Rucsac si mancare pentru ture mai lungi

Pentru o excursie cat mai placută și ușoară, consider că trebuie acordată atenție specială modului în care ne facem rucsacul. Ce punem în el, ce lăsăm acasă etc, astfel incat greutatea pe care o cari in spate sa fie cat mai mica. Lucrurile difera de la anotimp la anotimp, chiar si de la excursie la excursie. Una e sa mergi 3 zile in muntii Macin, alta e sa mergi 4 zile in Fagaras.

M-am gândit să vă spun un pic cum îmi fac eu bagajul, intr-un mod mai general – ce iau cu mine într-o tura de 4 zile cu dormit la cort, vara. Poate vă ajută și pe voi in organizarea excursiilor voastre (sau atunci cand vreti sa participati la una din turele propuse de mine).

grup pe copac

Mi se pare foarte important sa calculezi cu atentie ce iei si sa elimini tot ce nu e necesar. Sa fii atent la fiecare obiect, la fiecare 50-100 de grame – care impreuna cu alte sute de grame se aduna si rezulta un rucsac prea greu. Iar un rucsac prea greu iti face excursia mai putin placuta si poate duce la ingreunarea mersului, incetinirea grupului in mod inutil etc.

Un cantar electronic este foarte, foarte util! Cu ajutorul lui iti vei face o idee mai buna despre bagajul pe care ti-l faci si vei putea avea un reper pentru a sti cam la cate obiecte trebuie sa mai renunti.

Eu iau cu mine cam asa:

Am cort de 2 persoane (care se imparte la 2 si la carat) de circa 2.5kg. Despre echipamentul necesar in excursii cu dormit la cort (sac de dormit, izopren etc) aici: Prima oara la cort. Am saltea/izopren si sac de dormit de vara (daca se anunta caldură, merge un sac de +5 daca nu sunteti foarte frigurosi). Din start asta inseamna in jur de 4kg.

Un sac de vara este mai usor – ar trebui sa aiba circa 1 kg si sa reziste macar la +5 grade sau chiar mai frig. NU recomand saci care sa reziste doar la +10 grade, riscul sa nu poti dormi de frig e prea mare, chiar si vara!

husa sac de dormit - informatii

Imbracamintea: daca se anunta vreme calda, cu toate ca e posibil sa fie si ceva ploi, putem scapa destul de usor (ca greutate) cand vine vorba de haine. Dar depinde si de calitatea lor.

Eu iau cu mine o geaca subtire de ploaie (sau pelerina – Nu ambele), un windstopper, un polar (nu 2!) (pentru dormit si stat seara la cort, eventual puteti lua 2 daca nu aveti windstopper), si 2 tricouri de schimb, tehnice.

E o iluzie ca ai nevoie de 5 tricouri daca sunt 4 zile de excursie. Atata timp cat nu cazi intr-o balta cu noroi si bălegar sau nu ploua continuu, un tricou poate fi refolosit a doua zi! Serios, nu-i pasă nimănui dacă te vede cu același tricou, că nu mergi la liceu! (sau cel putin tie n-ar trebui sa-ti pese!). Iar asta reduce si din greutatea bagajului!

Si-n plus, n-am dat o grămadă de bani pe tricouri cu muschi ca să le port doar o zi! 

ioan pe stanca x bionic

Asa ca un tricou in primele 2 zile si un tricou in urmatoarele 2, plus un tricou de dormit (eventual bumbac), ar trebui sa fie suficient. Mai puteti lasa un tricou de schimb la masina, pentru drumul de intoarcere.

ioan stoenica - intre flori

In ceea ce priveste sosetele, nu luati 5 sosete! Daca sunt sosete tehnice, de munte, atunci 3-4 perechi ar trebui sa fie de ajuns. Daca seara inca sunt uscate si-s ok cele din picioare, poti eventual sa dormi cu ele si sa le iei si a doua zi. (Si daca sunt un pic umede, se usuca in sacul de dormit!) Daca nu, le schimbi.

