Iarna prin Parâng, cu dormit la cort

Deși prin grădini a venit primăvara, pe munte e încă iarnă în aprilie – mai ales la peste 2000 de metri. Dar temperaturile sunt mai rezonabile, așa că am propus o tură cu dormit la cort, în Parâng. 8 persoane s-au înscris, așa că sâmbătă dimineață, pe 6 aprilie, eram în Pasul Groapa Seacă, la granița dintre județele Hunedoara și Vâlcea.

pasul groapa seaca

Ne-am bucurat să vedem că încă de la 1600m (unde am lăsat mașinile) e zăpadă destulă, pentru că asta însemna că putem pleca de la mașini… direct pe rachete! O greutate în minus de pus pe rucsac – mai ales că aveam cu noi cort, sac de dormit, saltea, echipament de gătit/topit zăpadă, colțari și haine groase.

grup prin padure pe rachete

Urcușul începe destul de susținut, cu o pantă abruptă prin pădure, unde marcajele (bandă albastră) abia se disting. Câțiva copaci căzuți ne îngreunează înaintarea, dar ne mișcăm binișor și ajungem curând la golul alpin. Aici găsim multe urme de snowmobil prin zapada, dar ne bucuram de liniște și chiar de soare!

pe zapadaUrcăm astfel spre primul vârf, vârful Ciobanul – de unde peisajele spre creasta principală se deschid larg. Vârfurile cele mai înalte sunt acoperite de nori, dar căldările și văile se văd foarte bine.

cu grupul in ParangCoborâm spre șaua Huluzul, apoi urcăm o nouă pantă, spre zona unde voiam să punem corturile. Planul era să montăm tabăra, apoi să urcăm cu bagaj ușor la unul dintre vârfurile aflate în apropiere.

pe rachete in Parang

Astfel, după circa 2 ore, ne oprim să instalăm tabăra. Vântul sufla cam tare, dar ne-am mișcat bine, construind și mici ziduri în jurul corturilor. Pe fundal se vede vârful Găuri (2244m), la care urma să urcăm.

corturi in Parang, iarna

După circa o oră, am pornit cu bagaj ușor la deal. Am luat cu noi colțarii, în caz că găseam ceva porțiuni mai înghețate, dar am plecat pe rachete. Zăpada era înmuiată de soare, așa că ne-am fi scufundat tare fără ele. Alegerea traseului a fost o provocare, pentru că am vrut să facem un pic mai mult, nu doar să urcăm și să coborâm pe varianta cea mai simplă.

iarna in parang vf gauri

Zăpada era stabilă, riscul (anunțat) de avalanșă era de 2 din 5, deci condiții foarte bune. Chiar și așa însă, am analizat cu atenție zonele prin care am intrat, evitând pantele unde riscul ca zăpada să plece era mai mare. Buletinul nivo este orientativ, fiecare pantă are specificul ei și este important să știi să evaluezi riscurile la fața locului.

urcare spre varful Gauri

Astfel, după circa o oră și jumătate de la corturi, am ajuns la vârful Găuri – pe care nu am putut sta din cauza vântului foarte puternic. Ne-am adăpostit însă sub bolovanul de la vârf, pentru a bea puțin ceai cald și a ronțăi ceva. Și pentru câteva poze cu peisaje spectaculoase pe fundal!

iarna pe varful gauri, parang

O bătaie cu bulgări nu vrea nimeni?

ioan stoenica iarna in parang

Pe fundal se vedea inclusiv Parângul Mare, care doar pentru scurtă vreme a scos capul din nori. Vârful Cârja era însă mai evident, undeva în centrul imaginii, în spate. Și iată și echipa – o parte dintre oameni participă des la turele pe care le organizez, alții erau veniți pentru prima oară. Unii participaseră și la tura din toamnă, pe care o puteți vedea aici, în episodul 63  al emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!”

pe poteci cu ioan in Parang

Am început apoi coborârea, prin vânt, lăsând în spate stâncile de pe vârful Găuri.

stanci pe varful gauri, parang

La coborâre, culmea a fost destul de domoală – dar mergeam pe deasupra unei văi destul de adânci, iar cornișe uriașe, rupte, erau la tot pasul.

