Time to wonder

There’s a time to wander… and a time to wonder (Exista o vreme pentru hoinărit și o vreme pentru minunat).

Din toate excursiile făcute în ultimii ani, excursia pe care tocmai am început-o va fi cea mai lungă și importantă. Și incredibil de frumoasă, mai ales că include ochi mari, curioși și atenți, simțuri dornice de tot ce se poate mirosi, auzi, atinge, o inimă care trebuie să simtă și să recunoască iubirea, pentru a o putea da mai departe – și un creier complet nou, gata să absoarbă toate informațiile din jur.

I I I cr

Vă dați seama ce provocare? Ce responsabilitate? Să știi că de tine depinde în foarte mare măsură cum va arăta lumea de mâine? Pentru că da, în funcție de părinți și de ce e în jur, mai ales în primii ani, copiii se dezvoltă într-un fel sau un altul. Și ei vor forma lumea de mâine!

Ce văd în jur? De ce fel de mediu au parte? Unul cald, iubitor, vesel, cu bun simț și înțelegere? Sau unul nervos, violent, rece? Depinde de cum suntem noi. Cum reușim să fim. Cum reușim să ne depășim, măcar la acest început de drum, frustrările, temerile, stadiul de copii răzgâiați sau adulți prea distruși pentru a putea contribui cu adevărat la o astfel de uriașa realizare. E clar, nu suntem perfecți. Dar e la fel de clar că putem fi mult mai buni?

time to wonder

Este o incredibilă realizare că două celule microscopice au devenit ceva atât de complex: o ființă umană! Dar nu este o realizare a noastră. Noi… poate doar ne-am simțit bine într-o noapte. Ceea ce noi putem însă realiza, abia acum începe! Putem contura Omul în care un copil se va transforma! Ați observat, cu siguranță, cât de greu e să schimbi un om. Nici nu prea are cum să funcționeze, dacă în el nu există o dorință de schimbare – degeaba încercăm de multe ori!

Dar un nou născut… abia acum începe să adune! Tot ce vede, tot ce simte, tot ce ajunge la el într-un fel sau în altul. Rolul nostru nu ar trebui să fie în primul rând unul de filtru – de barieră în calea invaziei de influențe negative ce pot afecta copiii. Nu vom reuși niciodată să oprim tot acest „rău”. Rolul principal mi se pare acela de a fi un bun exemplu! De a-i arăta, chiar și fără să-i spui, ce înseamnă respectul, bunul simț, iubirea.

De aceea se spune că cel mai important lucru pe care-l poate face un tată pentru copilul lui, e să-i iubească mama. Sigur, nu la fel de important precum jucăriile pe care i le cumpără!

ioan si ilinca

Deci care e cel mai bun moment ca să ai un copil? Când ai casa ta, un job bine plătit, toate problemele rezolvate și simți și că nu prea mai ai altceva de făcut? Nu știu cum o fi să ai toate astea. Și în trecut am zis și eu că nu e momentul – eventual sub forma „please don’t be pregnant!”.

Dar chiar dacă lucrurile din jur nu sunt, poate niciodată, perfect aranjate și pregătite pentru asta, tu ai putea să fii! Copilul vine din tine, nu din afara ta – si atunci, ceea ce este în tine e mult mai important decât ceea ce e în jurul tău. De aceea cred că momentul cel mai potrivit să ai un copil este atunci când interiorul tău e capabil să iubească, dincolo de ce există sau nu există în jur. Și prin asta, să încerce să transforme un copil… într-un OM. Și de ce nu… și pe tine la fel!

Welcome home, my son!

bebe 7 iulie

ps: dacă nu ne cunoaștem foarte bine, nu răspund la întrebări despre bebe.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

23 de răspunsuri la Time to wonder

  1. Cristian zice:

    Să fiți fericiți și pe mai departe în acest drum al noii vieți ce ați făcut sa crească între voi. Să -l creșteți bine și în spiritul vostru liber.
    O îmbrățișare!

    Apreciază

  2. Iuliana brezeanu zice:

    Domnule Sto de mult voiam să vă spun că imi sunteți prețios în existentă.
    Am peste 60 de ani si datorită dumneavoastră am „vizitat”locuri minunate, pe care altfel nu le-aş fi vizitat niciodata..
    Sa va trăiască copilasul şi să faceti OM din el !
    Cu mulțumiri şi cu drag,
    Iuliana

    Apreciază

  3. Sa va traiasca si sa va impartaseasca pasiunea fata de munte.
    Sa faceti impreuna cat mai multe poteci spre inima tuturor !
    Sa auzim numai de bine !
    🙂

    Apreciază

  4. Dragos zice:

    Nu trebuie sa ai totul gata pregatit pt un copil. Poate acel moment nu va veni niciodata. Daca exista iubire si dorinta, copilul sosit te va face sa lupti ca sa ii oferi totul. Felicitari !

    Apreciat de 1 persoană

  5. Marian Niculescu zice:

    Suntem un grup de prieteni care va urmarim articolele si va urmam sfaturile.
    Felicitari pt cea mai importanta realizare din viata unui om.
    Va dorim sa aveti parte numai de bucurii.
    Un copil este lumina casei.
    Sa aveti numai carari insorite prin viata.

    Apreciază

  6. Cristina Marinache zice:

    Ce surpriză! E foarte drăgălaș băiețelul! Să fiți sănătoși, să vă bucurați de el și de frații lui! Cu siguranță vei fi un tătic foarte bun, un model pentru cel mic. Aveți într-adevăr un munte impresionant de urcat! Cel mai solicitant, dar și cel mai plăcut de până acum. Dar sunteți pe aceeași lungime de undă, aveți același stil de viață, veți fi sigur părinți foarte buni! Multă baftă!