Stiu ca o pereche de sosete sau un tricou, par ceva usor cand le tii in mana – dar greutatea se aduna de la fiecare obiect usor luat in plus!

s-karp in apa

Legat de chiloti, fiecare cum considera. Fara chiloti ar fi cel mai usor (ca greutate), dar nu e prea practic pe munte, ca pot apărea iritatii :)) Boxerii speciali pentru munte chiar fac o diferenta!

Pentru dormit am si pantaloni de polar (ceva subtire). Iar de schimb, pentru traseu, voi lua si niste pantaloni scurti – daca se anunta zile insorite.

ioan in piatra craiului

Cei care aveti saci de dormit mai grosi, nu aveti nevoie de haine prea groase pentru dormit. Asa ca luati ceva subtire si usor.

Ca accesorii, buff-urile sunt nelipsite (eu iau 2, unul pe cap si unul la gat). Puteti lua sapca/palarie etc. (una singura!).

ioan buff curcubeu

Daca aveti si nu se aduna prea mult la bagaj, puteti lua in calcul si o pereche de sandale usoare, pentru stat pe langa cort. (astea doar daca chiar vi se pare prea usor rucsacul atunci cand e gata). Sunt utile si in caz ca patesc ceva bocancii, dar nu veti putea merge prea bine cu ele pe traseu. Pentru reducerea greutatii, puteti sa alegeti sosete fara varfuri!

sosete si sandale rupte

Puteti avea insa incaltari de schimb pe care sa le lasati la masini.

Puneti hainele de schimb intr-o punga de plastic mai rezistenta, in caz de umezeala sa scape uscate. La fel si sacul de dormit.

Atentie! Daca prognozele anunta ploi sau temperaturi sub 5 grade, atunci puteti reconsidera pe ici pe colo ce haine luati la voi. Puteti lua caciula, manusi etc.

ioan ciucas

Mancarea.

Asta e principala greutate in rucsac si e important sa calculezi cat mai eficient mancarea, pentru a nu cara (prea mult) in plus. Nu moare nimeni de foame pe munte!

mancare munte

Click pe imagine pentru detalii.

Fata de ce mancam acum cativa ani pe munte, acum am imbunatatit si usurat mult lucrurile. Plus ca mananc mai sanatos, fara prea multe plicuri si prafuri.

Eu incep prin a calcula mesele principale, care pentru mine, pe munte, sunt cele de seara – cand gatesc la primus. Vom avea 3 seri, deci 3 cine.

paravan de vant la primus

Voi lua cu siguranta orez panzani (sa scrie pe cutie ca fierbe in 6 minute – maxim 10) in care voi pune ton – eventual si ceva branza/cascaval/porumb. Asta e o cina.

orez cu ton - de gatit pe munte

In alta seara voi lua paste subtiri, care fierb in 5 minute – si tot asa, voi adauga in ele orice am chef sa car (ori tot ton, ori ceva muschiulet/branza etc). Atentie! Pe munte, timpul de fierbere e de obicei mai lung decat cel scris pe cutie (mai ales daca e vant).

paste pe munte

In a 3-a seara ar fi bine sa iau ceva mai usor – si nu ma refer la o salata, ci la greutatea pachetului. Avand in vedere ca cina a 3-a va fi carata in spate timp de 3 zile, nu vreau sa car ceva prea greu. Asa ca nu o sa iau conserve si pentru a 3-a zi (cel mult pt prima si a doua zi). Merge luat fie piure, fie o supa – gen legume deshidratate (care se fierb usor) plus ceva taitei, fie cous-cous (exista la Mega deja combinat cu legume deshidratate.). O varianta buna e sa luati la voi mălai, pentru mamaliga. Sa fie deja portionat (nu luati tot pachetul de 500 de grame daca vreti doar 1-2 portii). Se combina dupa gust cu ce mai ramane de la mesele de pranz (branza etc).

