Despre frontale (și) Nitecore (review)

Multe accidente montane – sau incidente, se întâmplă din lipsa de înțelegere a participanților asupra a ceea ce-i înconjoară și a ceea ce au nevoie ca totul să meargă bine. Mulți începători (atotștiutori de multe ori) chiar nu își dau seama de ce sunt importanți bocancii sau la ce poate fi bună folia de supraviețuire.

Mi-am dat seama de asta când cineva care își dorea să participe la una din turele organizate de mine m-a întrebat de ce am trecut la echipament obligatoriu și lanterna frontală? “Că noi facem tură de o zi, nu? Nu rămânem cu cortul peste noapte, așa că de ce ne trebuie lanternă?”

Inceput de noapte

Am întrebat atunci de ce își pune centura de siguranță când merge cu mașina? Plănuiește să facă vreun accident? Nu! Dar în caz că se întâmplă, nu neapărat din vina sau alegerea ta, ar fi foarte util să ai centura pusă!

Ideea e că nu știi ce se poate întâmpla. De fapt… ar trebui să știi – și ar trebui să faci tot ce ține de tine să eviți situații neplăcute (de exemplu, să petreci o noapte prin pădure fără voia ta) – dar și să poți să reacționezi atunci când ceva neașteptat sau nedorit se întâmplă.

Vine toamna, ziua se scurtează, noaptea învăluie munții din ce în ce mai devreme. E foarte ușor ca un traseu de 7 ore să se transforme într-unul de 9-10 ore, din multe motive – si deci, e foarte posibil ca o tură de o zi să ducă la o coborâre nocturnă, sau, mai rău, o noapte în pădure fără nimic util la tine.

noapte padure

De aceea consider obligatoriu să ai cu tine o lanternă frontală (de preferat una bună, să te poți baza pe ea) și o folie de supraviețuire (care nu îți face viața foarte plăcută, dar te poate scoate sănătos dintr-o situație grea).

Am mai scris despre importanta unei frontale bune in acest review, dar revin acum cu un articol din care sper ca mai ales incepatorii sa inteleaga de ce e important sa ai cu tine o frontală (bună) și cum să faci diferența între o frontală și alta. Acest articol apare în urma testării a 3 modele de frontale marca Nitecore – brand chinezesc, intrat puternic pe piața internațională a lanternelor și un concurent de luat în seamă pentru mărci mult mai cunoscute. Adică produse de calitate, nu „chinezării”. Fiind un element de care poate depinde siguranța mea sau a grupului pe care îl conduc pe munte, nu aș folosi „chinezării”.

Am testat 3 modele diferite: Nu20, Nu30 si HC30. Aceste cifre nu spun initial nimic unui necunoscator, dar ca și la mașini, care sunt împărțite pe clase (clasa mică, medie, mare etc), s-ar putea face și la frontale o astfel de împărțire – in functie de nevoile fiecaruia de lumină – care știți, nu sunt la fel pentru toată lumea! Primul lucru e să le descoperi pe ale tale!

Frontale profesionale Nitecore : Nu 20, Nu30, HC30

Pentru mine, aceste aspecte contează cel mai mult: să fie de încredere (fiabilă = să știi că te poți baza pe ea când ai nevoie), cu o putere suficient de mare încât să mă ajute și la căutări, nu doar la mers (cauți marcaje, cauți un refugiu, un om etc). Să fie ușoară și rezistentă la apă și cu un consum de energie cât mai mic. Puterea e însă mai puțin importantă decât fiabilitatea, rezistența la apă e mai puțin importantă decât consumul de energie – dar e bine să fie. Cele mai importante aspecte sunt fiabilitatea, puterea, consumul și greutatea – apoi distanța la care bate, impermeabilitatea sau alte aspecte.

Desigur, si prețul este un aspect de luat în considerare – dar, având în vedere că este o investiție pe termen lung, trebuie gândit cu multă grijă acest aspect. Evident că sunt diferențe între o frontală de 80 de lei, una de 150 de lei și una de 250 de lei. Ideea e să găsești un produs cu un raport preț-calitate cât mai bun pentru ce ai tu nevoie – iar asta poți găsi mai ușor la frontale profesionale decât la unele luate din piață. 

frontale nitecore in teste cu Ioan Stoenică

Când mergi pe munte doar ocazional, mai mult vara, nu ai deloc nevoie de o frontală super puternică, foarte scumpă, care să bată la 200 de metri. Ai nevoie de o frontală pe care să te poți baza în caz că ajungi să ai nevoie de ea (foarte posibil nu o vei folosi prea des). Care să nu cedeze dacă se udă la o mică ploaie, sau să nu se descarce singură în rucsac. Care să nu se descompună în bucăți dacă o scapi un pic pe jos sau o presezi prea tare în rucsac, cum se poate întâmpla cu multe frontale luate din piață și care să nu te frustreze când o aprinzi că nu bate la mai mult de 10-20 de metri.

prin padure vara

Dacă mergi mai des pe munte, inclusiv toamna sau chiar iarna – când ziua e scurtă, atunci e mult mai probabil să ai nevoie de o sursă de lumină, de aceea ai putea lua în considerare o frontală mai capabilă. Cu o autonomie mai bună, să nu se stingă după o oră de mers prin pădure, care să reziste mai bine și la precipitații, să lumineze la o distanță rezonabilă, dar care să fie destul de compactă încât să nu simți prea tare diferența de greutate în bagaj. E util dacă are mai multe leduri (unul pentru depărtare și altul/altele pentru apropiere) și ajută dacă are indicator pentru nivelul bateriei.

seara pe creste

Și apoi… dacă ești pasionat (ca să nu spun obsedat) de lumină, sau dacă ești ghid care merge cu grupuri pe munte, sau activitațile tale includ mers frecvent prin peșteri, prin zone umede, sau multe căutări prin întuneric, timp mai mult, atunci ai putea avea nevoie de o frontală super puternică și fiabilă. De preferat una care să nu îți adauge 300 de grame la rucsac, ceea ce acum este mult mai posibil decât acum câțiva ani, când frontalele foarte puternice erau foarte grele.

in pestera cu frontalele

De aceea cele 3 frontale de mai sus nu pot fi comparate între ele, fiind din clase diferite, ci doar cu alte frontale din aceeași clasă. Să le luăm pe rând.

