Despre ecoturism si biodiversitate

Cea mai bună investiție pe care o poți face este aceea în dezvoltarea ta. În creșterea nivelului de cunoștințe, de înțelegere, a capacităților tale. Și ca om care merge pe munte, dar mai ales (în acest caz) ca ghid de turism atestat și ghid montan în curs de atestare,  îmi doresc să învăț cât mai multe despre natură, despre oameni, despre destinații și despre modul în care toate interacționează.

Așa că m-am bucurat să pot să particip la cursurile pilot organizate de Asociatia de Ecoturism din Romania (AER), care au constat într-un modul de bază, despre eco-turism și mai multe module de specializare. Eu am participat la cele despre ture in canoe/canotca (tinut in Delta, la Crisan) și la cel de Biodiversitate.

LumeaMare foto barci

A fost important pentru mine să mă familiarizez un pic cu Delta Dunării, că fusesem doar la Sulina, dar a contat si trainingul făcut în ceea ce privește excursiile în canoe (în cazul nostru, canotca). Am avut ocazia să-l cunosc pe Ivan Patzaichin dar și să văd câteva din localitațile de pe malul Dunării. Plus multe păsări. Și ceva dureri musculare de la vâslit, că deh, eu folosesc mai mult alți mușchi când merg pe munte 😀

diploma delta

Cursul de Biodiversitate a tinut 4 zile, timp în care am aflat mai multe despre flori, despre pasari, habitate, importanta unora sau a altora, dar nu a fost vorba doar de teorie. Am avut o ieșire practică prin Prăpăstiile Zărneștilor, un loc pe unde multă lume trece în grabă, fără să observe sau să știe câte flori sau păsări sunt în zonă, ce fel de stânci sunt sau cum s-au format ele.

prapastii

Am mers apoi la un observator special amenajat pentru a vedea ursi – iar despre asta am scris deja o postare pe blog.

ursulet

Am fost si in „Delta din Carpati”, lacurile de la Dumbravita – o ferma piscicola privată, transformată în timp (și cu bunăvoința și implicarea oamenilor) într-o zonă plină de păsări (peste 250 de specii!).

delta din carpati

A fost interesant sa inteleg mai multe despre conceptul de eco-turism si sa vad eforturile care se fac pentru a crea niste standarde in anumite zone din tara, care sa capete astfel titulatura de destinatie eco-turistica, foarte cautata de cei din vest.

Asta inseamna o mai buna legatura intre frumusetea si bogatia naturii si modul in care oamenii castiga de pe urma ei – un mod durabil, sustenabil.

Am folosit aceste doua cuvinte si pentru a evidentia ca ele nu sunt doar niste concepte abstracte, vorbe mari spuse de oameni care nu au nicio legatura cu natura sau turismul. Este vorba de intelegerea de ansamblu a modului in care omul si natura pot si ar trebui sa existe impreuna, intelegerea nevoii de a proteja natura dar, in acelasi timp, de a ajuta si oamenii care traiesc in special la sate, sa duca o viata mai buna. Fara sa fie nevoiti sa contribuie la distrugerea naturii – prin furt, braconaj sau pura indiferenta.

buturuga in padure

Ideea de eco-turism e foarte faină si implica foarte multi oameni, printre care si ghizii – oameni care contribuie nu doar la reusita vacantelor turiștilor, dar care pot contribui si la educatie, la protejarea si cresterea aprecierii fata de natura in general sau plante, animale sau alte elemente in particular. Și aduc un plus de valoare locurilor vizitate de turiști prin informațiile și poveștile pe care le știu.

Pe langa cursul de Lideri Montani pe care il urmez, aceste cursuri separate la care am participat (anul trecut organizat de Fundatia Carpathia in zona Izvoarele Dambovitei, cursul din iarna cu Dan, „Scoala de iarnă Nahanny Camp” iar acum cursul organizat de AER) ma ajuta mult pe plan personal, dar si profesional -prin dezvoltarea cunostintelor despre natura dar si prin creșterea nivelului de înțelegere asupra turelor în natură cu străini sau cu români, a legislației în această privință (de multe ori ambigua) și multe altele – iar asta se va reflecta și în turele pe care le organizez.

grupul in tunel pe apa

Dar un mare plus al unor astfel de cursuri e faptul că ajungi să vezi oameni pasionați, care se luptă să schimbe ceva în țara asta. Care încearcă să-i învețe și pe alții, care încearcă să ridice nivelul de educație și pregătire și care, desigur, se vor lovi mereu de neîncrederea, disprețul sau ignoranța unora. Din partea mea, tot respectul! Și multumiri!

grup vulcan poza mica

Pe plan profesional, o continuă dezvoltare este necesară și importantă. Dar pe plan personal, creșterea mi se pare obligatorie! Pentru că pe măsură ce crești și începi să capeți o imagine mai de ansamblu (într-un anumit domeniu sau în general, despre viață), reușești să te apropii de ceva mai mare, mai important decât toate lucrurile care îți provoacă stres și agitație în fiecare zi. Și atunci începi să vezi un sens în tot ce se întâmplă și nu mai ești atât de ușor afectat de mărunțișuri de care inevitabil te lovești zilnic. Și mai mult, vei putea să acționezi într-un mod mai potrivit, iar asta e un mare avantaj.

Nimeni nu mi-a explicat în școală, vreodată, de ce e bine să înveți. Acum știu – și unul din marile avantaje este că poți să alegi să înveți lucruri care chiar te interesează și îți pot folosi. Problema fiind însă aceea că mulți oameni nu știu ce îi interesează, iar lucruri care să îți folosească sunt enorm de multe.

Așa că… pentru a găsi o parte din răspunsuri, vă recomand să mergeți în natură. Eventual pe munte. Acolo se pot naște o mulțime de întrebări și se pot găsi o mulțime de răspunsuri. Gen… oare de ce a făcut X asta și cu cine vrea Y să facă cealaltă? Sau poate ceva mai deștept de-atât.

deasupra ploii - fotografii spectaculoase cu apus de soare

Ioan Stoenică, 19 mai 2016.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Despre ecoturism si biodiversitate

  1. radu zice:

    Salut Ioan. Fain articol!
    Intrebare: au schimbat ziua de difuzare ? Ma uit azi si vad episodul de la Holbav, pe care l-am vazut si duminica, credeam ca joi la fiecare 2 saptamani vedem un episode nou sau unul din cele vechi. Stii cumva ce se va difuza in continuare?
    Multumesc frumos.
    Cu stima,
    Radu Ionut Diaconu

    Apreciază

    • Din pacate, nici eu nu reusesc sa am mereu gata episoade noi la timp si nici Travel Mix nu respecta programul cum ar trebui… Episodul de la Holbav trebuia sa intre joi, dar nu am reusit sa-l trimit la timp, asa ca l-au bagat luni (in loc sa mai astepte o saptamana si sa-l bage joi). Mai apar astfel de incurcaturi, nici eu nu le stiu pe toate. In general anunt pe facebook atunci cand se difuzeaza un episod in premiera – iar cele mai vechi (care sunt deja pe youtube) pot intra si neanuntat.

      Apreciază

  2. radu zice:

    Si imi place tare mult coloana Sonora; cine canta la nai? Zamfir sau Nicolae Voiculet?

    Apreciază

  3. george r zice:

    Draga prietene nu diplomele in ecolgie vor salva ce a mai ramas din muntii Rmaniei.
    CONCRET : – PRIN TVR , TRAVEL MIX , FILMELE TALE POT ADUCE MULT IN EDUCATIA
    ACESTUI NEAM.

    Apreciat de 1 persoană

Cum ți s-a părut?