Puteti incerca si mancare pentru expeditii, plicuri destul de usoare, care se fac usor si sunt destul de consistente. Dar scumpe. Eu n-am incercat, dar poti reduce greutatea destul de mult astfel. Le gasiti la magazinele cu echipament montant. Unele au e-uri, altele sunt fara. 

Orice ati gati, puteti lua cu voi si un mix de seminte (gen Solaris Omega Forte sau asa ceva) care se combina bine in orice mancare, crescandu-i consistenta.

mancare in cort

Nu uitati plicuri de sare/piper – dar nu luati prea multe! Puteti lua si un plic de marar/patrunjel, merge pus in orice!

In general nu am nevoie de pâine pentru mesele de seara, ca mananc destui carbohidrati din orez si paste.

Dupa ce am rezolvat cu mesele de seara, ma gandesc la cele de dimineata. Dimineata prefer cereale, ca-s consistente – si le pot lua portionat. Adica avem 3 dimineti, inseamna 3 pungute. In prima zi probabil voi cara o sticluta de sana sau iaurt, in care sa pun cerealele. Pentru a doua zi insa nu prea mai merge sa cari sana, ca e grea si vara nici nu tine asa bine la caldura. Asa ca ori pun cerealele in ceai, sa se inmoaie, ori improvizez altfel de mic dejun – gen biscuiti cu miere/gem (tip belvita, sau ceva consistent). Nu in coaja de pepene!

cereale in pepene

Mesele de pranz sunt mai putin importante pentru mine, pe munte – pentru ca ajuta foarte mult sa rontai din cand in cand cate ceva. Trebuie totusi sa am ceva pentru sandvisuri. Cand merg mai multe zile prefer sa iau lipii in loc de paine, ca rezista mai bine si nu se sfarama la fel. Pentru prima zi e bine sa ai deja facut cate ceva (poti lua eventual si snitele).

la masa de piatra pe ploaie.

Vara, nu prea poti sa iei carne sau branza de orice fel, pentru ca la temperaturi mari risti sa se strice. De preferat sunt chestiile uscate (carnati uscati, muschi afumat etc). Merge si slanina si o rola de cascaval – sau branza de burduf. Eu ma uit pe eticheta si la cate grade trebuie pastrate. Care trebuie pastrate la temperaturi negative sau aproape de 0, nu-s prea indicate vara pe munte. Care rezista si la +5 grade, merg 1-2-3 zile.

Dintr-o rola de cascaval poti manca 3-4 zile, daca o combini si cu ceva muschi sau slanina, sau carnaciori.

ioan gateste - paste cu branza

Ideea e ca peste zi mai rontai diverse: nuci, alune, ciocolata, biscuiti, iar din cand in cand poti face un sandvis cu ce ziceam mai sus. Nu exista, de obicei, o masa de pranz unica, super copioasa. Sunt rontaieli, care te ajuta sa treci usor peste zi si te fac sa te trezesti seara cu super pofta de mancare. De aceea pt mine seara e masa principala pe munte. Mai ales daca e cald afara, e posibil sa nu ai pofta de mancare prea multa peste zi.

Desi sunt foarte bune si mereu ne e pofta de ele pe munte, fructele si legumele sunt foarte grele si greu de carat. Pentru prima zi puteti incerca (fara sa exagerati) sa luati cate ceva, dar nu le carati prea mult dupa voi, sa se turteasca in rucsac si sa va rupa spatele. Puteti lua mai bine fructe deshidratate, care seara se pot pune in cratita cu apa la inmuiat. Sau, daca sunteti in sezon, va puteti bucura de ce gasiti in natura!

afine bune

Nu uitati de dulciuri – puteti sa le calculati si pe acestea. Un baton de snikers pe zi, sau doua? Un rom si un mars? Depinde de voi. Nu exagerati cu ele.

