bucurat de protecția lor (împotriva umezelii) și într-o tură de iarnă de 10 ore de mers prin zăpadă (cu mențiunea că îi tratasem cu ceară înainte de tură), dar am avut parte și de baltă cu broaște în ei după 6-7 ore de mers prin iarbă udă (fără să împrospătez înainte pielea cu un spray special).” Ma intereseaza aceste aspecte: tratarea cu ceara, spray-uri pebtru marirea gradului de impermeabilitate la bocancii de piele. Puteti veni cu cateva detalii. Multumesc anticipat (icogran2002@yahoo.com)

    Apreciază

  3. Dragos zice:

    Salut! Foarte interesante articolele/postarile.
    Ce bocanci ti s-au parut buni la capitolul aderenta? Eu merg ocazional pe munte in excursii de maxim 3-4 zile si numai vara. Pana acum am folosit bocanci Grisport cu talpa Vibram. Aceasta talpa mi s-a parut foarte slab aderenta in conditii de umiditate(stanca umeda mai ales). Chiar si pe padalele de la masina, care sunt acoperite cu cauciuc, daca talpa bocancului e umeda, aluneca ca pe gheata. Asta m-a facut sa ma feresc de talpile Vibram, dar nu am gasit nici o alternativa viabila. In Retezat am mers cu gehete cu talpa de poliuretan si s-au rupt. Asa ca ma vad nevoit sa revin la Vibram. Ce experiente ai avut cu talpile Vibram? E un anume tip de talpa Vibram mai aderenta decat restul? La magazinele de profil n-am reusit sa-mi fac o impresie prin simpla inspectie sau atingere.
    Multumesc frumos.

    Apreciat de 1 persoană

    • Salut! Eu am folosit mai multe incaltari cu talpa Vibram si am fost foarte multumit de toate. Cu siguranta exista insa anumite specificatii pentru fiecare model (greu de aflat informatii insa) – unele sunt mai potrivite pentru iesiri usoare/scurte, altele pentru zapada, unele pentru stanca etc. In mod normal, o talpa de pe un bocanc de 3 sezoane ar trebui sa fie destul de buna in majoritatea conditiilor. Ceea ce am observat insa, mergand destul de mult pe munte si cu oameni incepatori, e ca indiferent de bocanci, unii oameni nu stiu sa calce. Sau pur si simplu au dificultati in a-si mentine echilibrul in anumite situatii. Sigur, bocancii nu-s imbatabili, sunt situatii in care orice talpa ar aluneca – iar udatura pe stanca nu e prietena cu bocancii in general. Dar conteaza foarte mult si sa stii sa calci – iar asta se invata si in timp.

      Ca alternativa poti incerca talpile ContraGrip, puse pe bocanci Salomon – dar parerea mea e ca nu conteaza asa mult numele mărcii, ci tipul de talpă folosit pe un anumit bocanc și atenția și siguranța cu care pui fiecare pas.

      Apreciază

  4. Dragos zice:

    Salut. Multumesc frumos pentru raspuns. Am vizionat episodul nr. 8 din „poteci spre inima ta” si acolo aparea o comparatie intre 2 perechi de bocanci, ambele cu talpi Vibram. De aici s-a nascut si intrebarea: ce fel de talpa pentru ce fel de suprafata? Poate nu am eu de care trebuie:D
    Teoretic talpile Vibram sunt de foarte multe feluri pentru foarte multe suprafete. Producatorii de bocanci nu mentioneaza nici un detaliu la capitolul talpa. Dupa ei, toti bocancii, mai nou impartiti in hiking, trekking, backpacking, s.a. sunt foarte aderenti orice ar fi. Pentru vanzatori e si mai simplu:toti au Vibram si gata. O sa incerc sa fac un studiu comparativ intre Vibram(sau cel putin tipul de Vibram-ul pe care il am eu) si alte tipuri de talpi :militare,cauciuc,poliuretanice etc.
    In ceea ce priveste pasitul ai foarte mare dreptate. Ar fi foarte interesant daca ai avea posibiitatea sa faci o prezentare scrisa sau video pe tema asta si poate si pe alte teme de ordin tehnic. Daca deja ai facut asta de-a lungul episoadelor sau in alte postari, imi cer scuze ,dar nu le-am vizionat inca pe toate. Deabia acum 2 zile am descoperit aceasta pagina :D:D:D
    Multumesc frumos inca o data.

    Apreciază

  5. Cristina Marinache zice:

    Am tot dat târcoale Decathlonului. să mai studiez terenul, dar și ca să mai cumpăr te miri ce. M-am gândit să-mi cumpăr și niște bocanci până la urmă( am priceput că sunt esențiali), în speranța că-i voi folosi la un moment dat pe munte și nu-i voi ține în vitrină, să-i admir până la 80 de ani. Sunt conștientă că totul depinde de mine ca să-i folosesc unde trebuie și bineînțeles că nu vreau să-și smulgă alții părul din cap în compania mea! Am citit și articolul cu începătorii la munte. Mă bucur de faptul că al meu computer nu se întrerupe când intru pe blogul tău. La YouTube și Facebook așa face.

    Apreciază

    • Daca vrei sa participi uneori la turele mai usoare pe care le organizez, da-mi un mesaj pe facebook sau pe mail 🙂

      Apreciază

      • Cristina Marinache zice:

        Acum am văzut comentariul tău. Mulțumesc mult pentru invitație! Când o să mă hotărăsc, te voi anunța. Mi-am cumpărat niște bocanci de la Decathlon, nu prea aveam din ce să aleg. Am fost atentă să fie pt munte, zice-se că sunt rezistenți la umezeală, sunt mai mari cu o măsură decât ce port eu, prețul a fost nici prea mare, nici prea mic.Sper să nu se rupă din prima! Îmi voi cumpăra la un moment dat și niște bețe de trekking, am reținut faza cu clickul. Deocamdată stau cu burta pe carte sau, mai bine zis, încerc.Peste o lună am un examen și zilele se scurg văzând cu ochii.

        Apreciază

  6. Erica zice:

    Foarte de folos! Mulțam

    Apreciază

Cum ți s-a părut?