cornise rupte

In jur se vedeau mai mulți munți: Șureanu, Lotrului, chiar și Cindrelul.

vedere spre Sureanu

Dar cel mai spectaculos arăta spre creasta înaltă a Parângului.

parangul mare pe fundal

Și uite așa, ușurel, am revenit la tabăra de bază.

corturi in zapada parang

Ne-am apucat de gătit, am mai ridicat zidurile din jurul corturilor (încă era vânt) și desigur, am terminat de finisat și bivuacul în care urma să dorm eu.

gatit in zapada

bivuac in zapada Ioan Stoenica

O să îl vedeți mai bine când voi monta filmulețul acestei ture (am filmat câteva secvențe, cred că ies 5 minute de montaj).

bivuac in zapada

La apus ne-am suit pe o culme din apropiere, în căutare de semnal, dar am găsit doar o lumină caldă, iarbă uscată și câteva momente fără vânt…

ioan stoenica parang

A doua zi nu ne-am grăbit să plecăm. A fost vânt, dar soare frumos, așa că am avut timp să ne pregătim ceai sau cafea la primus, dar și să ne jucăm un pic cu dva-urile în zăpadă – exerciții de căutare în avalanșă, foarte utile pentru cei ce merg iarna pe munte, mai ales în zone mai înalte.

După care am repornit spre mașini, cu gândul la o ciorbă caldă și la ture viitoare „Pe poteci cu Ioan”.

grup in parang

Dacă sunteți interesați să participați la turele pe care le organizez, dați-mi un mesaj pe facebook, sau un mail, scrieți-mi câte ceva (cât mai mult) despre voi și vorbim. Detalii despre turele mele sunt și pe prima pagină a blogului. Urmează multe ture cu dormit la cort, dar sunt și ture de o zi sau cu dormit la pensiuni, dar și ture de 3-4 zile, ca să vedem și alți munți, nu doar cei din Prahova sau Brașov. Vă aștept Pe Poteci!

Ioan Stoenică, aprilie 2019.

Publicitate

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Iarna prin Parâng, cu dormit la cort

  1. Radu florica zice:

    Frumoasa descriere(ca de fiecare data) frumoase peisaje!

    Apreciază

  2. Stefanescu Liviu zice:

    Splendid.

    Apreciază

  3. Corina zice:

    Foarte frumos! Atat traseul cat si pozele! Felicitari pentru tot ceea ce faci!

    Apreciază

  4. Tănase Mihaela zice:

    Splendide peisaje! Munții arată superb cu coame de zăpadă! Am savurat fotografiile și descrierile, de parcă aș fi fost acolo cu voi! Felicitări!

    Apreciază

  5. Gabriela Stoenică zice:

    Tu, ca de obicei… plin de Lumină, cu dorința de a împărtăși din bucuriile naturii, din frumusețile vieții… la propriu, nu basme… sau cuvinte lipsite de sens. La tine totul e viu si plin. Dumnezeu să te țină, ești un exemplu pe viu, cum se spune!
    Felicitări Ioan! Mă bucur că și ființezi pe lângă faptul că exiști, e atât de important!
    Chiar mi-era dor…, n-am mai intrat cam demult pe blogul tău, spre rușinea mea. O să mai explorez puțin…

    Apreciază

  6. Brindusan Sorin zice:

    Bună ziua,d-le Stoienică!MARE SURPRIZĂ MI-AȚI FĂCUT CĂ AȚI VENIT ÎN M-ȚII PARÂNG!Cum așa?Păi eu locuiesc la…poalele lui.Cât am dorit să îi văd și eu ceva,ceva, măcar…Dar uite că m-ați ajutat dvs!Da,știu că mă îndemnați la…poteci pe inima …dvs.(și a mea)dar dacă iarna e greu, în alte anotimpuri nu va fi mai ușor pentru mine și tricicleta mea…FELICITĂRI ȘI POATE MAI VENIȚI PRIN ZONĂ ȘI ÎN ALTE ANOTIMPURI!!!

    Apreciază

Cum ți s-a părut?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s