Pentru ca nu am gasit niciun articol in limba romana despre Lâna de Zăpadă și pentru că mi-a luat vreo 20 de minute să aflu cum se cheamă acest fenomen rar, am zis să scriu eu câteva rânduri.
În toți anii de mers pe munte, doar de 2 ori am întâlnit în pădure acest fenomen. Prima dată, în 2016, am rămas foarte surprins de el și încercam să-mi dau seama ce este. La prima vedere, par pene sau fulgi de animal, sau vată pe băț, dar îți dai seama rapid (punând mâna) că e vorba de gheață, sau zăpadă (se topeste pe deget). Fiindcă era pe jos doar o creangă cu astfel de zăpadă, în timp ce în rest nu era zăpadă deloc, prima dată am presupus că acea creangă a cazut din copac, cu zăpadă cu tot. Dar nu era așa. Gheața se forma direct pe crengile moarte, doar pe unele din ele.
Astăzi, pe 1 decembrie, am regăsit acest fenomen în pădure și, deși nu am mai fost surprins de el, am fost la fel de încântat. Așa că am re-căutat informații despre el, ca să vă spun și vouă.
Părul de Gheață (Hair Ice) sau Lâna de zăpadă (ice wool), e un fenomen foarte rar, documentat pentru prima data prin 1918 (relativ recent) si rămas în mare parte un mister până acum câțiva ani (2015) – când câțiva cercetători din Germania și Elveția au reușit să-i dea cât de cât de capăt. De ce se formeaza doar pe anumite crengi, cum de zapada ia forma unor fire de par, de ce e asa rar – sunt multe intrebari pe care ti le poti pune daca ai norocul sa vezi prin padure asa ceva.
Fenomenul apare în general doar intre paralelele de 45 si 55 de grade, deci țara noastră e predispusă la așa ceva, dar e nevoie și de alte condiții: o noapte umedă, cu temperaturi puțin sub 0 grade, un anumit tip de lemn mort și mai ales… un element cheie! O ciupercă! Exidiopsis Effusa mai exact. Găsiți mai multe detalii în articolul de la final (in engleza), dar pe scurt, gheața s-ar forma la suprafața crengilor oricum, dacă există umezeală și temperaturi sub 0 grade. Dar s-ar forma sub formă de crustă, sau ace.
Nu (mi-)e foarte clar cum sau de ce, dar acea ciupercă face cristalele de gheață să ia forma de fir de păr și, datorită substanțelor pe care ciuperca le conține si pe care le transmite in „firele de păr”, împiedică recristalizarea lor (transformarea în cristale mai mari, care ar schimba complet forma finala). De aceea ele rămân sub această formă, de fire cu grosimea de circa 0.01mm!
Este o combinație „norocoasă” de elemente cea care produce un astfel de rezultat, absolut spectaculos și, în același timp, extrem de fragil. Gheața respectivă poate să țină câteva ore, dimineața (se formează în cursul nopții), sau un pic mai mult dacă sunt condiții optime. Ce e interesant e că lemnul pe care a crescut la un moment dat o astfel de formă de zăpadă, poate produce în fiecare an. Să țin minte să iau și eu acasă câteva.
Voi ati intalnit vreodata acest fenomen? Stiati de el? Puteti citi mai multe, in limba engleza, in astfel de articole, cu poze faine. Gasiti si clipuri pe youtube despre Hair Ice si veti vedea si intr-un viitor episod al emisiunii Pe poteci, spre inima ta! momentul in care am descoperit prima data acest fenomen.
Până atunci, vă aștept și pe voi la turele pe care le organizez, să ne bucurăm împreună și de astfel de descoperiri. Citiți detalii pe prima pagina a blogului și dati-mi un mesaj!
…
Ioan Stoenică, 1 decembrie 2019.
Am intalnit si eu, Piatra Mare, Poiana Stana Pietricica, si am ramas la fel de uimit. Fain fenomen! Mersi de lamuriri
ApreciazăApreciază
Fascinant! Nu stiam, nu am intalnit in drumetiile mele!
ApreciazăApreciază
Interesant si bine de stiut pentru cei ce umbla in natura.Un fenomen intradevar rar,nu l-am intalnit,fiind amic al naturii.Multam si sanatate pentru intreaga familie.
Un AN NOU si plin de ture frumoase, sa le citim si noi.
Cu stima pentru tot ce faci
Georgica
ApreciazăApreciază
Multumesc Ioan,chiar este deosebit!
ApreciazăApreciază
Interesant, multumesc! https://www.youtube.com/watch?v=uZ_RJ1z22Vw
ApreciazăApreciază
Waw! N-am auzit pana acum de asa ceva! O sa fiu cu ochii-n patru pe trasee, de acum incolo!
ApreciazăApreciază
La mulți și luminoși ani, române drag! Din nou ne-ai surprins cu inedit, ne-ai transpus într-o frumoasă poveste despre acest anotimp… Mulțumim Ioan! Mă bucur să te regăsesc la fel de sensibil la frumos, delicat… Spor, cu bucurie și bun rod!
ApreciazăApreciază
Multumim Ioan pentru informatii. In cursul unei ture in masivul Iezer Papusa pe 15.01.2023, cand in vale era ceata si noapte fusese ger, am intalnit “lana de zapada” pe urcarea de pe Gainatul Mare ( in padure) dar si seara pe coborarea de pe Muntele Calul ( triunghi rosu din Saua Argeselu).
Daca nu vedeam emisiunea ta, nu as fi stiut despre ce era vorba!
ApreciazăApreciază
Multumesc de email
Intradevar un fenomen natural aparte ! Am aflat de el tot de la Ioan cu ani in urma.
Sanatate tie si familiei si asteptam drumetii noi”
Georgica
ApreciazăApreciază