Pe munte nu se moare de foame, dar poti sa ai dureri de spate, de umeri, sa simti mereu ca esti obosit din cauza greutatii rucsacului, in loc sa te bucuri de traseu. Asa ca e mai bine sa luati mai putina mancare, chiar daca asta inseamna ca in ultima zi a excursiei abia astepti sa ajungi la un magazin.

ioan alearga poza mica

Nu luati recipiente de sticla, duhh! Si nici prea multe casolete, daca nu e neaparat nevoie de ele (ocupa mult spatiu). Pungile de plastic sunt foarte bune – si puteti pune si gunoiul in ele. De fapt luati si cativa saci de gunoi, sunt utili in multe situatii.

Si mai ales… nu luati la voi mancare cu gandul ca poate mai are si altcineva nevoie! Fiecare isi aduce ce-i place si de obicei isi aduce prea mult! Nu e cazul sa luati si pentru altii mancare – mai ales ca fiecare va vrea sa-si usureze pe traseu propriul rucsac.

pauza de masa

Si un alt lucru important! De fapt doua! NU faceti cumparaturile pentru tura cu stomacul gol! Inainte de a merge la cumparaturi, mancati ceva acasa! In felul asta nu veti fi influentati de golul din stomac atunci cand cumparati pentru a doua zi mancare.

Adica la fel ca-n viata, cand e vorba de dragoste sau relatii: daca esti „nemancat” (adica ai un gol.. undeva), vei fi tentat sa te arunci spre toate tampeniile de pe raft – cu efecte negative mari peste 3 luni sau 3 ani. Alegerile ar trebui sa se faca atunci cand ai… burta plina! Nu cand esti disperat de golul din tine. Intai umpli golul, pe urma poti face alegeri mai potrivite. 

by the fire dark

Revenind la mancare, inainte de tura, mai ales in seara dinainte si in dimineata cand porniti spre munte, incercati sa mancati cat mai bine! Corpul va avea astfel rezerve pentru prima zi de traseu.

Sigur, fiecare are dieta si corpul lui, trebuie sa va gasiti combinatiile potrivite pentru voi. La ce nu vreti sa renuntati in niciun chip si ce puteti schimba fata de mesele de acasa.

Un alt element care atarna greu in rucsac sunt sticlele cu apa. Daca stii traseul, sau mergi cu cineva care stie, e un avantaj – pentru ca ai o idee despre sursele de apa de pe traseu. In felul asta poti gestiona mai bine câtă apă cari dupa tine. Daca nu stii sau stii clar ca nu vei gasi apa (cum e in Piatra Craiului, pe creasta), atunci e nevoie sa cari mai multa apa. Din pacate, nu exista inca apa la plic – sa adaugi aer si sa devina lichida.

frunze colorate in izvor

Ajuta sa nu beti toata apa dintr-o data, dând-o rapid pe gat. Tineti apa in gura 5-10 secunde, plimbati-o prin toata gura – in felul asta te si hidratezi mai bine si dispare si senzatia de sete mai usor. E util un dispozitiv tip camel bag, o punga cu apa, cu furtun, pusa in rucsac. Cu 2 litri bauti prin furtun te hidratezi mult mai eficient, pentru ca poti sa iei cate o gura de fiecare data cand ti-e un pic sete, fara sa trebuiasca sa astepti urmatoarea pauza ca sa dai jos rucsacul, sa scoti sticla si sa bei – cand deja esti oricum deshidratat. Atentie! Ar trebui baut Inainte sa apara senzatia de sete (care este deja un semn de deshidratare!). De preferat sunt izvoarele, nu bălțile!

Ioan bea apa cu paiul din balta

Puteti avea cu voi si niste pastile din acelea efervescente, multivitamine/calciu/magneziu. In felul asta ajuti corpul sa-si refaca resursele mai usor decat daca bei doar apă goală.

Si ceaiul e foarte bun pe munte, dar nu carati vara prea multe plicuri – puteti gasi ingrediente in natura!

ceai de brad la primus

Accesorii (in)utile.

