Din Slovacia, spre inima ta!

Pe 5 mai s-a difuzat la Travel Mix, în premieră, episodul 3 al emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!”. Numarand de la inceputurile acestei emisiunii, a fost de fapt vorba de episodul 40 – un episod aniversar aș putea spune!

Era vorba de episodul filmat de Paște în 2015, in muntii Slovaciei – un episod la care am muncit mult si de care eram foarte multumit. Adica imi placea cum a iesit la montaj (ca pana sa vad cum imi iese montajul, mereu am emotii).

mala fatra pe poteci

Eu eram, desigur, in tren la ora difuzarii pe Travel Mix, dar am intrat cu netul meu prost sa vad online daca e totul ok. Si sa vezi panică: pe versiunea online sunetul era foarte decalat! Pfff, m-am speriat un pic, așa că am intrebat lumea pe facebook, sa vad altora cum le apare?

Cei ce urmareau online mi-au spus ca si la ei e decalat sunetul, dar ca ar fi vorba de probleme cauzate de server, ceea ce m-a linistit un pic. Dar am intrebat si pe cineva care urmarea la tv (chiar in acele momente) si mi-a spus ca si la el sunetul e decalat fata de imagine.

NUUUUU!! Nu se poate asa ceva!! Dupa cat am muncit, sa apara o astfel de problema tehnica sa strice tot!

Alti oameni mi-au transmis insa ca la ei la tv se vede si se aude bine. Am sunat si eu acasa si ai mei mi-au confirmat ca se vede bine. M-am mai linistit, dar tot nu-mi explicam de ce la cineva era decalat sunetul. Apoi mi-am dat seama!

Persoana care a observat decalarea la tv mi-a spus ca a fost doar pe anumite secvente o mica decalare si mi-a spus si despre ce secventa era vorba. Mi-am amintit si ca acea persoana urmarea emisiunea pe un ecran foarte mare (asa cum ar trebui de fapt :D) , si atunci s-au legat toate in mintea mea!

La filmari, de multe ori am avut probleme cu sunetul din cauza vantului. E frustrant, neavand aparatura mai performanta, sa te trezesti acasa ca anumite cadre sunt pline de vâjâit de vânt și vocea nu se mai aude. Așa că în Slovacia, ca și în alte ture, am avut cu mine și un reportofon. Nu e o metoda prea buna, dar am folosit reportofonul pentru a inregistra anumite cadre în care era multă vorbărie și unde exista riscul ca sunetul să nu fie prea bun, din cauza vântului.

Reportofonul chiar m-a salvat, am putut pune în film un sunet mai bun decât cel înregistrat direct în cameră. Totuși, o problemă există cu această metodă: sincronizarea sunetului pe imagine!

La montaj m-am chinuit destul de mult să suprapun sunetul din reportofon pe imaginile din cameră, să încerc să găsesc suprapunerea perfectă. Și… pe unele cadre se pare că tot nu am reușit! Și știți de ce?

Montajul îl fac pe laptopul personal, nu în vreun studio de televiziune, cu super aparatură. Am acasă un monitor mai mare care mă ajută mult, că altfel, direct pe laptop, folosirea programului de lucru (Premiere) e foarte, foarte greoaie. Dar pentru ca-s mai mult pe drumuri, anumite părți ale montajului le-am făcut în tren, sau în deplasare – direct în laptop, fără să am un monitor mai mare la dispoziție. Știți cum e?

Trebuie să alegi: ori te ocupi de imagine și nu mai intră pe ecran și partea legată de sunet, ori te ocupi doar de sunet, fără să mai vezi imaginile. Adică imaginea trebuie micșorată atât de mult încât are dimensiunea unei cutii de chibrituri – ca să pot vedea benzile de sunet (voce, muzică etc).