Nitecore NU20.

Frontala aceasta mi-a plăcut de la prima vedere pe site și apoi… de la prima folosire! Având în vedere că am testat modelele Nitecore pe timp de vară momentan, când nevoia de lumină artificială nu e atât de mare, această frontală mi s-a părut ideală! Chiar și pentru mine, care merg în fiecare weekend pe munte, uneori chiar și în timpul săptămânii.

Frontala reincarcabila Nitecore NU20

De ce? Pentru că este foarte puternică (faza maximă oferă 360 de lumeni) deși este incredibil de mică și ușoară! O combinație foarte avantajoasă atunci când iei frontala „just in case” – și nu vrei, deci, să cari prea mult în plus. ÎN NICIUN CAZ nu aș pleca fără frontală la mine, dar nici nu simt nevoia să car frontale prea grele, pentru o putere pe care foarte probabil nu voi ajunge să o folosesc. Asa ca Nu20 a fost ideală vara asta, mai ales că nivelul de putere pe care il oferă, încă de la treapta a doua, e suficient pentru cele mai multe situații.

Câteva date tehnice (mai multe gasiți pe Easylight.ro).

Nivelurile de putere sunt împărțite astfel:

Turbo: 360 lumeni/ 30 min, High: 220 lumeni/ 6 ore, Mediu: 40 lumeni/ 7 ore 45 min, Ultralow: 1 lumen/ 100 de ore. Distanța la care bate este de circa 80 de metri.

Ce înseamnă asta? Dacă la nivel mediu (40 lumeni) lumina este suficientă să poți merge în siguranță pe timp de noapte pe o potecă normală, de drumeție (și este), atunci o încărcare poate fi de ajuns pentru mai multe ture – în care folosești frontala ocazional, mai mult pe lângă cort sau la câteva ore de mers prin întuneric/tură.

Dacă însă nevoia de lumină crește, ești pe o potecă mai dificilă, ai probleme de vedere etc, atunci 220 de lumeni înseamnă deja un mic far, lumina e mult mai puternică pe această fază – și e interesant și util că ea ajunge și la distanță, dar este împrăștiată destul de mult și în laterale (unghi de circa 100 de grade). Se elimină astfel nevoia pentru două leduri diferite sau două faze diferite – una de depărtare și una de apropiere. Un singur led face toată treaba și în același timp ai lumină și la depărtare, dar și aproape.

Nu20 3 faze

Nu20 – faza Mid – High – Turbo (imaginile sunt doar orientative, nivelul de lumina care apare intr-o poza depinde foarte mult de aparatul foto, de setarile facute etc.

Apropo, distanța la care bate o frontală nu e dată doar de puterea mai mare (lumeni mai mulți), dar și de dimensiunea și construcția conului reflector! De aceea există frontale cu putere mai mică dar care bat la distanță mai mare. În acest caz, puterea mare înseamnă o distanță rezonabilă (80 de metri e peste multe frontale de pe piață) dar mult mai mult înseamnă o lumină… abundentă. Adică foarte bună pentru mers.

NU20 Nitecore albastra

Iar consumul de energie este rezonabil, având în vedere dimensiunea mică a acumulatorului (600mAh)

Ce? Am zis acumulator? Oh, da!

Nitecore Nu20 (ca și Nu30) este echipată cu un acumulator care se reîncarcă prin usb, inclusiv de la baterii externe (cum sunt cele pentru încărcat telefoane). Acest aspect are mai multe avantaje (și personal îmi place foarte mult!):

Nu mai ai cheltuieli suplimentare pentru baterii, ceea ce e genial! Dar se obține și o greutate mai redusă per total (doar 47 de grame). Înainte de fiecare tură, poți verifica nivelul de încărcare (foarte practic) și, dacă ledul roșu se aprinde doar o dată (în loc de 2 sau 3 ori – când e plină), atunci poți foarte ușor să încarci frontala la laptop și apoi să o pui în rucsac. Mult mai eco-friendly, să nu mai cumperi mereu alte baterii – iar încărcarea e foarte rapidă.

Ioan cu Nitecore Nu20

Dar există și un dezavantaj: faptul că acumulatorul este integrat, înseamnă că el nu poate fi schimbat, adică nu poți lua cu tine o baterie de schimb. Dacă totuși se golește, trebuie să îl reîncarci pe el (probabil oricum ai cu tine o baterie externă pentru telefon). Un mare avantaj este insa faptul ca frontala are indicator pentru nivelul de incarcare al bateriei (in felul asta nu riști să pleci cu ea goală de acasă – trebuie doar să-ți amintești să o verifici!).

mufa mini usb nitecore nu20

Revenind la fazele de putere, 360 de lumeni, faza turbo, este mult prea puternică pentru a merge cu ea. Adică nu se folosește pentru mers. Nu pentru că te-ar orbi (poate doar pe cei din jur), ci pentru că nu ai nevoie de atâta lumină la mers. Este însă foarte utilă atunci când ai rătăcit poteca, sau cauți vreun indicator, vreo stână etc. O folosești de obicei maxim 10 – 20 de secunde, apoi revii la faza de mers.

Faza cea mai mică însă, aceea de 1 lumen, e bună în cort, când nu ai nevoie de prea multă lumină sau când vrei să economisești bateria, dar să fie totuși o lumină de veghe în jur. Nu e prea utilă pentru a merge cu ea, deși dacă asta e tot ce ai, poți merge pe un drum forestier nu prea denivelat.

Cele mai folosite faze sunt cele intermediare (Mid si High). Mi-ar fi plăcut ca faza Mid să ofere un pic mai multă putere (50 de lumeni în loc de 40) – ar fi fost mai echilibrată împărțirea – deși ar fi crescut și consumul. 

Trecerea de la o fază la alta se face dintr-un singur buton – același pentru on/off. De menționat că nu are memorie pentru faze. Dacă ești în faza 2 și o stingi, când o reaprinzi pornește de la faza cea mai mică. Apăsări succesive, rapide, schimbă dintr-o fază în alta. Aș fi preferat să existe memorie pentru faze. Stingi din faza 2, repornește tot în faza 2.