Primusul (aragazul) nu este un accesoriu pentru mine, este o piesa esentiala din bagaj. Cu cat e mai mic si mai usor, cu atat mai bine, ca oricum nu el atarna prea tare – mai grea e butelia. In functie de nr de persoane care beneficiaza de un aragaz (ideal ar fi sa fie un primus/cort/2 persoane), puteti lua butelie micuta, sau butelie medie. Cele mari sunt mai potrivite pentru ture de iarna, sau pentru ture mult mai lungi, sau cand exista un singur primus la mai multe persoane.

primus defect

Un primus eficient inseamna mai putin gaz consumat, deci o butelie te tine mai mult. La asta contribuie si cratita pe care o aveti – cu cat e mai eficienta, cu atat mai bine. Atentie si la dimensiunea ei, o cana mica e buna doar pentru ceai. Pentru o cina de 2 e nevoie de o cratita de cel putin 1 litru. (de preferat mai mare un pic).

Pentru spălat vase nu e nevoie neaparat de burete de vase, se poate folosi cu succes iarba (facuta smocuri), nisipul din ape etc (sunt abrazive, curata destul de bine). 

Eu iau cu mine si o trusa medicala cu strictul necesar. Va recomand sa o faceti cu atentie, e o diferenta intre o trusa de 200 de grame si una de 500 de grame. Eu as opta pentru varianta cea mai usoara, asta si pentru ca, de cand merg pe munte, tot ce am folosit vreodata din trusa au fost plasturii pentru bataturi (exista niste bureței speciali, cu gaura la mijloc). Sosetele bune (tehnice) sunt importante pentru a pastra pielea fină, ca de bebeluș!

talpa bebe

Daca ceva mai grav se intampla (fracturi etc), atunci e util sa aveti si alte lucruri in trusa – dar mult mai important ar fi sa faceti un curs de prim ajutor. Eu am facut 3 in ultimii ani si tot as mai face, ca deh, neavand ocazia sa exersezi, mai uiti. Unul din cursuri, cel facut in cadrul scolii de Lider Montan International pe care o urmez, a fost la Tg Mures, la Smurd. Din pacate nu ne-am plimbat cu elicopterul, dar a fost util sa intelegem mai bine cum e cu interventiile pe munte… din aer. 

elicopter smurd

Nu uitati o lanterna de tip frontala! Cu baterii verificate. Sunt mult mai bune frontalele speciale de munte, de firma, te poti baza pe ele mai mult decat pe unele ieftine luate din piata, care te pot lasa in intuneric. Vara nu-s necesare insa lanterne prea smechere, pentru ca ziua e lunga si probabilitatea sa ai nevoie de lanterna e mai mica . Nici macar la cort nu ajungi de fiecare data sa o aprinzi, depinde la ce ora montezi cortul. Dar e important sa fie in rucsac, obligatoriu! Despre lanterne, un text detaliat aici

in cetatile ponorului - frontala fenix

Nu uitati acasa lingura, cana de plastic/metalica, briceag, ceva de aprins focul, ochelari de soare, crema de soare (recipient micut), strugurel, deodorant (de preferat stick mic, nu spray – care polueaza mai tare). Periuta si pasta de dinti (tub mic sau pe terminate). Hartie igienica (nu e nevoie de un sul intreg, ca nu plecati o luna! Sau credeti ca va stricati la stomac de la afine? 😀 )

Se mai aduna greutate in rucsac si cu alte accesorii pe care le considerati importante (la oras), dar care, asa cum vedeti, nu sunt pe lista. Bine, ce stiu eu la ce e bun un pieptan, ca doar n-am parul lung! Dar una e sa iei un pieptan mic si usor cu tine, alta e sa iei si o perie si o trusa cu 3 forfecute, 4 pile si mai stiu eu cate alte accesorii. Serios, nu-i pasa nimanui cum iti arata unghiile sau parul pe munte, ca nu te duci la ședință! Ești în natură, așa că pune mâna în pământ, mângăie copacii și iarba, nu te mai preocupa de lucruri inutile! Sunt atâtea alte lucruri pe care să te concentrezi acolo. Deci nu uitați acasă ondulatorul de păr.

oglinda oglinjoara...

