Vedere din Leaota pana la Parang

In cautarea padurilor colorate, am urcat pe 22 octombrie la varful Romanescu, din masivul Leaota, cu un grup mai mic (fiind tura in timpul saptamanii). Padurile abia incepeau sa se coloreze, a fost intarziata toamna anul asta, dar ceea ce ne-a surprins – si ne-a si ingreunat traseul – au fost toti arborii doborati de vant peste poteca.

Si in padurea de fag erau copaci cazuti recent, nu cred ca aveau mai mult de o saptamana, frunzele erau inca proaspete in ei. Dar mai sus de cabana si pana la stâna de piatră, înaintarea a fost foarte greoaie – si multi copaci erau acolo de ceva vreme. Dar a fost si interesanta in acelasi timp portiunea asta. Uneori pe sub copaci, alteori pe deasupra, mi-ar fi prins bine un fierastrau.

Dar am iesit la poiana in cele din urma. De undeva de deasupra stanei se vede foarte bine zona aceasta doborata de vant. Despre care unii se vor grabi sa spuna ca sigur e o mana criminala la mijloc :)) Ca pe munte nu prea bate vantul.

A urmat un urcus mai sustinut, dar nu lung, spre varf.

Curand (de fapt dupa circa 4h de la masini) am ajuns pe varful Romanescu (1715m). Si stiti ca toamna, daca prinzi o zi senina, poti avea parte de privelisti mult mai clare si poti vedea mult mai departe. Deci, mai multi munti! Si hai sa va arat ce se vedea, ca de fapt de aceea am zis sa pun jurnalul asta pe blog.

In apropiere, varful Leaota.

Mai in spate, Piatra Craiului.

Creasta Iezer-Papusa se vedea si ea foarte clara.

Dar ce era mai interesant era mai in spate. Si, cu obiectivul cu zoom (18-400mm) am reusit sa identific destul de clar ce se vedea.

Mai intai, Buila – Vanturarita (din muntii Capatanii).

Iar apoi, Cozia, cu releele sale si Parangul.

Se vedeau si creste din muntii Lotrului

Si, foarte probabil, din Sureanu. Ca erau intre Parang si Lotrului, in plan mai indepartat.

Dar, cel mai interesant si evident, se vedeau peste o culme din Iezer, varfurile Lespezi si Negoiu. Nu cred ca le-am mai vazut vreodata din Leaota, sau din Bucegi, nu asa clar cel putin. De la varful Leaota nu cred ca se vad, pentru ca ar fi acoperite de Iezer. Dar aici, fiind un pic in lateral, le-am putut observa foarte clar. Negoiu e ala mai ascutit – dar le puteti vedea pe amandoua foarte bine in acest filmulet din Fagaras: iarna pe Museteica.

Si asa sunt unele zile de toamna, dar mai ales unele zile de iarna: cu o atmosfera super limpede, in care poti vedea pana departe. Cred ca recordul personal de distanta a fost cand am vazut din Ceahlau, muntii Bucegi (si invers = aprox 170km), din Bucegi cand am vazut varful Muntele Mare, din Apuseni (aflat la peste 200km departare) si din Rodnei cand am si filmat toata creasta Fagarasului (aprox la 215km distanta). Voi ce ati putut identifica cel mai departe?

Si apoi… Cine stie iarna asta ce munti vom mai vedea? Cu senin pana la departari, cu mare de nori la picioare sau invaluiti in ceață, cu siguranta vom merge Pe poteci, spre inima ta! Si poti veni si tu la turele pe care le organizez, daca imi scrii un mesaj (pe mail sau, mai bine, pe facebook). Detalii sunt si pe prima pagina a blogului.

Si daca vreti sa vedeti un film cu panorame deosebite pana la departari, va recomand sa vedeti cum arata iarna de pe varful Omu, intr-o zi super senina: episodul 67 Pe Poteci.

Ioan Stoenică, 26 octombrie 2020.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Vedere din Leaota pana la Parang

  1. Dan Alexandroaie zice:

    Superba perspectiva!

    Apreciază

  2. Cristian Preda zice:

    Am avut privilegiul sa fac parte din echipa de Leaota. Desi era sa-mi dau sufletul in secventa cu sus-jos printre doboraturi, rasplata a fost pe masura cu privelistile din varf. Si intradevar ai dreptate, Coltul Caltunului nu putea sa apara, fiind mascat de Lespezi! Numai Bine!

    Apreciază

  3. Claudia zice:

    Cred că ăsta e singurul lucru de care îmi pare rău că nu mai folosesc aparate foto, ci doar telefonul și chiar mi-e dor de-un zoom sănătos în zări…
    Eu n-am memorie așa bună și nici văz de vultur (nici obiectiv care să mă ajute), dar vineri pe 23 octombrie am fost pe Harghita Mădăraș și am văzut Bucegii, Piatra Craiului și toată creasta Făgărașului ca un fierăstrău lung, amintindu-mi de jurnalul tău citit cu câteva zile înainte în care urcasei dinspre Mădăraș și mă mirasem puțin de perspectivă.

    Apreciază

  4. Nicu Dan Petrescu zice:

    Minunat articol Talentul de jurnalist este la fel de mare ca cel de călător și ghid prin munții. Interesant pentru mine este faptul că nu cunoșteam existența unui vârf Romanescu , mai ales că unul din cele mai frumoase parcuri amenajate într-un oraș, este Parcul Romanescu proiectat și realizat pe o fostă groapă de gunoi de un arhitect fracez pe când primaru Craiovei era liberalul Romanescu..Este printre puținele obiective cu care se mândrește pe drept cuvânt Craiova.

    Apreciază

  5. Monica zice:

    …..cat de accesibil pare varful Lespezi…….doar pare…. chiar si impunatorul varf Negoiu !!! Zilele senine de toamna la munte sunt superbe, atmosfera este curata, culorile superbe…. ce pot spune, muntele este mereu frumos, impunator………in orice anotimp 😉

    Apreciază

  6. Maria-Elena Osiceanu zice:

    Superbe fotografii! Minunate emisiunile TV!!!
    Vă urmărim… „pe toate potecile”… ! Mulțumim frumos!

    Apreciază

  7. Plaian Cosmin zice:

    Pe traseul dungă albastră, ce pleacă de la Mănăstirea Runcu, nu se mai poate ajunge nici macar până la Cabana Leaota, fiind impracticabil datorită utilajelor de exploatare a copacilor doborâți de furtună, care au creat șleauri adânci pe traseu. Pe vreme umeda, intri in noroi până la genunchi, practic trebuie sa fie foarte frig sau foarte cald și uscat, că sa poți ajunge la Cabana.

    Din cele spuse de lucrătorii forestieri, Conservention Carpathia, proprietarul pădurilor, a hotărât eliberarea traseului până la Cabana Leaota, de copacii doborâți de furtună din toamna lui 2019, pt renovarea cabanei ( rămâne de văzut dacă așa va fi, renovarea cabanei fiind un subiect des dezbătut în trecut )

    De la Mănăstirea Runcu, variantă accesibilă spre Vf Romanescu, rămâne drumul forestier ce continuă pe Valea Marginea Domnească, nemarcat ca traseu turistic, ce urca domol până la intersecția cu traseul cruce albastră, ce pleacă de la Valea Cetățuia ( traseul cruce albastră nu poate fi parcurs spre Stână de piatră, de deasupra Cabanei Leaota, datorita copacilor doborâți, pe partea cea mai abruptă, practic de la intersecția drumului forestier cu cel marcat cruce albastră trebuie făcut la stânga, pentru a continua pe Vf Romanescu )

    Apreciază

Cum ți s-a părut?