Mașina timpului – înapoi în Apuseni

E foarte complicat să gândești o excursie de 4 zile în munții Apuseni. Păi munții ăștia sunt imenși! Și au atâtea locuri faine, că nu ți-ar ajunge o săptămână să îi vizitezi! Așa că, având la dispoziție doar 4 zile, am ales să mergem în munții Trascăului. Aici am revenit de fiecare dată cu plăcere, intrând prin tunelul timpului și ieșind undeva în trecut… într-o vreme când casele aveau acoperișuri de paie, drumurile de țară erau călcate mai mult de căruțe decât de mașini, iar oamenii se bucurau să vadă… alți oameni!

grup in Trascau

Pentru că eu eram singurul din grup care mai fusesem în acești munți, a fost foarte interesant să observ reacțiile oamenilor la descoperirea unor locuri atât de frumoase și de puțin cunoscute! România nu înseamnă doar Valea Prahovei sau litoral…

padure cu leurda

Am început excursia cu o zi de încălzire, mergând la lacul Ighiel și pe Platoul carstic Ciumerna…

la izvor in platoul ciumerna

Am mers printre doline și am ajuns și la un punct de belvedere, pe care data trecută îl ratasem. În depărtare, spre dreapta, se vede zona Cheilor Râmețului, unde vom ajunge și noi.

Vedere spre Necrilesti, Apuseni

Am trecut și pe la peștera Bisericuță, mai frumoasă și mai lungă decât ne așteptam…

Pestera Bisericuta, Ciumerna

Și am campat chiar lângă lac, evitând în ultima clipă dezastrul unui grătar gălăgios chiar între corturile noastre (pe la 9 seara au venit niște tineri cu 2 masini, dornici de grătar, dar i-am rugat să stea un pic mai departe de corturile noastre…). Noaptea se auzeau doar păsările și peștii, care veneau la malul apei să cigulească nu știu ce de pe plante. Probabil insecte.

lacul ighiel si cort

A doua zi ne-am mutat în zona Mânăstirii Râmeț, de unde am pornit la deal, cu tot bagajul in spate, pregătiți pentru 3 zile de mers prin satele, pădurile, poienile și culmile Trascăului.

grup in Trascau - Valea Uzei

Căldura mare îngreunează urcușul, dar ar fi culmea să ne plângem de o vreme așa faină! Mai ales că se anunțaseră și ceva ploi, care ne-au ocolit însă.

pe valea uzei, Apuseni

De la soarele dogoritor am ajuns în pădurea răcoroasă, apoi în zona Cheia – una dintre cele mai cunoscute din Trascău (la intrarea din spate a cheilor Râmețului).

punte peste apa, Cheia

Nu am rămas să campăm aici, am făcut un ultim efort pentru a ajunge într-un loc mult mai fain, cu priveliști dar și cu soare… Adică unde soarele ne-ar fi bucurat încă de la prima oră, nu abia pe la prânz, ca în Cheia. Momentan, ultimele raze cad pe stâncile ce mărginesc Cheile Râmețului…

cort la apus, Apuseni

Pentru că ziua precedentă fusese destul de solicitantă (distanță mare de mers, căldură mare), în a 3-a zi am avut parte de o dimineață mai leneșa.

dimineata la corturi

E tare fain să stai lângă corturi, să admiri peisajele, să gătești ceva la primus, să inspectezi zona pe îndelete.

Corturi pe poiana

Aici, în Boțani, e una dintre zonele cu cele mai multe căsuțe cu acoperiș de paie (cele mai multe sunt folosite doar pentru animale – niciuna nu era locuită pe-aici). Imi aduc aminte de acest „cartier” din prima mea excursie în zonă…

case in Botani

Și mă bucur să regăsesc căsuțele încă în picioare și să le pozez… având de data asta alți protagoniști pe verandă.

pe prispa casei

Am plecat apoi mai departe, spre Dealul Geoagiului și bisericuța la care foarte rar ajunge un preot…

biserica dealul Geoagiului Apuseni

Aici am întâlnit doi oameni ce trăiau atât de izolat, încât se bucurau să vadă oameni noi pe la ei prin grădină.

vedere in Apuseni

La prânz ne-am bucurat de o pauză pe malul unui râuleț, după care am continuat pe urmele de urs imprimate în noroi, până în Tecșești. Se vede deja ținta noastră pe fundal.

capite si piatra cetii

Am început astfel urcușul spre cel mai înalt vârf din zonă, Piatra Cetii. Greu urcuș, dar plin de flori!