Pentru spalat, vara poti profita usor de izvoarele/apele pe care le intalnesti in cale. In acest sens poate fi util un mic prosop din acela special de munte (care absoarbe foarte multa apa si se usuca foarte repede). Nu va spalati insa in apa cu sampon, geluri de dus, chimicale de orice fel, ca astea sunt daunatoare mediului (poate in urma voastra vine cineva si bea de-acolo, plus ca nici altor vietati nu le plac chimicalele). Daca insa luati la voi asa ceva, cautati o varianta care sa le includa pe toate (produse pentru corp si păr 2 in 1, de preferat intr-un singur recipient cat mai mic/usor).

Se pot folosi și șervețele umede, gel de spălat pe mâini care nu necesită apă (foarte practic) și alte variante. Nu luați pachete mari de servețele umede doar pentru spălat pe mâini, luați un pachet mai mic.

ioan se spala la rau

Legat de alte elemente de „supravietuire”, gen prezervative (bune in caz ca se intampla un cataclism si voi sunteti singurii oameni de pe planeta ramasi, caz in care e nevoie sa repopulati planeta! :)) ) sau tampoane, fiecare după necesități. De exemplu eu nu iau mai mult de două… tampoane, din alea cu aripioare. Sunt bune sa absoarbă umezeala din bocanci, mai ales primavara sau toamna, cand e umeazala mai mare de la ploi. Bine, recunosc, nu am luat niciodata cu mine, dar am zis ca voi incerca! Din alea care transforma balta din bocanci în gel, ca la reclamă!

incalzitor de pus in bocanci

Pentru a te ajuta să duci rucsacul la deal, bețele de trekking sunt o investiție bună (și nu doar de aceea!). Dar și rucsacurile diferă. Pentru o tură de 4 zile, un rucsac de minim 40 de litri e necesar, dar nu ar trebui sa depaseasca 50-55 de litri. In ideea ca pui pe exterior cortul si izoprenul. (Sacul de dormit NU se pune pe exterior, ca se uda, se balangane si te poate dezechilibra, se poate zgaria etc).

Cu cat rucsacul e mai mare, cu atat va fi mai greu si veti fi tentati sa il umpleti. Un rucsac mai mic (40 de litri) te forteaza sa devii foarte eficient cand faci bagajul. In plus, cele mai multe ture sunt de 2 zile, nu de 4. 

rucsac Milo Shigar

Pana sa am un rucsac bun, nu credeam ca diferenta mare de pret intre un rucsac si altul e justificata. Dar un rucsac bun sta mult mai bine pe spate, ceea ce inseamna ca poti duce mai usor un bagaj mai greu. Plus ca e mai rezistent in timp.

Pentru mine, greutatea maxima la o tura de 3-4 zile este de circa 15-17 kg (vara) – cu tot cu apa si mancare. Daca pot scoate rucsacul sub aceasta greutate, cu atat mai bine! Ideal ar fi sa car in jur de 12 kg, dar doar rucsacul gol are 2 kg…

Intelegeti de ce mi se pare foarte ciudat sa vad oameni care merg in ture de o zi cu rucsac de 10 kg, sau 2 zile cu rucsac de 15-18 kg. Doar daca isi cară clubul cu ei, atunci inteleg. Nu inseamna ca sunt si de acord.

Sigur, cu fiecare excursie pe care o fac mai imbunatatesc si eu lucrurile, mai descopar noi variante de a imi usura excursia – asa ca nu e nimic batut in cuie. Doar cortul!