Ei bine, deși mare parte din montaj am făcut-o cu monitorul mare conectat, muzica și o parte din sunet am fost nevoit să le lucrez în deplasare, doar pe laptop. O să țin minte să nu mai fac asta atunci când am sunet din reportofon, pentru că e imposibil pe un ecran atât de mic să reușesc sincronizare perfectă a sunetului pe imagine. Pe laptop e aproape insesizabil, dar cine urmărește pe ecrane mari, ar putea observa mici decalaje.

ioan slovacia zapada

Deși mi-am cumpărat și un microfon exterior pentru cameră, destul de bun în condiții ușoare, atunci când este vânt el dă rateuri – adică are drop-uri, căderi de sunet – secunde în care sunetul dispare complet. Am zis că e o defecțiune, așa că m-am dus la magazin și l-am schimbat cât era în garanție cu altul la fel. Și al doilea are aceeași problemă – și din păcate nu m-am mai dus să-l schimb. Așa că nici nu am prea putut să-l folosesc, riscam să înregistrez un sunet fain, dar cu pauze de cate o secundă din 10 în 10 secunde. Deci de nefolosit.

Iar varianta cea mai bună, o lavalieră wireless, e foarte scumpă (gen 3000 de lei) așa că momentan nu-mi permit, având în vedere că oricum nimeni nu mă plătește să fac emisiunea asta și cheltuiesc oricum din banii mei pentru ea. Ceea ce e pur și simplu aberant deja, dar asta e, mă mai chinui un pic.

Din fericire, cei mai mulți oameni care urmăresc această emisiune reușesc să intre atât de bine în atmosfera și povestea ei, încât nu observă detalii din acestea tehnice. Sigur că eu vreau să îmbunătățesc cât pot lucrurile, dar conținutul și ceea ce se transmite din imagini și poveste e mai important pentru mine decât ceea ce ține de tehnică, de aspectul imaginii, de cum e plasată sigla sau alte detalii.

Așa că merg mai departe Pe Poteci, chiar dacă mai întâlnesc mici (sau chiar mari) probleme și sper să ajung la un moment dat și pe vreun vârf unde să… nu mai bată vântul așa tare.

pe poteci la travel mix

Travel Mix se prinde la nivel national prin RDS-RCS, UPC, Orange tv etc. Pot exista insa zone in care operatorii de cablu sa nu aiba in grila si acest post. Programul de difuzare este urmatorul:

LUNI:  11.00, 17.00, 23.00
MARTI: 11.00, 17.00
JOI:  20.00
VINERI: 08.00, 14.00
SAMBATA: 14.00
DUMINICĂ: 15.00, 23.00

Incerc sa fac un episod nou la fiecare 2 saptamani, dar asta va depinde si de buget, sponsorizari, contracte de promovare pe care le pot găsi (foarte greu). Oricum, uneori se vor difuza si episoade mai vechi pe Travel Mix, pentru că sunt multe episoade reușite care merită să ajungă la mai mulți oameni. Pe youtube voi posta episoadele după 2-3 săptămâni de la apariția la tv. Aici găsiți lista cu toate episoadele disponibile pe net. Vă puteți și voi abona la canalul de youtube pentru a fi la curent cu noile episoade sau filmulete adaugate.

Dacă vreți și voi să susțineți (financiar) această emisiune, puteți face o donație prin PayPal (butonul din dreapta sus) sau în contul deschis la Banca Transilvania pe numele Ioan Stoenică, mentionand ca este vorba de o „Donatie pentru emisiunea Pe Poteci”: Cont IBAN:  RO26BTRL04601201S97547XX

Banii vor fi folositi pentru achizitie de echipament video/munte dar si pentru deplasari in scopul filmarii de noi episoade etc. Am reusit lunile trecute să realizez 2 episoade cu banii stransi din donatiile facute de cei ce indragesc aceasta emisiune si vă mulțumesc pentru asta, pentru că nu e deloc ușor să fac un episod pe cont propriu. Ce să mai zic de 40 de episoade!

Excursii faine să aveți, acum că vine vara și să mergeti mereu „Pe poteci, spre inima ta!”.

Ioan Stoenică

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în pe poteci spre inima ta și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Din Slovacia, spre inima ta!