    Apreciază

  7. aelamet54@gmail.com zice:

    Frumoasă pagină pentru viitor. Există un fel de lege nescrisă, o înțelepciune a vieții când totul vine de la sine…. Tot trecutul capătă un alt sens decât cel imaginat, un fel de cer senin după furtună, o cale limpede odată norii indoielilor spulberați. Ciclul vieții…. reîncepe

    Apreciază

  8. Radu florica zice:

    Da,un copil este o ,,MINUNE,,cu asa parinti va fi cel mai bun si cel mai fericit copil!Sa fiti sanatosi!!!

    Apreciază

  9. adimogos79 zice:

    Nu stiu de ce dar am avut un sentiment ca va exista si „urcusul” asta greu dar in acelasi timp placut. Sa fiti sanatosi.

    Apreciază

  10. Alina mihaela zice:

    Felicitari pt aceasta minune de copil! Sa fie sanatos si sa va umple viata cu bucurii! Un copil e o binecuvantare de la Dumnezeu, liantul ce uneste magic cei doi parinti…un copil e cea mai de pret implinire in aceasta viata…fie ca peste ani sa va uitati cu mandrie inapoi…pt ca sunt clipe unice!!!💟☺

    Apreciază

  11. Adrian Mirica zice:

    Sa va traiasca!

    Apreciază

  12. Maria zice:

    Dumnezeu v-a binecuvantat😊. Sa fiti sanatosi si sa va bucurati de tot timpul dat pe Pamant unii de ceilalti!

    Apreciază

  13. dana zice:

    SA VA TRAIASCA!

    Apreciază

  14. Dorin "Doru" Motz zice:

    Time to wonder in amazement for such wanderers as you, dear Ioan, and Mrs. Stoenică, for God’s gift to you. Indeed, nu degeaba a spus Isus, „Let the little children come to me, and do not hinder them, for the kingdom of God belongs to such as these.”

    Apreciază

  15. iuliasidon zice:

    Mă bucur pentru tine, pentru voi, pentru cel mic. Să fiți sănătoși și-n lumină să trăiți și de acum înainte! Cu drag și dor 🙂

    Apreciază

  16. calin dumitru zice:

    Salut Ioan,

    BRAVO !
    Cel mai frumos dar primit intr-o viata !
    O sa fie un si mai mare „catarator- umblator” prin frumusetea muntilor.
    Se vede deja, e tare hotarat urmasu’ !
    Va doresc nopti line si zile blande.

    Apreciază

  17. calinzerna zice:

    Felicitari !!!

    Apreciază

  18. cociorva zice:

    Să-l creșteți cu dragoste, așa încât să se dezvolte ca om iubitor de frumos, puternic și vertical.Așa cum constat că-i sunt părinții. Un copil este cel mai frumos dar pe care Dumnezeu ni-l poate face.Să fiți fericiți!

    Apreciază

  19. Dorel zice:

    Sunteti frumosi,fiti binecuvantati cu totii !

    Apreciază

  20. Dorel zice:

    „Cel mai important lucru care-l poate face un tata pt. copilul lui este sa-i iubeasca mama ” -foarte frumos si adevarat spus !Numai o inima calda poate spune asa ceva .Inca o data fiti binecuvantati cu totii !

    Apreciază

  21. Laura zice:

    iti doresc sa nu ratacesti niciodata poteca spre inima micutului ; este o poteca aparte pentru ca e mereu alta, cu fiecare zi ce i se adauga micutului ; si marcajele nu sant pe nici o harta – ele sunt ascunse tainic in inima ta – gaseste-le si bucura-te de calatoria vietii !

    PS si su am fost binecuvantata cu o fetita cand lucrurile au fost coapte in interior dar necopate in exterior( aveam 21 de ani si eram la scoala dar inima mea absolvise scoala si era pregatita sa renasca) – si ne-am gasit cararile vietii cautandu-le adesea pe cele ale muntilor care ne-au creat legaturile cele mai trainice intre noi . acum a implinit 26 de ani-

    PS multe felicitari tinerei mame

    Apreciază

  22. calin dumitru zice:

    Salut Ioan,
    Cred ca-i o surpriza, mi-as dori tare mult sa vad o „aplecare – deviere” spre genul de reportaje cu incursiuni si salasuiri in salbaticia muntilor nostri. Ceva gen Ed Stafford. Poate nu asa de hard cu procurarea hranei, ai imprima stilul tau. Nu- i singurul care vine sa strabata zona noastra – si-l vede toata lumea ! Ai o mare experienta, cred ca nu -i altul care stapaneste deopotriva forta necesara lungilor ture, dar si arta maiastra a scrisului fara de care se cam pierde din mesaj.
    Scuze, poate ca in alt moment nu cutezam sa vin cu o asa propunere, acum ma gandii la asa ceva.
    Cred ca momentan situtia (cu cel mic) nu-i chiar prielnica. Banuiesc ca-i o intrega tevatura, cu multe si mari probleme, de toate felurile.
    Ai un mare atu, esti cunoscut, te-ai promovat suficient ca un eventual sponsor sa-ti sustina demersurile.
    Scuze daca-mi zbura gandul prea departe.
    Cu admiratie,
    Calin

    Apreciază

  23. ILEA MARIANA zice:

    DOMNUL DUMNEZEU SA BINECUVINTEZE FAMILIA TA,SA-TI CREASCA MARE ,SANATOS SI INTELEPT PUIUTUL,SA TE INSOTEASCA LA ORICE PAS SI SA TE OCROTEASCA CU MANA SA BUNA !IUBIM CEEA CE FACI !

    Apreciază

Cum ți s-a părut?