Nu20 faze

Dar, dacă mergi cu faza 2 o vreme și vrei să treci în faza 3, nu o poți face direct. După mai mult de 3 secunde de activitate, o nouă apăsare de buton va stinge frontala. Pentru a trece de la 2 la 3 e nevoie sa o reaprinzi și să treci rapid prin fazele 1 și 2 ca să ajungi la 3. Acest lucru face ușoară stingerea frontalei, fără să trebuiască să treci prin toate fazele ca să o stingi – economisind în felul ăsta bateria.

Acest mod de funcționare poate fi frustrant la început, când ești în faza 2 de ceva vreme și vrei să treci în 3, că-ți trebuie mai multă lumină. Apeși și ea se stinge, nu trece în treapta superioară. Dar o reaprinzi și ajungi rapid la nivelul dorit apăsând corespunzător. După ce te obișnuiești cu asta (destul de rapid), e ok. Pentru mers pe bicicleta ar putea fi periculos să schimbi treptele de lumină (din mers), pentru că practic ai o secundă (sau mai puțin) în care nu ai lumină.

Pentru a intra în faza Turbo, cu frontala aprinsă pe oricare fază, e de ajuns să ții apăsat circa o secundă butonul on/off. O nouă apăsare și frontala se stinge, deci trebuie reapăsat pentru a ajunge iar la faza dorită.

Nu20 si molizi

Există și modul SOS, pe care probabil nu-l veți folosi niciodată – care se activează atunci când ții butonul apăsat mai mult de 2 secunde (cu frontala stinsă). Dar și un mod Beacon – care ar putea fi util pentru a putea fi localizat pe timp de noapte mai ușor. E vorba de o strălucire intensă, automată, la un interval de circa 2-3 secunde. Pentru a activa acest mod trebuie apăsat butonul rapid, imediat dupa ce ai intrat în modul SOS. Deci circa 2 secunde, apoi încă o apăsare scurtă.

Îmi povestea un prieten cum a ieșit noaptea să facă poze la stele și, după o oră de pozat, nu reușea să mai găsească cortul. Deși avea frontala cu el! Era în zona vulcanilor noroioși, un teren dificil, denivelat – și cortul nu avea nimic reflectorizant pe el. A trebuit să sune insistent la telefon (strigatul nu a funcționat) și să trezească colegul din cort, acesta să aprindă o frontală la ușa cortului ca să îl identifice. Modul beacon ar fi ajutat aici, deși probabil ar fi afectat pozele de noapte 😀 

corturi luminate

Alte câteva aspecte de menționat: banda elastică e foarte plăcută la atingere și se montează ușor, putând fi scoasă pentru a fi spălată. Iar frontala vine cu mai multe variante de culoare – ceea ce e foarte fain!

Capul frontalei se înclină sus-jos pe un unghi de circa 50 de grade, ceea ce, personal, mi s-a părut prea puțin – uneori ai nevoie să o înclini mai mult, pentru a vedea chiar sub nasul tău, fără să apleci prea mult capul. Faptul că nu o poți înclina mai mult nu e o tragedie, că o poți repoziționa cu totul pe cap, dar trebuie manevrată cu grijă: există tendința să încerci să o înclini mai mult și astfel să rupi ceva la ea, dacă forțezi înclinarea.

inclinarea capului nitecore nu20

Butonul de pornire/oprire este acoperit de o plăcuță de plastic, atunci când frontala este strânsă, pentru a împiedica pornirea accidentală. Dacă însă o pui pe cap cu butonul acoperit, vei avea nevoie de 2 mâini și un pic de tenacitate ca să îl descoperi (cel puțin la început, până prinzi mișcarea), așa că recomand să îl descoperiți înainte de a o pune pe cap. Nu de alta, dar e o frontală foarte mică, trebuie manevrată cu finețe 😀

frontala Nitecore Nu20 buton on off

Frontala este impermeabilă, cu factor IPX7, adică merge și scufundată, nu doar stropită. Eu am ținut-o pentru poză vreo 10 minute sub apă, într-un pârâu – nu a avut nicio problemă. Doar că nu o mai puteai pune pe cap, că era udă banda elastică. 

Frontala Nitecore rezistenta la apa Nu20

Hai să facem și o comparație rapidă (doar date tehnice) cu alte 2 frontale aflate la același nivel de preț (dar de la mărci mai cunoscute). Nitecore Nu20 costa cam 140 de lei la Easylight. Există, desigur, mai multe modele concurente, eu am ales doar 2.

Petzl Tikka Pro costă tot 140 de lei, dar oferă doar 100 de lumeni in faza maxima (față de 360) și bate la o distanță de 55 de metri, față de 80. Impermeabilitatea are factor Ipx4 fata de Ipx7 la Nitecore, deci mai slabă la Petzl. Consumul de energie e mai bun la Petzl, dar asta pentru că folosește 3 baterii AAA (care însă cresc si greutatea totală a frontalei și necesită costuri ulterioare). Nu are indicator pentru consumul de energie.

Black Diamond Cosmo – costa 150 de lei, are 160 de lumeni (fata de 360), bate până la 60 de metri (față de 80), impermeabilitatea are factor Ipx4 față de Ipx7, consumul de energie este mai bun la BD, tot pentru că folosește 3 baterii AAA, care cresc însă greutatea la peste 80 de grame (față de 47g) și necesită costuri ulterioare. Are în plus un led cu lumină roșie, dar nu are indicator pentru consumul de energie.

Am scris această comparație doar pentru a oferi unui începător un mod simplu de a privi lucrurile atunci când vrea să își aleagă o lanternă frontală. O astfel de comparație (cu datele tehnice, de pe hârtie) e primul lucru pe care îl poți face. Pe urmă poți intra mai în detaliu, citind review-uri, căutând să vezi ce alte funcții are fiecare model etc.

Concluzii Nitecore Nu20:

De când am folosit prima dată marca Fenix, tot un brand chinezesc de lanterne, am înțeles că marii producători de lanterne de care știam eu… nu sunt singurii. Ca și Fenix, brandul Nitecore oferă produse foarte competitive, cu o fiabilitate bună și putere, de multe ori, peste concurență – la prețuri asemănătoare sau mai mici.