  1. Ice Alinutza zice:

    Vineri, este ora 14:30 și sunt pe Travel Mix…Nimic despre ceea ce afișezi mai sus ca program! Nu am apucat să văd joi decât sfârșitul emisiunii și speram ca să o pot revedea integral la ora indicată dar …leapșa! Nu pot comenta vizavi de emisiune decât că dacă și celelalte episoade vor fi din „țări străine” nu mă interesează pentru că nu cred că voi putea ajunge vreodată pe acolo…In plus, „Pe poteci, spre inima ta!” cred că se adresează „începătorilor” și nu avansaților care au deja „muntele în inima lor” și poate alte posibilități financiare așa că destinația de bază a emisiuni / ideii ar fi, după mine, România.
    In ceea ce privește „lavaliera” poate nu ar fi rău să apelezi la un electronist care să-ti confecționeze ceva ce se folosește în armată și anume un „laringo receptor”! Cred că nu ajunge la 3.000 de lei confecționarea sau chiar adaptarea pentru că produse de acest gen sunt pe piață! Sunt abonat la blogul tău și la canalul de youtube și ambele îmi plac și le recomand! – fac această mențiune ca să nu fiu greșit înțeles vizavi de poastarea mea de mai sus.
    (întâmplător este 14:49 și a început, pe Travel Mix reluarea emisiunii tale de aseară de la ora 20:00…revin după vizionare)
    Succes!!!

    Apreciază

    • Multumesc pentru mesaj! Programul afisat este nou si din pacate nu se respecta inca orele de difuzare asa cum ar trebui. Acest aspect tine de Travel Mix, nu de mine si ar fi util daca si pe pagina lor de facebook oamenii ar comenta despre asta. Sper ca in viitor lucrurile sa intre pe o directie mai buna si mai clara.

      Legat de subiectul acestui episod si al emisiunii in general, eu incerc sa fac episoade cat mai diverse, ca sa acopar cat mai mult din ceea ce inseamna iesirile pe munte: ture de vara usoare, ture de vara grele, iarna pe trasee usoare de o zi, iarna cu dormit la cort sau stane, ture in care merg singur sau ture cu grupuri faine, munti mai cunoscuti, mai putin cunoscuti, mai aproape de Bucuresti sau mai aproape de Vatra Dornei, in Romania sau, daca bugetul imi va permite, chiar si munti din alte tari (ar fi ceva sa urmeze doar episoade facute in alte tari, nu crezi? de unde atatia bani? :)) )

      Poate unora nu le place iarna si imi vor recomanda sa nu mai fac episoade de iarna, ca ei vor sa vada muntii vara, sau poate unii ar vrea sa afle mai multe informatii despre echipament si imi vor cere asta, in timp ce altii se vor plictisi daca nu arat ceva aventuri extreme, cățărare sau canioane prin apa. Publicul care urmareste emisiunea este foarte, foarte divers – iar eu sunt unul singur – asa ca e imposibil ca toate episoadele sa fie pe gustul tuturor urmaritorilor. Eu le fac in primul rand in functie de mine, de posibilitatile si dorintele mele, nu de ce ar vrea x sau y. Si apoi publicul poate sa se bucure de ce primeste sau nu – asta e in functie de cum e fiecare dintre cei ce privesc.

      Dar iti recomand sa nu urmaresti aceasta emisiune doar pentru a primi idei noi de trasee unde ai putea ajunge si tu, scopul principal nu este acesta 🙂 Ai avea mai mult de castigat daca ai urmari cu dorinta de a descoperi si invata mai mult, chiar si despre zone unde poate nu vei ajunge anul asta, dar cine stie cum, candva. Sau si daca nu vei ajunge, tot vei fi mai castigat afland si despre locuri unde nu vei ajunge, decat sa te limitezi la cele cateva pe care chiar le vei vedea.

      Ture faine!

      Apreciază

      • Ice Alinutza zice:

        Mulțumesc pentru răspunsul amplu! Una din ideile mesajului meu se referea „la audiența” unei emisiuni în general. Ai perfectă dreptate că poți învăța „ceva” din fiecare emisiune oriunde și oricând ar fi făcută însă și „locul” are o oarecare însemnătate in punctele de rating pe care le face. Cel puțin aceasta-i părerea mea. Cred că oricine din România s-ar uita de două ori mai degrabă la, să spunem, „Carpații așa cum nu-i stiai!” decât la „Hawaii așa cum nu-l știai!”. Cam acesta era sensul…Succes!

