Cum se naște un Munțoman

Procesul de a deveni un adevărat om de munte nu este unul atât de îndelungat precum s-ar putea crede. Nu e nevoie de ani de experiență, de sute de trasee parcurse sau zeci de nopți dormite pe munte. Nu. Totul se întâmplă în doar 9 luni de zile. Cu ajutor, desigur.

copii cort

Primul pas pentru crearea unui munțoman este înzestrarea a cel puțin unui spermatozoid cu un piolet care să-l ajute să rupă prezervativul pentru a porni în aventura vieții sale. Odată trecută bariera Ariei Naturale Protejate, acesta va avansa prin canion și, dacă nu cumva se va bloca la o surplombă, va ajunge la trovantul magic. Acolo va începe să povestească despre munții și văile pe care le-a străbătut în această călătorie, imprimând dorul de ducă în subconștientul ființei ce începe astfel să se formeze.

alaptare 2

În primele luni, viitorului munțoman încep să i se dezvolte membrele, inima, creierul, poți observa la ecografie rucsacul amniotic și chiar ce număr poartă la bocanci. După circa 3 luni, poți în sfârșit vedea dacă va avea nevoie de pâlnie specială atunci când se cațără sau poate merge la toaletă cu hamul pe el.

cris pe stanca

Locul în care micuțul se află este un loc misterios, magic, plin de legende. Ca și în tunelurile secrete din Bucegi și aici se aud vocile străbunilor prin pereți: „Mâine mergem la stână, mi-e poftă de un bulz adevărat! Ah, iar a picat netul?”

bulz wi fi mic

Mai târziu, mama simte cum copilul exersează escalada folosind prize precum splina, vezica sau ficatul. Câteva tracțiuni la coastă și nașterea e aproape! Măgura Codlei este pe cale să redevină câmpie.

magura codlei - vedere din tren

Când membranele babyproof îmbătrânesc, apa reușește să treacă. Inundațiile de primăvară anunță astfel că în curând va începe un an gălăgios, dar plin de bucurie și provocări.

pe scari ilinca

Dacă este poziționat corect, copilul se va naște ușor, folosind un nod semi-cabestan pe cordonul ombilical pentru a coborî în rapel. Nu va fi nevoie să îl prindă cineva, pentru că oricum poartă cască de protecție. 

Împinge! Împinge! Se vede o lumină!

Ce este? Fată sau băiat?

Nu, nu, o frontală!

copil in pestera frontala

Dacă, însă, este poziționat cu picioarele înainte, atunci un mic ramonaj îl va ajuta să coboare în siguranță.

ramonaj

Deși de obicei micuțul munțoman este solitar în drumeția lui, sunt și cazuri când, după rapel, el este urmat, la scurtă vreme, de secund – fratele de sânge alături de care va trece și de-acum înainte prin multe aventuri.

in copac

Unii munțomani, care vor ajunge să uite că există și începători într-ale mersului pe munte, se vor naște având deja colțarii în picioare – un fel de Chuck Norris, făcându-și singuri cezariană.

coltari grivel - sistem de prindere clasic

Se întâmplă uneori ca nașterea să dureze mai mult. Copilul să întârzie să-și facă apariția. Totul se lămurește însă, atunci când, în cele din urmă, ajunge:

Of, micuțule, vezi că țineai harta invers!

ioan copii harta

De-acum, orice pernă, jucărie sau mobilă vor fi un vârf de escaladat – dar cel putin în primul an, Vârful Laptelui (probabil cel din Munții Rodnei) va rămâne preferatul lui. Iar dacă în primii ani nu va avea parte suficient de acest vârf, atunci probabil că până la adânci bătrâneți își va dori să revină acolo – sau cel puțin își va întoarce mereu privirea în direcția acestui vârf.

alaptare

Și astfel, înconjurat de iubire și de hărți, cu pătuțul în cort și scutecele cu puf, micul munțoman va crește spre a deveni un mare… în primul rând… om.

Iar părinții îl vor auzi cu bucurie, dar destul de șocați, rostind primul său cuvânt:

Ma… Ma… Mammut!

maria si didi

….

Ioan Stoenică

1 decembrie 2016

Acest text a castigat locul 2 la concursul Reading Mountains organizat de Asociatia de Educatie si Cultura Outdoor (AECO) in decembrie 2016.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Povesti cu suflet și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cum se naște un Munțoman

  1. AdiMogos zice:

    Cat de tare. 😀 De unde ti-a venit ideea asta? Nu m-as fi gandit in veci la asa ceva. 😀

    Apreciază

  2. Dorin („Doru”) Motz zice:

    „Cum ți s-a părut?”
    Magnific!

    Apreciază

  3. Radu florica zice:

    Deosebit textul,destul de bine descris „traseul” chiar interesant!Mi-a placut foarte mult comparatia cu Magura Codlei.Felicitari pentru premiu!

    Apreciază

  4. Cristina Marinache zice:

    Inedită paralelă între munte și om! Doar că ar trebui să mă uit în dicționar pentru a înțelege limbajul munțomanilor. Chiar și așa, m-am amuzat citind. Mă bucur că mai există și oameni care tranformă în poezie( mai modernă ce-i drept) nașterea unui copil! Pentru alții e o surpriză neplăcută de care se miră inexplicabil și care îi „leagă”, bieții de ei. Sunt oameni și oameni! Felicitări pentru premiu! Baftă!

    Apreciază

  5. Alina Mihaela zice:

    Exceleeent textul….iar ideea comparatiei e geniala! E nevoie de „9 luni” de practica 😀 si muntomanul sare direct in bocanci…suuuuper….ar merge perfect pt un scenariu de film😊

    Apreciază

  6. Camelia zice:

    Mammut! Genial! 🙂

    Apreciază

  7. meddle zice:

    Foarte fain scris articolul, felicitari!

    Apreciază

  8. Nicoleta Minu zice:

    Hei! Descopăr pe zi ce trece mai mult din ceea ce reprezintă Ioan Stoenică: un OM adevărat! Te apreciez enorm, îmi plac la nebunie articolele tale și episoadele filmate! Iar articolul este genial! Având în vedere că viața îți va oferi infinit de multe subiecte și prilejuri de bucurie, ai ce să ne împărtășești! Sunt convinsă că ești un tătic nemaipomenit, deși cu multe griji, un om îndrăgostit iremediabil de tot ce însemnă munte, deși uneori trebuie să-ți schimb bocancii sau să-ți achiziționezi un aparat de filmat performant. Închide ochii și bucură-te deja de ele! Mai devreme sau mai târziu vei avea tot ceea ce îți este necesar!…
    La cât mai multe bucurii și zâmbete fără griji în viața ta, cu tot ceea ce însemnă ea!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?