Legat de modelul NU20 pot spune că este frontala pe care am folosit-o cel mai mult vara asta. M-a cucerit prin dimensiunile reduse și puterea oferită, dar și prin faptul că o pot încărca foarte ușor prin usb. Așa că pe timp de vară cel puțin, aceasta a devenit principala mea frontală. Și va fi și pe timp de iarnă o variantă foarte bună de back-up, adică o voi lua ca frontală de schimb, pe lângă HC30 sau Nu30, despre care puteti citi mai jos. Pentru că prefer să iau în plus o frontală de 45 de grame decât să iau niște baterii de schimb de peste 45 de grame. În caz că prima frontală se pierde sau se strică, bateriile în plus nu folosesc prea mult, dar o frontală de rezervă, la ture lungi/grele, poate fi de folos. Iar dimensiunea, puterea și tot ce am mai scris mai sus recomandă Nu20 și pentru asta.

Pentru cât de mică și ușoară este, această frontală oferă performanțe incredibile – și în plus… se poate asorta mai ușor cu echipamentul, pentru că e disponibilă în mai multe culori! 🙂

bivuac 2 cindrel

….

Dacă însă calculez că tura va avea peste 7-9 ore de mers, sau daca este toamna/primavara/iarna – si ziua este mai scurtă, atunci e mai probabil să ajung să am nevoie de lumină. În aceste cazuri aș lua în calcul o lanternă frontală dintr-o clasă superioară (Nitecore Nu30 in acest caz) – dar asta și pentru că eu merg des pe munte, de multe ori conduc grupuri, echipamentul meu trebuie să facă față la tot felul de condiții și să mă ajute și în caz că vreun participant și-a uitat frontala acasă. Pentru un om care merge ocazional pe munte, sau participă la ture organizate (de 1-2 zile) chiar și când ziua e mai scurtă, Nu20 ar putea fi în continuare de ajuns. Dacă totuși vreți să aflați care este nivelul următor…

grup piatra

NU30.

Având în vedere diferența mică de preț față de Nu20 (doar 45 de lei diferență!), dacă nu îți pasă prea mult de greutatea mai mare (85 gr față de 47gr – adică la nivelul unei frontale “normale”), atunci această frontală este din toate punctele de vedere superioară și merită diferența de preț!

Frontala Nitecore Nu30

Câteva date tehnice (mai multe aici): Are 4 trepte de luminozitate: Turbo: 400 lumeni/ 1 oră 15 min, High: 180 de lumeni/ 22 ore, Mediu: 36 lumeni/ 25 ore 15 min, Low 1 lumeni/ 330 ore, plus 2 LED-uri auxiliare High CRI de 35 lumeni și 2 LED-uri roșii de 19 lumeni.

Nu am testat dacă 22 de ore din fișa tehnică sunt într-adevăr 22 de ore – e greu sa îți dai seama de asta. E posibil ca undeva să fie o eroare în fișa tehnică, pentru că mi se pare ciudat că la 180 de lumeni sunt trecute 22 de ore, iar la 36 de lumeni, doar 25 de ore. Probabil pe faza medie durata de viață e mai mare. Sau pe faza High e mai mică. Având însă în vedere că oricum înainte de o tură e foarte probabil să o reîncarci dacă vezi că acumulatorul e la jumate, atunci nu prea ajungi sa o folosești 22 de ore în continuu.

Așadar, 400 de lumeni în faza maximă, ditamai farul – dar diferența nu e chiar așa de mare față de Nu20 (360 lumeni). Fazele intermediare nu sunt nici ele neapărat superioare (180 lumeni față de 220 în faza High, deci Nu20 e chiar mai puternică pe trepte intermediare!).

Nitecore Nu30 - mid si turbo

Nu30 – faza Mid si faza High (cantitatea de lumina care apare in poză depinde de setarile aparatului, dar diferența intre cele două faze se vede bine)

Ceea ce e diferit în acest caz este distanța la care lumina se duce, pentru că Nu30 are un con mai mare: 120 de metri (față de 80m) – iar asta ar putea face o mare diferență în unele situații pe munte. De exemplu când cauți marcajul pierdut, sau un adăpost, sau vreun rucsac uitat în iarbă. Sau când vrei să vezi mai bine ai cui sunt ochii ăia strălucitori care te privesc de la 100 de metri distanță – iar o rază prea scurtă e cam frustrantă în aceste situații.

Nu30 si Nu20

Chestia cu distanța e că… deși lanternele pot să ducă lumina la distanță foarte mare, ochiul tău până la ce distanță poate să vadă? Unele detalii nu le vei putea vedea – decât dacă într-adevăr ai cu tine o laternă foarte puternică. Una care să ducă lumina la distanță, dar să o ducă într-o cantitate cât mai mare – adică raza să aibă suficientă putere, chiar și la 100 de metri, astfel încât să poți să-ți dai seama ce se ascunde acolo. O rază concentrată își face treaba mai bine în acest caz decât una prea dispersată. NU30 funcționează bine pentru nivelul acesta de putere (400 lumeni) – iar diferența este destul de mare între faza High si cea Turbo. Distanța la care bate e cam aceeași, dar pe Turbo poți să vezi ce e acolo mult mai bine – lumina e abundentă.

frontala turbo

Nu abuzați însă de fazele turbo ale frontalelor, astea mănâncă multă baterie și ar trebui folosite doar când chiar ai nevoie. Sau când ai o sursă de curent la îndemână, să poți reîncărca, în caz de nevoie.

Apropo de reîncărcat… o altă diferență enormă față de Nu20 este durata de viață a acumulatorului! De fapt asta e principala diferență: Nu30 are un acumulator de 3 ori mai mare decât Nu20 (1800mAh) – care se încarcă, oh da! – tot prin usb! Nici n-as mai scrie altceva, deja numai aceste aspecte și pe mine m-au convins: o frontală cu 400 de lumeni cu un acumulator de 1800 si incarcare Usb… Ce-ai putea vrea mai mult de la o frontală?

Comparativ, frontala Fenix pe care o foloseam până acum avea 277 de lumeni și mergea cu 4 baterii AA montate într-o cutie separată, la spate – mult mai incomod și cu o greutate mult mai mare – plus că trebuia să schimbi periodic bateriile. Avea un con mai mare și ducea lumina la distanță mai mare, dar greutatea era incomparabil mai mare (circa 300 grame cu tot cu baterii! – față de doar 80 de grame la Nu30).

