Si dealurile sunt frumoase

Avand o dupa-amiaza mai libera si o Ilinca dornica de iesiri in natura, am luat bebelusul iubit din dotare si am iesit la explorat. Auzisem ca undeva, ascuns prin paduri prahovene, se gaseste Fagul Printesei – asa ca am plecat sa il cautam.

20171103_145029

De cum am parasit drumul de pamant pe care il stiam si am intrat in padure, am fost fermecati! Frunzele colorate fosneau pe jos, atmosfera innorata de toamna era perfecta, linistea incredibila, plus… zone noi, pe care le vazusem de la distanta si in care acum intram cu toata pofta.

20171103_151529

Desi i-am explicat lui bebe cum stau lucrurile cand e vorba de ursi, ca se sperie si nu vin la noi, degeaba! Cand a auzit ca in zona sunt si ursi, bebe a avut o reactie foarte naturala! Si noi am inteles atunci de ce e bun un cutit de lemn anti-urs – cutit pe care, evident, nu il aveam! (Se zice ca cea mai buna arma anti urs e cutitul de lemn, ca atunci cand apare ursul in cale, sa ai cu ce sa-ti cureti chilotii…)

20171103_145349

Da, da, stim, suntem niste parinti inconstienti sa dezbracam copilul asa, pe jos, in padure. De fapt… ce cautam cu el in padure de la inceput?! Copiii, din toate timpurile, s-au tinut numai in palate bine incalzite, niciodata pe afara! Da, da, bine, macar observati ca si noi il tinem, la propriu, in puf! (Vesta mea de puf Nahanny a ajuns sa aiba multe intrebuintari la viata ei…)

Am continuat prin padurea minunata, pe langa santuri naturale si adanci, sapate de ape si chiar pe langa ochiuri de apa pierdute (dar gasite!) pe unde putini oameni ajung.

20171103_150914

Nu puteau lipsi nici urmele de urs, lasate cu tupeu langa poteca acoperita de frunze. Pai era frumos daca si noi lasam pampersul in frunze?! Ah, scuze, tu esti la tine acasa, faci dupa cum ti-e obiceiul din mosi martini stramosi in mos martini stramosi.

20171103_151007

Foarte frumos pe aici, mai ales ca am ajuns si la firul principal al vaii – pe unde curge un raulet tare dragut. Pe care, insa, nu ai voie sa vii in caiac… cred. Ca doar nu sunt unii nesimtiti care sa intre cu atv-uri sau masini prin apa, nu? Sigur bariera e anti-caiac!

20171103_153509

Aici am gasit si Fagul Printesei, despre care trebuie sa cautam informatii si legende, ca e impresionant de mare!

20171103_152442

Cu bebe dormind in wrapul elastic, mergem usurel spre vale, pentru a gasi o alta cale de intoarcere. Iesim in poieni mari, urcam pe potecute, trecem pe langa cai si cateva gospodarii… cam ca prin Apuseni!

20171103_155755

Eu fac provizii de catina si caut varianta cea mai buna de a iesi inapoi de unde am pornit, fara sa ne lovim de cainii de la vreo stana sau casa (se auzeau).

20171103_162406

Si uite asa am revenit la punctul de plecare, dupa cateva ore de explorari in liniste, convinsi de faptul ca pe aici sigur vom organiza candva o tura cu parinti si copii! (Doritori?)

Nu trebuie sa ajungi pe varfuri inalte sau stancoase ca sa te bucuri de frumusetea naturii. E de ajuns sa deschizi bine ochii, sa scoti capul din wrap si sa privesti mai atent in jur. Si… poate un pic mai mult si in tine! Linistea padurii poate face minuni!

Ioan Stoenica, 4 noiembrie 2017.

Ps: o excursie prin aceste zone (oarecum) am filmat si in episodul 58 al emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!”. Cu dedicatie pentru parinti si copii.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Si dealurile sunt frumoase

  1. Aveti darul de la Dumnezeu de a ne face ziua mai buna prin tot ceea ce postati.

    Apreciază

  2. ene doina zice:

    Privim imaginile minunate din munti dar si ascultam si ne bucura
    comentariile cu suflet si multa bucurie de viata!Este o lectie de felul in care trebuie traita si privita viata!Felicitari si dorim sa urmeze cat mai multe episoade”pe poteci spre inima ta”.