Excursie cu cortul - muntii Cernei

Greutatea se poate reduce si prin achizitionarea unor piese de echipament mai performante, care sunt mai ușoare (sac de dormit, cort, haine etc) – dar aceste achizitii au sens in timp, doar daca vezi ca intr-adevar mergi mult pe munte si vrei sa-ti usurezi lucrurile. Altfel, la inceput, e mai bine sa pleci in excursii de o zi, sau de 2 zile (eventual cu dormit la cabana), ca sa te obisnuiesti cu mersul pe munte si rucsacul in spate. Treptat vei invata, vei creste si vei face lucrurile mult mai intelept.

grup pe poteca banda albastra

Daca vrei sa pleci din prima in excursii de 7 zile… vei avea multe surprize. Dar vei invata in acelasi timp foarte mult. N-ar fi insa mai bine sa inveti din greselile si experienta altora? De ce sa faci si tu aceleasi greseli? Ah, da, uitasem de ce…

Ioan Stoenică

16 iunie 2016.

PS: dati-mi un mesaj daca vreti sa mergeti pe munte in turele organizate de mine.

PS2: puteti afla multe despre mersul pe munte urmarind si episoadele emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!”, difuzata la Travel Mix si pe youtube.  https://www.facebook.com/pepoteci/ 

pe poteci la travel mix

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Rucsac si mancare pentru ture mai lungi

  1. guest zice:

    Excelent articolul! Mai vrem!

    Ca aragaz de voiaj, eu folosesc un Rando 360 de la Camping Gaz, e cel mai compact pe care l-am vazut vreodata, sunt sigur ca ti-ar placea si de aceea ti-l si recomand in caz ca vrei sa-l schimbi la un moment dat pe cel pe care il ai acum. Nu stiu daca se mai fabrica, dar cu siguranta mai exista in stoc pe undeva.
    Ocupa un volum de fix 1 litru, in care intra aragazul, doua butelii, bricheta, tacamuri, clestele pentru vase, un vas de 750 ml (in care se depoziteaza totul), un vas de 250 ml (pe post de capac pe timpul depozitarii). Il folosesc de vreo 12 ani, timp in care am utilizat doar doua din cele 6 butelii originale cu care a fost cumparat. Smecheria e ca am descoperit singur cum sa le incarc cu gaz de bricheta 🙂

    Razvan din Azuga

    Apreciază

    • Si eu tin echipamentul pana nu mai face față, doar că la ritmul în care merg eu pe munte, nu cred că o să mă țină vreo piesă de echipament mai mult de 5 ani… :)) Legat de primus, eu sunt multumit de Pocket Rocket-ul meu, cred ca tehnologia a evoluat mult in folosul celor ce merg pe munte – echipamente mai performante si mai usoare decat in trecut… Dar cred ca voi lua si eu un primus ca asta, mi se pare genial: https://www.proalpin.ro/arzator-robens-fire-midge-titanium.html

      Apoi depinde ce butelie si oala iei, dar in functie de asta (si de primus) depinde si eficienta pe munte. Nu as merge iarna cu orice primus, sunt diferente mari intre ele la eficienta. Si la cratite la fel…

      Apreciază

  2. Calin zice:

    Felicitari pentru articol. Cat mai multe de astea vreau. Ai o experienta mare de la care putem invata. Poate intr-un alt articol ne povestesti cum se foloseste un primus, cortul, etc, mai multe chestii in detaliu. Multumesc.

    Apreciază

    • Cred ca urmarind emisiunea „Pe poteci, spre inima ta!” poti vedea in linii mari cum se folosesc toate cele. Dar mult mai bine inveti mergand pe munte, nu trebuie neaparat sa gatesti la primus acasa inainte, ca sa stii cum se face, il iei pe munte si acolo inveti – mai ales daca mergi in tura cu oameni care se pricep, de la care poti invata mult mai multe, nu doar chestii banale, gen cum se monteaza un cort.

      Apreciază

  3. Bogdan zice:

    Felicitari pentru articol! Foarte util!