Nu30 si fenix

Dar Nu30 mai are și alte avantaje: 2 leduri cu lumină albă, foarte bune pentru a lumina în jurul tău, la distanță mai mică. Aceste leduri au 35 de lumeni, adica la fel ca faza Medie (care ar fi putut să aibă 50, să existe o diferență) – și sunt suficiente pentru a putea merge în siguranță pe poteci – inclusiv mai denivelate. Avantajul acestor leduri este ca ele mențin consumul redus, dar luminează intens zona din fața ta – adică cea pe care trebuie să o vezi ca să poți merge. O frontală cu un singur led (cum e și Nu20) nu poate oferi la fel de multă lumină la fel de mult dispersată în jurul tău, pentru că ea trebuie trimisă în același timp și la depărtare. Așa că pentru apropiere, ledurile laterale sunt mereu mai potrivite decât un led de depărtare.

Nitecore Nu30 leduri laterale

Pe faza lungă (ledul principal), lumina se duce prea departe – ceea ce este, de multe ori, o risipă – că în pădure nu îți trebuie lumină la depărtare, ci mai ales în apropiere! În felul ăsta și unghiul pe care îl acoperă lumina este mai mare, nefiind neapărat nevoie să întorci capul prea mult ca să vezi ce se ascunde în stânga sau în dreapta.

ioan cu nitecore

În plus, ledurile suplimentare pot fi o bună variantă de back-up în caz că se strică ledul principal, deși… astea nu se prea strică niciodată, sunt făcute să dureze. Oricum, cele două leduri “de apropiere” sunt binevenite și vor fi cu siguranță foarte folosite în multe situații – în special în zona taberei (cortului), dar și la mers prin pădure (sau când vrei să economisești baterie).

Atenție însă: dacă mergeți în viteză (alergare, bicicletă etc), faza lungă este mai potrivită decât cea de apropiere – pentru că e util să vezi din timp ce e în fața ta (mai ales că și câmpul vizual se îngustează, nu mai observi la fel de bine ce e pe margini). Ca și la mașini.

Separat de aceste 2 leduri albe, exista pe Nu30 și două leduri cu lumină roșie – cu o putere mai mică, dar suficient de puternice ca să te poți descurca la lumina lor pentru diferite activitați (gătit la primus, mâncat, chiar montat cortul). Lumina roșie este utilă și când stai seara de vorbă cu cineva și nu vrei să-l orbești cu lanterna – dar poate fi utilă și în cort, pe post de… lumină roșie… cu diferite semnificații.

leduri rosii Nitecore Nu30

Faza roșie are și versiune intermitentă, utilă, probabil, pe bicicletă.

Nu30 lumina rosie si alba

Impermeabilitatea este și ea foarte bună – rezistă inclusiv la scufundări până la 1 metru, deci nu doar stropiri ocazionale, cum e în cazul altor frontale – dar nici nu poți face scuba diving cu ea. De ce îți trebuie o frontală impermeabilă? Nu neapărat pentru că vei intra cu ea în apă, dar pe munte se întâmplă să mai și plouă. Nu neapărat noaptea, fix când ai tu nevoie de frontală. Poate să plouă ziua, când frontala stă în capacul rucsacului – unde se poate uda, chiar dacă pui o husă pe rucsac. O frontală proastă, dacă se udă, se poate strica rapid. Dar se poate să plouă și atunci când cobori cu ea pe cap, sau când ești în vreo peșteră. Nu, nu plouă în peșteră, dar și acolo umezeala e mare și mai picură de pe tavan.

Nitecore Nu30 sub apa

Ce-ar mai fi de spus? Are acumulator de 1800 care se încarcă prin usb!! Ce? Am mai zis asta? Eh, ce vreți, asta mi-a plăcut cel mai mult! Fără alte baterii cumpărate după fiecare 3-4 ture, cum să nu te bucure acest aspect? Mă bucură chiar mai mult decât cei 400 de lumeni, pe care probabil prea rar îi voi folosi. Asta depinde și de felul în care îți organizezi tura, știu mai multe cazuri ale unor oameni care au fost nevoiți să petreacă o noapte prin pădure, fără voia lor, pentru că și-au calculat greșit traseul, sau propriile forțe, sau din cine știe ce motive. Unii dintre ei nu aveau nici măcar frontală la ei – iar în astfel de situații e clar că ai nevoie de lumină mai multă.

Rămâne de văzut cum se comportă acumulatorul pe timp de iarnă – când alte tipuri de baterii ar putea fi mai potrivite (dar frontala nu permite schimbarea acumulatorului cu alte baterii). 

Nu30 - spatele

Nu30 are două butoane în partea superioară: unul activează ledurile roșii și te ajută să afli nivelul de încărcare (ții apăsat și clipește fie o dată, fie de două, fie de trei ori – în funcție de gradul de încărcare), iar celălalt buton activează ledurile albe: o apăsare deschide faza mică, încă o apăsare (rapid după prima) trece pe faza 2, încă una pe faza 3, apoi se stinge. Se stinge și dacă apeși după mai mult de 3 secunde. Adică dacă ești în faza 2 și, după 5 minute (sau după 3 secunde) vrei să treci în faza 3, ea se stinge – și trebuie să reapeși ca să ajungi la faza dorită. O apăsare mai lungă, în oricare dintre cele 3 faze, mută pe Turbo. Când vrei să ieși însă din turbo, frontala se stinge – în loc să revină la faza inițială, ceea ce poate fi frustrant.

Dacă lanterna e stinsă și ții apăsat butonul din dreapta circa o secundă (cel pt ledurile albe), atunci se aprind cele 2 leduri laterale, de apropiere. O nouă apăsare le stinge. Ledurile albe laterale nu pot fi, din păcate, aprinse în același timp cu cel principal, pentru depărtare. Ledurile roșii însă, da – inclusiv pe intermitent.

La partea de design, Nu30 are câteva detalii care-mi plac: între ledurile laterale sunt niște linii oblice, ca niște pleoape – un detaliu strict pentru aspect, ceea ce sugerează că și designul a fost studiat cu atenție atunci când s-a creat această frontală, nu doar funcționalitatea ei. Iar forma în ansamblu are niște linii ce par să fi fost create ca la mașini – pentru a da un aspect „agresiv” și simetric, cu un far mare, central, și 4 mici laterale. Îmi place și sigla galbenă Nitecore.