        Apreciază

  2. Catalin_blackwater zice:

    Felicitari pt filmarea din Slovacia! Nu am intampinat probleme de sunat la vizionare. Cat mai multe filmari in diferite zone si fireste cu munti diferiti. P.S. nava din pestera Ialomita , sambata era acolo, nu am fost lasati sa intram sa o vedem. Catalin_blackwater.

    Apreciază

  3. radu zice:

    Salut Ioan, episodul de Slovacia a fost superb, ca si cel de pe varful Lespezi.
    Am observat cortul cel nou, foarte util, mai ales ca deja vad ca ai un invitat permanent, dar noi nu ne suparam, foarte fotogenica si sportiva domnisoara!
    Nu stiam multe de Slavacia, dar am ramas placut surprins….nici urma de Porcus Turisticus sau de Porcus Defrisatorus! sau Porcus Distrugatorus de marcaje!! Nu invitam si noi niste cehi si slovaci pe la noi sa se ‘IA’ boala asta…hmmm…BUNA CRESTERE, da, asta era!
    Asteptam cu nerabdare un nou episod si tine-o tot asa!
    Radu Diaconu, cu deosebit respect.

    Apreciază

    • Multumesc de mesaj! Cortul nu e deloc nou, doar ca nu l-am folosit in filmarile in care mergeam singur, ca nu avea sens sa car cort dublu in cazul ala. Episoadele din Fagaras si Slovacia sunt filmate in februarie si aprilie 2015, dar vor mai fi episoade cu invitati cat si episoade in care merg singur.

      Si in Slovacia erau zone tăiate, dar nu în Parcurile Nationale și cred că mai găseam din când în când și câte un gunoi. Oricum, există într-adevăr altă cultură de munte acolo, despre care cred că va ajunge încet încet și la noi. Pana atunci, facem și noi ce putem să mai creștem nivelul de educație 🙂

      Apreciază

      • radu zice:

        Ar fi de dorit peste tot, nu numai la munte sa fim civilizati. Am facut de Paste o plimbare pe vai si dealuri pe langa Slatina si erau gunoaie cu tona, dar natura isi vedea de treaba; rate salbatice cu tona pelanga ape si chiar am reusit sa vad o vulpe – am incercat sa o filmez, eram la vreo 50 m, dar zoomul camerei mele compacte e slab si nu am reusit, apoi m-a vazut si a luat-o din loc, dar i-am gasit urmele in noroi!! A fost super tare! Si fazani cat cuprinde, dar sunt greu de fotografiat, trbuie sa stai la panda la margine de camp si sunt foarte speriosi, dar stii ca sunt pe acolo din cauza trilurilor lor.Cand eram copil prin acele locuri am vazut vulpi, caprioare, iepuri, dar credeam ca nu o sa mai vad asa aproape de oras!
        Pacat ca nu avem grija sa nu distrugem, s-ar putea in viitorul apropiat sa nu mai avem natura asta in Romania si e mare pacat!
        Mult succes si o sa primesti si ceva de la iepuras – intarziat, dar mai bine mai tarziu decat deloc!
        Cu respect, Radu Diaconu
        PS Eu alerg. M-am inscris intr-un running club. Sper sa gasesc si amatori de un mers la munte in curand. Zile cu soare, ca ne-am saturat de ploi!

        Apreciază

  4. Mariana Capatina zice:

    Felicitari pt.filmarea din Ceahlau!

    Apreciază

  5. Radu florica zice:

    Foarte bine faci ca mai postezi cate un text cu munca pe care o depui la realizarea unui episod.Eu am pe cineva in familie care face o munca asemanatoare(filmari,montaj)si atunci cand lucreaza,nu aude si nu vede pe nimeni(ma refer la montaj,la filmari are pe cineva,nu este singur ca tine)Este o munca stresanta si noi mai avem si pretentii!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?