Nu rata prima expeditie din acest an pe Marte!

Iti place sa iti depasesti limitele? Vrei sa faci parte dintr-un grup de oameni pasionati si plini de energie? Vrei sa descoperi locuri unde nu ai mai fost, pentru ca nimeni n-a mai fost acolo inaintea ta? Asta e sansa ta! Inscrie-te la expeditia spre cel mai inalt varf din Sistemul Solar, alaturi de Ioan Stoenică, Lider Montan Interplanetar!

Pentru buna desfasurare a excursiei, va rog sa cititi cu atentie toate detaliile. Sau, daca preferati sa dati direct click pe „Particip”, ca de obicei, puteti transfera prin PayPal suma necesara, vedeti ca e un banner in partea dreapta. Doar astazi suma de plata o poti alege tu, in functie de disponibilitate si de cat consideri ca valoreaza o astfel de excursie, deci nu rata sansa!

Bun, sa revenim la detalii. Olympus Mons este cel mai inalt munte din Sistemul Solar, cu o altitudine de circa 22.000m. Se afla pe Planeta Marte, unde ati vazut deja ca se ajunge cu orice mijloc de transport in comun, numai in ultima luna au ajuns acolo vreo 3 nave pline de imigranti, venite din 3 tari diferite.

Eu insa nu organizez ture cu autocarul spatial, ca merg cu grupuri mici, asa ca vom face ca de obicei: ne vom grupa pe navetele personale, in functie de orasul de origine si ne intalnim la baza muntelui in craterul pe care-l voi indica ulterior celor ce confirma participarea (recomand navete 4×4). Desigur, banii de transport se impart echitabil intre pasageri, in felul asta nu o sa coste prea mult kerosenul. Daca aveti nevoie sa adaptati motorul navetei pentru aceasta calatorie, stiu un baiat care monteaza gpl si propulsoare supersonice, va pot face legatura.

Nu uitati sa aveti ceva apa si ceva de rontait la voi pentru drum, traficul este aproape la fel de infernal ca pe Valea Prahovei, banuiesc ca de aceea calatoria dureaza cateva luni de zile.

Echipamentul necesar pentru traseul efectiv pe munte este unul standard. Bocanci de iarna, de preferat cu talpa mai rigida, ca vom da si de stanci pe acolo, haine groase (cu puf), pentru ca e un pic racoare: temperatura medie in jur de – 65 de grade, dar la umbra va fi si mai frig, sau daca adie vantul cosmic. Daca insa prindem o zi cu soare, putem avea si 30 de grade! Betele de trekking sunt optionale de data asta, iar cei cu probleme la genunchi sau cu antrenament precar se vor bucura de o forta de gravitatie mai redusa, ceea ce inseamna ca urcusul va fi mai usor. Nu uitati sa aveti cu voi o lanterna frontala, ca iarna ziua e mai scurta – desi in mod normal tot cam 24 de ore are si pe Marte. Asta inseamna ca nici nu vom fi afectati prea tare de schimbarea fusului orar. (ceasurile le vom regla pe GMT + 70.000.000) Parazapezile nu sunt utile, pe Marte nu avem zapada si nici noroi. Dar puteti lua cu voi mini-coltari, in caz ca gasim ceva gheata in apropiere de varf. Nu uitati buff si ochelari de ski, furtunile de nisip sunt tare pacatoase in perioada asta a anului.

Din cauza altitudinii foarte mari de la varf, cel putin in ultima parte a excursiei, va fi nevoie de oxigen suplimentar. Deci trebuie sa aducem cu noi tuburi de oxigen si masti, utile oricum si pentru a respecta normele de siguranta impotriva covid-19, mai ales ca tulpina martiana a acestui virus ar putea fi mult mai periculoasa decat cea britanica. Inca nu s-a reusit o ascensiune a acestui varf fara oxigen suplimentar, dar daca credeti ca aveti plamani seriosi, trageti o gura mare de aer la iesirea din atmosfera terestra si vedem, poate bateti recordul! Altfel, o sa aduc eu tuburi, dar ca sa avem loc in portbagaj cu toate, va trebui sa montam pe una din navete o cutie din aia Thule, cine are bare pe acoperis sa spuna!

Traseul pe care il vom parcurge spre marginea de sus a craterului vulcanic va fi unul nemarcat, cum imi place mie, pentru a evita aglomeratia de pe traseul clasic – unde e posibil sa fie mai multi turisti si sa gasim mai multe gunoaie pe jos. Atentie, traseele nemarcate presupun anumite riscuri in plus, putem gasi poteca blocata de meteoriti, cratere nou formate greu de trecut, bacterii periculoase care pandesc de dupa stanci si sar la gât etc. Pentru orice eventualitate, voi avea cu mine o coardă si o lopata cu două fețe (pe o față lopata, pe o față tarnacop, sa dea bine in poze). Si desigur, o penseta anti-capuse (pentru panicati) si un spray cu piper. Pentru a condimenta piureul la masa de seara.