Nu30 design

Butoanele sunt protejate împotriva umezelii și destul de greu de apăsat accidental (nu exclus). Mufa pentru reîncarcare este acoperită de o bandă mică de cauciuc, la care ar trebui să fiți atenți – să fie mereu corect pusă, pentru a proteja cu adevărat de umezeală.

Înclinarea capului este mai mare decât la Nu20, dar nu ajunge până la 90 de grade. Ca la mai toate frontalele, cea mai fragilă parte este cea care asigura rotirea capului sus-jos. Cât am folosit-o vara asta nu am avut însă probleme cu asta. Dar variante mai interesante există (vezi mai jos).

Nu30 rotire

Câteva comparații cu alte frontale aflate la același nivel de preț (185 de lei) și de putere (400 lumeni):

Petzl Actik® Core – costa 199 de lei la Easylight, oferă 350 de lumeni care duc raza până la 95 de metri (față de 120). Greutatea este similara, pe la 80 de grame iar acumulatorul este reîncărcabil la ambele frontale – dar la Petzl este mai mic (1200 mAh față de 1800). Un avantaj pentru Petzl ar fi că acumulatorul poate fi înlocuit de 3 baterii AAA – dar nu are indicator pentru nivelul de încărcare al acumulatorului. Impermeabilitatea este similară. Petzl are un singur led alb pentru apropiere și unul roșu pentru lumină de veghe (la Nu30 sunt câte 2). Are în plus un fluier pe banda elstică, iar aceasta are inserții reflectorizante (foarte util – mi-ar fi plăcut să aibă și Nitecore așa ceva).

Black Diamond Spot – costa 200 de lei, oferă 200 de lumeni și o rază ce ajunge la 80 de metri (față de 120). Are 90 de grame și funcționează cu 3 baterii AAA (aș zice că genul ăsta de frontale este depășit deja, văzând ce înseamnă o frontală reîncărcabilă – cel puțin pentru ieșiri de 1-2 zile). Impermeabilitatea este mai bună la BD, are led pentru apropiere plus led roșu și indicator pentru consum. 

Concluzii lanterna frontală Nitecore Nu30

Are acumulator de 1800 și se încarcă prin usb!! Să mai scriu și altceva? 🙂 Ok, ok. 400 de lumeni în faza maximă – îmi dau seama cât de mult au evoluat frontalele în ultimii ani… Când am folosit prima oara o frontală de 277 de lumeni mi se părea că am un far de mașină – și nu erau prea multe frontale așa puternice atunci. Acum e ușor să ai lumină berechet, dar e important să alegi cu grijă, în funcție de nevoi. Iar numărul de lumeni nu e singurul aspect de luat în calcul – cel puțin nu faza Turbo – care e acolo ca să impresioneze, dar nu va fi cea mai folosită fază. Așa că atenție la fazele intermediare, mult mai utile! (La NU30, cea de 180 si cea de 36 de lumeni vor fi cele mai folosite).

Nitecore oferă prin NU30 o variantă foarte bună pentru oameni activi, pentru folosiri mai frecvente, nu doar pe munte, dar și la alergat în oraș, mers pe bicicletă etc. Când știi sigur că vei avea nevoie de lumină, deci nu vrei o frontală „just in case”, atunci acest model poate fi alegerea perfectă. Are leduri albe pentru apropiere, leduri roșii pentru atmosferă, indictor al consumului, acumulator mare și rezistență la apă, într-un corp compact, cu o greutate redusă și design frumos (plus vreo 3 variante de culori – cam puține, dar e bine că sunt).

Ioan cu Nitecore Nu30

HC30

Dar ce faci dacă mergi cu mașina prin afara localității și ți se strică brusc ambele faruri? Cum conduci până la prima localitate? Ei bine, ai putea folosi lanterna Nitecore HC30! Cu 1000 de lumeni, ar putea fi folosită și în astfel de situații de urgență – dar hai să nu exagerăm (cine știe cum face cineva accident că a folosit frontala în timp ce conducea și pe urmă dă vina pe mine :)) )

Ioan cu Nitecore HC30

HC30 este o lanternă profesională cu 1000 de lumeni! Nu20 avea 360, Nu30 avea 400… HC30 are 1000 in faza Turbo! Si nu e imensă ca dimensiuni, are o greutate de doar 150 de grame (cu tot cu acumulator și banda elastică – altfel, doar lanterna are vreo 50 de grame). Lumina se duce până la 160 de metri! – și este susținută fie cu ajutorul a 2 baterii CR123, fie – și mai bine, cu ajutorul unui acumulator.

Nitecore HC30 - frontala 1000 lumeni

Atenție! Lanterna se vinde fără acumulator în versiunea de bază (255 lei). Puteți lua separat un acumulator Nitecore de 2600mAh care se încarcă direct de la usb, sau puteți lua un încărcător separat (circa 50 de lei) și un acumulator mai mare, gen 3500mAh (circa 100 lei). Sau puteți lua varianta lanternă + încărcător + acumulator de 2600mAh (355 lei). Iar varianta cu 2 baterii CR123 costa 2x 10 lei – dar trebuie cumpărate mereu altele – și în fișa tehnică scrie că durata de viață a două astfel de baterii e mai mică decât a unui acumulator.

Eu am folosit un acumulator de 3200 mAh (adica aproape dublu față de Nu30!), că m-am săturat să dau mereu banii pe baterii. Pe timp de iarnă însă am înțeles că bateriile ar avea o durată mai bună de viață, nu se descarcă de la frig la fel de rapid – rămâne de văzut, mai ales că foarte probabil aceasta va deveni principala mea lanternă pe timp de iarnă sau la ture mai lungi de 3 zile (pentru că îi pot lua și baterii de rezervă).

Acumulator Nitecore lanterna HC30

1000 de lumeni. Pff, câtă lumină!

Lăsând faza turbo un pic la o parte (cea de 1000 de lumeni), hai să ne uităm la fazele intermediare – pentru că, așa cum am mai spus, ele vor fi mult mai folosite.