    Apreciază

  3. Radu florica zice:

    Interesanta si tentanta drumetia voastra!Locuri frumoase unde doar daca esti legat la ochi poate sa nu-ti placa.Cel mic,daca nu a plans cand l-ai schimbat, inseamna ca nu l-a deranjat un pic de vant pe la picioruse ;)) ”asa s-a calit otelul”

    Apreciază

  4. Smaranda zice:

    Ce dragut! Sa aveti multe plimbari frumoase si folositoare! 🙂

    Apreciază

  5. George zice:

    – Sper ca nu ti-ai luat concediu de paternitate prelungit.
    – Sa fii parinte , este un univers sau poate fii traseul invaluit de nori sau ceata de la care cu fiecare pas descoperi…
    – Ce spui de munti ptr bunici

    g si l rogozea

    Apreciază

  6. Mariana Capatina zice:

    Te asteptam din nou in tinuturile nemtene chiar la poalele Ceahlaului!

    Apreciază

  7. calin dumitru zice:

    Salut Ioan,
    Munti. Alb. Varful Lespezi.
    Coloana sonora.
    Poate cel mai frumos episod de iarna al emisiunii.
    Nu cred ca poti banui incantarea si bucuria transmisa.
    Cu recunostinta,
    Calin
    Cu toata inima, un An Nou frumos si bun !

    Apreciază

  8. George zice:

    Ultimele zile din acest an se rostogolesc cu repeziciune.
    Va mutumim .

    La multi ani .
    george si livia r

    Apreciază

  9. Lucica zice:

    Foarte frumos din partea voastra sa faceti aceasta excursie cu cel mic, bine ca nu v-ati intalnit si cu ursache pe drum, cu toate ca erau urme :))

    Apreciază

  10. Dan zice:

    Toata promovarea frumusetilor naturii pe care ai facut-o si o faci in episoadele emisiunii TV “Pe carari … spre inima ta” si aici pe net este exceptionala. Felicitari!
    Eu sunt un mare iubitor de munte, am batut la pas cu cortul, prin cabane sau in excursii de o zi multi multi dintre masivii muntosi din Romania. Nu atat de multi cum ai facut-o tu, cu siguranta.
    Dupa o pauza foarte lunga, anul trecut am reluat lectiile despre munte si natura cu fiul meu in varsta de 13 ani, cu care am fost ( impreuna cu alti amatori care au vrut sa ne insoteasca ) deja de cateva ori bune pe carari spre … inima lui. Am cautat sa incep cu trasee usoare ( cel mult medii ) in care sa descopere de fiecare data locuri, peisaje, fenomene inedite si spectaculoase care sa il atraga.
    Dupa Cheile Zanoagei si Sapte Izvoare, Babele – Omu – Pestera, Muntele arosu – Ciucas ( la inceput de iarna ) , Pausa – Stanisoara ( la sfarsit de iarna ), si altele mai soft, luna viitoare o luam spre Poiana cu Narcise din Baiului.
    Stii daca 19 mai e o data bine aleasa ca sa prindem pasunea alpina plina cu narcise si alte flori de munte?
    Inva o data felicitari pentru tit ce faci, tine-o tot asa. Toate vorbele tale sunt kectii de viata!

    Apreciază

    • Ma bucur ca emisiunea si postarile mele sunt de folos! Mai ales daca sunt urmarite si de copii 😀 Eu si organizez, din cand in cand, drumetii pentru parinti si copii. Daca sunteti interesati, dati-mi un mesaj pe facebook, sau pe mail (ioan.romania@hotmail.com ) si discutam. Legat de narcise, nu sunt in fiecare an fix in aceeasi perioada, deci e greu de anticipat. Oricum, merita incercat! Numai bine!

      Apreciază

Cum ți s-a părut?