Urcare pe Piatra Cetii

Cu efort și, poate, cu ultimele forțe, am ajuns la avenul de pe piatră și apoi la vârful cu priveliști impresionante!

aven piatra cetii

Pe piatra cetii

După care a urmat o coborâre și mai solicitantă! Abruptă, stâncoasă, rupere de genunchi cum s-ar zice.

coborare de pe Piatra Cetii

Dar am ajuns cu bine la baza și am găsit și cel mai frumos loc pentru corturi!

DSC_6493

Leneveală, gătit la primusul cel nou (reactor nuclear în miniatură :)) ), odihnă și alergat după semnal pentru pus poze pe facebook.

Arzator Robens Fire Midge Titanium

Semnalul a venit abia dimineață, când am reușit să încarc pe facebook o poză ce a bătut toate recordurile mele, adică a strâns în câteva zile peste o mie de like-uri (și era varianta cu mobilul, nu asta)!

corturi sub Piatra Cetii

Ultima zi a excursiei a însemnat o traversare de circa 4 ore, prin cătunul Fața Pietrii – acolo unde am găsit singura căsuță cu acoperiș de paie încă locuită! (cu excepția celei din Cheia, refăcută de un bucureștean).

casuta locuita

Aici erau și câțiva tineri, veniți în vacanță la bunici – și m-am bucurat să constat că unul din ei, cel mare, știa de emisiunea pe care o fac, „Pe poteci, spre inima ta!”.

Fata Pietrii, Trascau

Am coborât la mașini prin poienile înflorite, lăsând în urmă stâncile impresionante…

Și, ca să încheiem memorabil această excursie, am intrat și în Cheile Râmețului! Prin apă! Adică prin multă apă!

Portal in Cheile Rametului

Se putea merge și pe margini, cu ajutorul cablurilor/treptelor metalice instalate pe pereți, dar trebuia să stai la coadă pentru asta – zona era foarte aglomerată!

prin apa in cheile rametului

Așa că am preferat varianta prin apă, chiar dacă (sau mai ales că!) în unele zone, apa ajungea până la brâu!

Foarte faine aceste chei, dar nu prea e de venit în weekend aici – e prea aglomerat! Și oricum, aveți grijă la starea vremii, dacă a plouat recent, nivelul apei poate fi foarte mare și zona poate deveni periculoasă!

in apa in cheile rametului

Acestea au fost, foarte pe scurt, cele 4 zile din Apuseni. Traseul poate a fost un pic cam lung, sau ne-ar fi trebuit 5 zile ca să ne bucurăm mai pe îndelete, dar cu ceea ce am avut la dispoziție, am reușit până la urmă să avem parte de o super excursie! Pentru asta a contat și faptul că oamenii din grup au fost înțelegători unii cu alții, răbdători și dornici să meargă până la capăt, chiar și atunci când le era greu.

Așa că ne-am folosit cu succes de mașina timpului pentru a vizita aceste zone, rupte de lume – și ne-am întors de acolo mai bogați, mai încărcați de frumos și, cred eu, mai dornici de noi ieșiri… Pe poteci cu Ioan! 😀

Ioan Stoenică, 7 iunie 2017.