Pe varf vom avea timp de selfie-uri, dar din pacate semnalul va fi destul de slab, astfel incat postarile pe facebook vor aparea cu intarziere. Dacă ne miscăm bine, poate ajungem pe varf la fix pentru a vedea cum răsare Pământul, un spectacol inedit de care nu multi au parte!

In afara de varf, programul va cuprinde si o vizita la Urma lui Smiley, locul unde a ajuns prima oara Smiley dupa ce a plecat pe Marte.

Pentru masa de seara voi aranja cu o familie de localnici sa ne astepte cu produse traditionale, gatite la foc vulcanic, dar vegetarienii sunt rugati sa isi aduca ceva la ei, ca local nu prea sunt plante, doar planete. Sa aveti si multa apa la voi, ca din ce-am auzit, meniurile locale produc pietre la rinichi. Dar experienta nu trebuie ratata, plus ca nu-i frumos sa refuzi localnicii cand te primesc cu atata ospitalitate.

Apropo de asta, avand in vedere cat de izolati traiesc cei de acolo, putem pregati si noi niste pachete cu ajutoare, strictul necesar, ceva ce nu pot ei sa-si produca in gospodarie (ulei, zahar, un Mega Image complet aprovizionat etc). Si o Biblie, ca să nu rătăcească ignoranți prin Univers, ca până acum și ca majoritatea pământenilor.

Pentru intoarcerea pe Pamant va trebui sa gasim o solutie la fața locului, pentru ca de obicei navetele rezista doar la o calatorie dus. M-am gandit la o varianta de praștie interplanetara, putem lega o coarda elastica intre betele de trekking, vedem, gasim noi o solutie, astfel incat sa revenim acasa la timp pentru a vedea autostrada de pe Valea Prahovei terminata. Deci vă recomand ca în afară de weekendul alocat acestei ture, să vă luați și ziua de luni liberă.

Daca credeti ca o astfel de excursie este potrivita pentru voi si vreti sa traiti emotia de a va afla pe cel mai inalt munte din Sistemul Solar (Everestul deja nu mai e la moda, e răsuflat, iar de Moldoveanu ce să mai zic), puteti rezerva un loc donand o suma oarecare prin PayPal, asa cum ziceam. Daca preferati insa excursii mai usoare, prin Carpati, dati-mi un mesaj de intentie, stam nitel de vorba (dupa ce revin de pe Marte) si vedem ce tura ar fi mai potrivita pentru voi si unde reusiti sa prindeti un loc liber. Nu-i chiar ușor să ajungi la turele mele, dar se poate. Și se începe cu un mesaj de intentie (pe facebook). Si cu perseverenta. Pana atunci, va las sa vedeti acest filmulet, ce pare facut si el pe o alta planeta.

Ne vedem Pe Poteci!

Ioan Stoenică

Lider Montan International.

20 feb 2021.

o poza de la ultima mea tura in zona

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Nu rata prima expeditie din acest an pe Marte!

  1. Nicu Dan Petrescu zice:

    Pentru iubitorii de spectacolele mirifice de pe munți…care pe măîsură ce urci te determină să mergi cât ma9i sus, dacă este posibil și pe planetele apropiate. Călătotiile pe Marte vort fi cât de curând un vis îndeplinit..Acum câteva zile am văzut imaginile spectaculoase transmise de cele 24 camere de luat vederi de către rbotul care a ajuns pe planeta Marte. În aceste zile când situația specială prin care trecem este firesc pentru cei cu mai multă imaginație să viseze o explorare pe Marte. Eu care am fost mare iubitor de literatură SF nu pot decât să apreciez acest articol. Când eram copil la chioșcurile de ziare să găseau și mici broșuri ,la prețuri derizorii, cu povestiri SF. Îmi aduc aminte că prima oveste citită într-o astfel de broșurăse numea NEBULOASA DIN ANDROMEDA. De atunci biblioteca mea s-a umplut cu cărți de SF. Normal că am și toate cărțile scrise de Jules Verne, precum și ale altor scriitor care au scris în domeniu. Această plăcere a moștenito și fiul meu cel mare…
    Dragul meu îți urez ca să vină cât mai curând timpul câd voi fi cu inima mea alături de tine..pe poteci de munte..
    Cu stimă Nicu Dan Petrescu !

    Apreciază

  2. Alexandru Petrescu zice:

    Ionuț, nimic de pe planeta Marte nu se compară cu lumea frumoasă pe care o propui tu pentru cei care, fiind deopotrivă singuratici și iubitori de natură, jinduiesc la tot ce oferi tu în minunatele-ți reportaje,.. Sun bătran, cu Parkinson-ul meu cu tot, dar tot te-am așezat definitiv în suflet,..

    Apreciază

Cum ți s-a părut?