Împărțirea îmi place mai mult decât la celelalte două și există o fază în plus – fiind 5 în total, în loc de 4. Ultra-low (1 lumen – 330 ore), Low (70 lumeni – 15 ore), Mid (210 lumeni – 7 ore), High (400 lumeni – 3h30min), Turbo (1000 lumeni – o oră).

Nitecore lumina

Deja de la faza low, care are 70 de lumeni, mergi decent pe orice potecă. Lumina e cam de două ori mai puternică decât pe faza medie de la Nu30, care avea 36 lumeni – iar unghiul de acoperire (spre laterale) este de 100 de grade, deci mare. Așadar mult mai rar vei simți nevoia să crești treapta de putere sau să ai leduri de apropiere.

Dacă însă vrei mai mult, poți trece pe faza medie, la 210 lumeni – care schimbă deja foarte mult lucrurile – și are totuși o autonomie (cel puțin pe hârtie) de peste 7 ore. Adică fie o noapte întreagă de mers, fie mai multe ture la care folosești frontala câte 30-60 de minute. Sau o vară întreagă, dacă îți calculezi bine traseele – caz în care poți zâmbi liniștit. 

cort si smiley

Deja de aici în sus treptele de putere pot fi considerate un moft, pentru că deja la faza medie lanterna e incredibil de puternică. Dar există și utilizatori pretențioși, care vor lumină nene, nu glumă! Poate merg cu barca cu motor, sau pe bicicletă, cu viteză adică, poate au de acoperit o suprafață mare în care să găsească poteca pierdută, poate sunt într-un grup de oameni care… și-au „uitat” frontala acasă (că doar facem tură de o zi, la ce ne trebuie frontala?) – caz în care o singură lanternă HC30 poate scoate tot grupul din beznă. Sigur, nu dacă e vorba de grupuri din acelea uriașe, de 40-50 de oameni, ci de un grup rezonabil, de maxim 10 oameni.

grup noaptea iarna

Acumulatorul de 3200mAh e foarte mare, așa că și autonomia e foarte bună – mai ales dacă nu abuzezi de faza Turbo. În circa 3 luni eu am pierdut doar faza Turbo – vorba vine. Adică lanterna încă merge pe primele 4 faze – iar faza Turbo nu mai e la fel de puternică precum la început. Dar nici nu am folosit această lanternă la fel de mult ca pe celelalte, de aceea s-a descărcat destul de puțin.

Câteva detalii mai puțin vizibile în fișa tehnică:

Deși lanterna vine și cu bandă elastică dublă pentru montare pe cap, ea poate fi folosită și ca lanternă de mână – micuță, super rezistentă (corp din aluminiu, nu din plastic) – poate fi scăpată de la 1.5 metri și băgată sub apă până la 2 metri… un mic tanc. Chiar, tancurile au faruri?

HC30 nitecore

De ce ar fi util să ții pe munte o lanternă în mână, când e mult mai practic și indicat să ai mâinile libere? Sunt mai multe situații, dar să amintesc doar pe cea mai folosită: atunci când în aer e un pic de ceață, sau de umezeală, ca un fum – lumina de pe cap se blochează în acest fum – și se reflectă. Te orbește cumva, fără să te lase să vezi la distanță prea mare. De aceea trebuie trecut pe… farurile de ceață (ca la mașini). Adică e mai bine atunci să ții frontala în mână, mai jos – sau în lateral. Unghiul dintre ea și ochi să fie mai mare. În felul ăsta vei putea vedea mai bine la distanță. Sigur, nu e nevoie să o scoți neapărat de pe banda elastică, dar posibilitatea există. 

DSC_9665

Modul de prindere a lanternei în banda elastică pentru pus pe cap e diferit: se face cu ajutorul a două inele de cauciuc flexibil, deci nu e ceva de plastic, care să fie foarte fragil. Acest sistem permite atașarea rapidă pe banda elastică, dar și scoaterea ei – dacă preferi să ai lanternă de mână (sau să reduci din greutate). Banda elastică este din două bucăți, adică are suplimentar o bandă care vine pe deasupra capului, pentru mai multă stabilitate (ca la frontalele care au cutia cu baterii la spate). Asta pentru că acumulatorul este destul de greu și atunci se echilibrează mai bine greutatea pe cap cu banda suplimentară.

DSC_9667

Mai multe lucruri îmi plac la acest sistem de prindere: poți roti lanterna sus-jos cât de mult vrei! Poți să ți-o bagi și-n ochi dacă vrei, nu mai are o limitare de plastic, așa că o poți roti liber. Sistemul pare mai rezistent decât cel de plastic, care are un fel de rotițe zimțate – trebuie doar avut grijă să nu tragi prea tare de cauciuc atunci când o montezi prima oară. Îmi place și faptul că poți să o montezi cu becul și butonul spre stânga sau spre dreapta, în funcție de preferințe. Butonul se află în lateral, în exterior – e ușor de apăsat, dar e nevoie de toată mâna, nu merge doar cu un deget (adică trebuie să ții de ea în timp ce apeși, nu ca în poza de mai jos, că se rotește pe cap).

nitecore HC30 pe cap

Butonul e mai mare decât la alte frontale, ceea ce-l face mai ușor de utilizat și de nimerit. El acționează toate cele 5 faze, trecând de la Ultra-Low la Turbo. Spre deosebire de celelalte frontale Nitecore testate, aceasta funcționează diferit când e vorba de schimbarea fazelor. La HC30 poți să treci de la o fază la alta chiar și dupa 5 minute, fără ca frontala să se stingă. Stingerea se dă doar ținând apăsat circa o secundă, indiferent de faza în care te afli. Așadar, mergi de ceva vreme pe faza 2 și vrei să treci la 3 sau la 4? Apeși o dată sau de două ori, depinde ce vrei. Atenție însă când treci prin Turbo! A 6-a apăsare nu stinge lanterna, ci te duce iar la Ultra-Low! Și, având în vedere cât de puternică e faza Turbo, să treci de la ea la Ultra-Low te poate face să nu sesizezi că frontala a rămas aprinsă! Stingerea se dă ținând apăsat un pic mai lung butonul.