Dacă vreți să participați și voi la astfel de excursii, dați-mi un mesaj, pe mail sau pe facebook! Scrieți-mi despre voi, cine și de unde sunteți, dacă ați mai fost pe munte, ce vă place, ce fel de excursii v-ar plăcea etc – să știu și eu cât de cât cu cine stau de vorbă, nu doar voi! Și poate la vreo tură viitoare veți fi și voi într-unul din corturile așezate strategic, în cele mai frumoase locuri! 🙂

Nu uitați să urmăriți și emisiunea pe care (încă) o realizez, „Pe poteci, spre inima ta!”. Are peste 50 de episoade și este o bună sursă de informare dar și de inspirație – atât pentru adulți, cât și pentru copii!

 

Publicitate

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Mașina timpului – înapoi în Apuseni

 1. Smaranda zice:

  Ce frumos! Wow, ce amintiri, Piatra Cetii… 🙂 ceva capre, vreun țap prin zona?

  Apreciază

 2. Dorin („Doru”) Motz zice:

  Iar risc să mă dau în stambă, dar nu pot tăcea: ai ajuns chiar în Ţara Moţilor din care provine subsemnatul. Ce paradis, ce privelişti, pe care n-am să le mai văd în viaţa aceasta pământească. Mulţumesc, mulţumesc, domnule Stoenică.

  Apreciază

  • Ofelia Orr zice:

   Domnule Doru Motz,
   Dați-vă peste cap, faceți tot ceea ce este necesar și întoarceți-vă acasă. Măcar ca să vedeți frumusețile locurilor natale. Nimic nu-i mai rău decât străinătatea. Sunt pe cale de a încheia socotelile cu dânsa (adecă străinătatea) și să mă întorc acasă. Vă urez ca să puteți să faceți la fel. Trebuie doar să doriți suficient de puternic asta … și, în chip aproape miraculos, deci dumnezeiesc de frumos, o veți putea face.
   Cu stimă, Ofelia

   Apreciază

 3. Radu florica zice:

  L-am citit fara sa respir,trebuie sa plec si nu am rabdare pana ma intorc!Super frumos ,cu peisaje mirifice!Regret ca aproape sigur nu am sa mai ajung vreodata pe acolo,dar cum se spune,,niciodata sa nu spui niciodata,,Multumesc Ioan,felicitari pentru tot ce faci! Revin!

  Apreciază

 4. calinzerna zice:

  De mult nu am mai citit un articol asa fain. Bravo!!

  Apreciază

 5. Maria zice:

  Un singur cuvant, SUPERB!
  Multumesc pentru aceste articole si pentru emisiuni, ca impartasesti cu noi frumusetile tarii noastre.

  Apreciază

 6. Ofelia Orr zice:

  Excelent, ca de obicei.

  Apreciază

 7. calin dumitru zice:

  Salut Ioan,
  Putin din acest traseu l-am parcurs anul trecut cu niste amici. Magnific. Noi am ajuns in zona dupa o extensie din Alba Carolina , (venim de la Ploiesti mereu la zilele Dilemei) cu greu am rezistat ispitei de-a nu mai veni acasa asa urgent. Acum, aproape ca-mi simt ochii tristi cand am citit mesajul unui domn – nascut in zona – care cu regret spune ca-i imposibil sa mai ajinga pe plaiurile natale. Intuiesc trairile dansului, eu sunt nascut langa Cheia – Prahova si de cate ori ajung pe acolo simt ca primesc energie, viata. Ca intotdeauna, ai un articol care-mi reduce mult din dezamagirea vietii traite printre oameni ce nu pot aprecia natura, frumusetea salbaticiei.

  Apreciază

 8. meddle zice:

  Super fain!
  Stiu cat ia sa scrii un asa articol, asadar felicitari pentru efort si multumim!

  Apreciază

 9. Radu florica zice:

  Ador casele acoperite cu iarba uscata! Cand am fost pentru prima data in Ramet,am plecat plangand,mi-a fost foarte greu sa ma despart de acele locuri! Peisaje frumoase si un povestitor pe masura!

  Apreciază

 10. Dorel zice:

  Foarte frumos !

  Apreciază

 11. Alin zice:

  superb trec tura pe lista…succes in continuare

  Apreciază

Cum ți s-a părut?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s