Folosirea hartii ca sursa de informare

Primesc multe intrebări despre diferite trasee din munții noștri: cum se ajunge la cabana x, ce traseu mai scurt e în zona y sau chiar ce marcaj trebuie urmat pentru a ajunge la punctul z? etc.

Multe dintre aceste întrebări indică faptul că oamenii care le pun nu au folosit înainte să întrebe… o hartă. Poate nu au folosit niciodată de fapt, pentru că multă lume consideră în mod greșit harta ca pe un obiect util doar pentru orientarea pe teren – știți voi, orientare cu harta și busola.

Dar harta poate fi foarte utilă și acasă, în pregătirea unei excursii, în alegerea unui traseu. Mult mai utilă și mai rapidă în a oferi răspunsuri decât cineva care poate nici nu e online în ziua în care tu pui întrebarea.

Vrei să mergi în munții Bucegi? Există o hartă a acestor munți! Pe ea poți găsi o mulțime de informații utile – de la poteci marcate și nemarcate, la cabane sau puncte de belvedere, până la descrieri foarte utile ale fiecărui traseu (cum sunt pe spatele hărților tipărite de la Munții Noștri). În aceste descrieri găsești informații precum distanța de parcurs, nivelul de dificultate, diferența de nivel etc.

Astfel, îți poți face o idee despre ce traseu ar fi mai potrivit pentru tine, înainte de a ajunge acolo!

irina cu harta trascaului

Țin minte că m-a întrebat cineva la un moment dat de unde poate cumpăra o hartă cu Bucegii (serios??) și dacă știu vreun traseu direct de la mânăstirea Caraiman la Crucea Caraiman… eventual un traseu fără urși (de parcă ar exista așa ceva). Întrebarea o punea… de la mânăstirea Caraiman, deci din Bușteni. Adica persoana era deja în zona care o interesa, fără să se fi informat înainte despre acea zonă, fără să fi căutat o hartă, fără să analizeze ce trasee sunt acolo.

Evident că, până am văzut eu mesajul, deja răspunsul nu ar mai fi fost util. De aceea un răspuns mai potrivit este acesta: ÎNAINTE să pleci la drum, fă rost de harta zonei și uită-te pe ea! Vezi ce trasee sunt, de unde pornesc, ce marcaje au, în cât timp se parcurg, dacă ai surse de apă pe traseu sau vreo cabană etc.

Și, dacă vrei și mai multe informații, sună la 0-salvamont și vorbește cu oamenii din zonă. Ei îți pot spune dacă mai e zăpadă pe potecă, sau dacă nu cumva au căzut ceva copaci care blochează drumul, sau pe unde e mai bine să mergi și ce potecă e mai plină de urși.

Există atâtea surse de informare încât să pleci la drum neinformat e dovadă de ignoranță – iar pe munte, asta s-ar putea să te coste.

Despre folosirea hărții pe teren poate voi scrie un alt articol, dar între timp, știți clipul celor de la Sector 7, acela despre cărți? Era o fază la un moment dat: „ești paznic de noapte și vrei să-ți iei plasma în rate? CĂRȚI! Bei vin cu cola? CĂRȚI! Asculți manele? CĂRȚI tu-ți ceapa mă-tii!” Eu m-am gândit la o variantă pentru cei ce merg pe munte:

Nu stii cum să ajungi la cabană? HĂRȚI! Ai obosit după o oră de mers pe un traseu prea lung? HĂRȚI! Ești prin pădure și te-ai rătăcit? HĂRȚI tu-ți ceapa mă-tii!

Ioan Stoenică

11 septembrie 2018

Articol publicat si pe Muntii Nostri

PS: Dacă nu vreți să vă bateți capul cu hărți si descrieri de trasee, puteti participa la excursiile pe care le organizez. Dati-mi un mesaj pentru a putea discuta despre asta.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Folosirea hartii ca sursa de informare

  1. Radu florica zice:

    Ai dreptate,Ioan!Ai foarte mare dreptate,ca de fiecare data!Unii probabil fac asta din comoditate si daca au vazut ca tu dai mereu sfaturi si indicatii,de ce sa nu profite:)

    Apreciază

  2. Dan Alexandroaie zice:

    Bine spus! Adica scris!
    Te-am vazut parca pe 11.08 intre Babele si Crucea Eroilor pe spinarea Caraimanului. De fapt Emi (14) fiul meu ma intrebat:
    – Nu e Ioan Stoenica?
    Dar trecusesi cu vreo 50 m si nu am deranjat.
    Abia astept sa il duc ( si pe ceilalti care ne vor insoti ) saptamana viitoare in Piatra Mare, sambata.
    Esti cel mai important om de munte pe care l-am cunoscut ( virtual ) si este deosebita educatia pentru natura si munte pe care ai promovat-o in episoadele … spre inima ta.
    Felicitari! Numai de bine! ☀️🌲

    Apreciază

  3. george rogozea zice:

    Dragii mei nu poti sa te dai jos din masina si aproape sau daca nu ,imediat sa vezi punctul de belvedere de pe o harta simpla . HARTA este abecedarul si misterul celor care vor sa cunuasca cu aevarat muntii tarii. AVETI GRIJA CA NU PESTE TOT AVETI SEMNAL PE MOBIL.

    Apreciază

  4. Marian B. zice:

    Clipul celor de la Sector 7 nu-l știu (de fapt nu am auzit de ei) deci analogia n-o pricep și partea cu „HĂRȚI tu-ți ceapa mă-tii!„” chiar mă zgârie pe urechi! (n.b.: ghilimelele la final de citat se pun sus indiferent ce „formă” a lor folosești, engleză sau română).
    In ceea ce privește hărțile, ai jumătate dreptate pentru că nu pentru toate zonele mai există hărți turistice tipărite și pentru a le căuta pe google trebuie să te și pricepi să faci acest lucru. Exemplu, am căutat la Centrul de Informare Turistică Focșani hărți cu trasee pentru Munții Vrancei și nu aveau așa ceva tipărit… la rugămintea mea, mi-au fost trimise prin e-mail copii pdf ale acestora! 🙂
    Succes în ceea ce ți-ai propus!!!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?