DSC_9669

Există și faze intermitente, în care se intră apăsând dublu-click rapid când frontala e stinsă. Sunt 3 moduri – SOS, Beacon si flashuri rapide – cu lumină foarte puternică, pentru situații de urgență.

Capul lanternei are un sistem care protejează de supra-încălzire, iar capacul bateriei se desface ușor, fără să fie nevoie de unelte.

capac acumulator nitecore

Simplă și eficientă. Fără briz-brizuri (orice ar însemna asta), doar putere brută. Muzică, nu zgomot, cum s-ar zice. Și, având în vedere comentariile de pe Easylight, se pare ca nu sunt singurul impresionat de această lanternă (știați că există oameni pasionați de lanterne, așa cum sunt unii pasionați de mașini? HC30 sigur e o lanternă pentru pasionați!).

Am căutat ceva asemănător la Petzl sau Black Diamond, dar n-am prea găsit. Adică la banii ăștia da, dar la nivelul ăsta de putere, nu. Ceea ce nu înseamnă că nu are concurență, doar că nu între frontalele clasice de munte. De fapt nici ea nu este o frontală clasică de munte, dar a venit toamna, așa că mă gândesc să o transorm eu în acest sens – că mie chiar îmi trebuie genul ăsta de lanternă pentru majoritatea turelor. 

grup la foc cu nitecore

Concluzii:

Trebuie să vă gândiți bine ce vreți înainte să alegeți o lanternă frontală. La ce o veți folosi cel mai mult, ce fel de activități, în ce perioadă a anului? Ce contează mai mult pentru voi? Distanța la care bate, puterea, autonomia, greutatea, impermeabilitatea? Nitecore oferă multe variante de frontale, inclusiv mai mici decât Nu20 (vezi Nu10) – și inclusiv variante all-around, care să fie performante la toate capitolele (gen Nu30). Asta înseamnă de fapt o frontală profesională, pe care să te poți baza. Nu trebuie să rămâneți blocați însă pe o anumită marcă – doar aveți grijă să alegeți ceva potrivit cu nevoile voastre. Mai important este TIPUL de produs pe care îl alegi, decât marca. Dar în privința mărcii, căutați firme serioase, care fac produse de calitate. Mai ales când e vorba de siguranța voastră, așa cum nu ar trebui să o lăsați pe mâna oricui, așa nu ar trebui să o lăsați pe seama unui echipament îndoielnic. 

Ioan Stoenică, august 2017.

PS: dacă vreți să mergeți pe munte în turele pe care eu le organizez, dați-mi un mesaj: spuneți-mi câte ceva despre voi, despre turele făcute sau turele pe care v-ar plăcea să le faceți și poate ne vedem Pe Poteci! 🙂 

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Despre frontale (și) Nitecore (review)

  1. Radu florica zice:

    Recomandari utile pe care am sa le trimit si copiilor mei care pleaca mai des pe munte.Multumesc Ioan!

    Apreciază

  2. guest zice:

    Excelentă postare! Și eu sunt fan al frontalelor (am Petzl Pixa 3, care se simte ”acasă” și pe munte, și în cutia de scule.) Spune-mi te rog, prima fotografie, cea făcută noaptea pe o culme înzăpezită, este cumva din munții Neamțului, în zona vârfului Ștevia? Mulțumesc!

    Apreciază

  3. Cristina Marinache zice:

    Câtă răbdare poți să ai! Să scrii atâtea detalii…Experiența și pasiunea pentru munte își spun cuvântul.O să mă inspir și eu de aici, mai ales că sunt înaintată în învățătură( despre mersul pe munte) până la genunchiul broaștei!

    Apreciază

  4. Alex Velnic zice:

    Chiar foarte util, multumim Ioane! Am sa caut si la Ultrafire sa vad daca au alternative! Ca tot ai zis de mine ca am carat si lanterna aia Ultrafire inutil :))

    Apreciază

  5. Dragos zice:

    Multumim pentru informatii! Chiar acum imi caut o frontala buna 🙂

    Apreciază

  6. Ioan Dacid zice:

    Multumesc frumos pentru review-ul facut. O singura intrebare (mai ciudata) : ai comandat frontala la un magazin din tara(eventual europa) sau ai folosit un site chinezesc(gen aliexpress, gearbest,..)

    Apreciază

  7. Ioan Dacid zice:

    Multumesc frumos de raspuns, acum cand m-am uitat a 3-a oara la articol am observat ca preturile erau exprimate in lei deci (logic) trebuia sa imi dau seama ca au fost comandata din Romania. Legat de modele inteleg foarte bine dinamica schimbarii dar in mare acest articol m-a ajutat foarte mult sa inteleg ca Nitecore e o firma care produce frontale care merita luate in seama.

    Apreciază

  8. gabon zice:

    Salutare,
    Autonomia aceastei lanterne (NU32) nu corespunde cu fisa tehnica atasata lanternei (17ore in modul high 190Lumeni), ci functioneaza doar aprox 5 ore la 190Lm, apoi inca vreo juma de ora la 30 Lm, dupa care se opreste.
    Sigur ca 5 ore pt 190Lm (reali) este ok, dar una e 5 ore si alta e 17 ore.

    Apreciază

  9. Manuela zice:

    Salut! Multumesc pentru descriere, m-au ajutat sa-mi fac o idee despre ce e important la o frontala..As dori sa stiu daca ai probat frontala NU32 (sau altele similare cu acumulator incarcabil) si iarna pe frig. Cum stau treburile cu bateria la temperaturi scazute? Trebuie neaparat sa iau in calcul o frontala cu baterii AAA pt turele de iarna?

    Apreciază

  10. Florea Dorin zice:

    Bună. Bună ziua
    Am achiziționat o lanterna nitecore hc 60. Pentru încărcare cablul usb poate fi conectat la orice tip de încărcător pentru telefoane? Poate fi pus alt tip de acumulator 18650, de exemplu Samsung? Cum este indicat nivelul de încărcare al acumulatorului întrucât am observat ca uneori ledul albastru de pornire clipește lent iar punând alt acumulator clipește des. De unde stiu când acumulatorul este încărcat maxim? Principiile de funcționare cred ca sunt asemănătoare cu hc30, are acumulator nitecore 18650 de 3400A.Mulțumesc.

    Apreciază

Cum ți s-a părut?