    Apreciază

  4. Claudia Elena zice:

    Wow, de cand astept un articol asa complex si detaliat :). Oricum, am furat multe din filmuletele de pe poteci…reteta orez/ton/porumb/semninte… am incercat-o si eu de mai multe ori pe munte…invatata tot din filmulete. Bravo! Foarte, foarte util. Acum ma apuc sa vizionez ultimul episod de pe youtube:).
    Multumiri!

    Apreciat de 1 persoană

  5. rasvanpopa zice:

    Salut! Cand spui mancare la plic din magazine specializate, te referi la plicuri gen Adventure Food? As vrea sa le incerc si eu. Sunt foarte utile in turele mai lungi cu bicla.
    Foarte bun articolul. M-am amuzat cand am citit greutatea recomandata de tine. Fara discutie, ai dreptate. Mi-am amintit insa de rucsacurile cu cadru si de corturile cu bete din aluminiu. Iti rupeau spatele, insa ce ture faine am facut…

    Apreciază

  6. Ascary zice:

    Multumim Ioan,vom tine cont de sfaturile tale.

    Apreciază

  7. Cristina M. zice:

    Felicitări pentru acest articol dar și pentru celelalte! Fotografiile și filmările tale au un farmec aparte. Mai ales că ai și darul de a vorbi deschis, naturalețe. Sună a odă către Ioan ceea ce am scris, dar aprecierile sunt sincere.
    Cred că mutarea la Travel Mix te va ajuta să fii descoperit și de către cei care nu au prea multe tangențe cu internetul.Eu așa am avut ocazia să te „cunosc”, într-un moment în care, vorba ta, nimic nu-mi trezea interesul din ceea ce era la televizor într-o seară de duminică.Chiar simți că te detașezi de oraș priviind excursiile tale!
    Multă baftă!

    Apreciază

  8. Andrei T zice:

    Si cum aflam despre turele organizate de tine? 🙂

    Apreciază

  9. Cristina Marinache zice:

    Îi apreciez pe oamenii care se pot debarasa de unele lucruri și pot pleca la drum cu un minimum pentru a fi în siguranță. Eu fac parte din cealaltă categorie: de cele mai multe ori port o geantă „mai mare decât mine”, plină cu de toate, în care aș pune( dacă aș putea s-o car) și o cadă pentru drumuri mai lungi. De fapt aș lua toată baia. În ritmul ăsta, mă voi mulțumi să privesc „Pe poteci spre inima ta” și să-i admir pe cei mai relaxați.

    Apreciază

  10. Andrei zice:

    Salut!A folosit cineva/ce parere aveti despre Terra Peak Explorer 55:20?Thanks.

    Apreciază

  11. sorin zice:

    Foarte bun articolul. Cam acelsi tip de haine il folosesc si eu. mai putin windsoperul. Am folosit si ws pana acum 6 ani cand am inceput sa merg cu bicicleta la munca. munca de birou; 10km de pedalat. trebuia sa ajung netranspirat. nicio sansa cu windstopper sau altceva similar. Asa am descoperit gecile clasice polycotton. Adica panza simpla, dar tesatura deasa, rezistenta la vant. Mult mai respirabile decat orice geaca de $$$. Doar ca sunt mai grele 4-500g. Insa au o plaja de temperatura mai mare. Si am mai descoperit primalblueprint, care ma ajutat sa reduc cu 15kg greutatea pe care o car pe munte 🙂

    Apreciază

  12. Cristina Marinache zice:

    Azi am observat întâmplător unde s-a dus „Mulțumesc”-ul meu. Cred că s-a crucit Andrei pe care nu-l cunosc și a cărui întrebare oricum nu o înțeleg dacă nu caut pe net. Și poate nici atunci n-o voi înțelege.

    Apreciază

  13. andreea zice:

    am ras de m-am prapadit :))))) ai talent la scris, bravo! si info sunt ffff utile, multumim!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?