Spune-mi ce cort ai…

Spune-mi ce cort ai… ca să-ți spun ce vreau?!

Știați că pe piața de echipament montan a apărut un nou tip de produs, foarte util celor ce merg pe munte? Tehnologia evoluează mereu și apar mereu noi invenții utile și interesante – chiar și în acest domeniu. Deși mai puțin cunoscut la noi, acest produs este aproape la fel de important ca bocancii! Se numește „ghetit” (fără legătură cu termenul românesc „gheată” – mai ales că nu este vorba de încălțăminte) și este un produs foarte, foarte util pe timp de iarnă, în special pentru cei care merg ocazional pe munte, pe trasee cu dificultate medie sau ușoară. Dar sunt tipuri de ghetit care pot fi folosite și de avansați, pe trasee mai grele, sau în condiții meteo mai dificile.

grup pe Braul Soarelui

Ghetit a devenit atât de utilizat și cunoscut în lumea celor ce urcă pe munte încât chiar și branduri mai mici au scos imitații de ghetit – un fel de… Jeep… toate mașinile de teren sunt numite generic Gip, deși unele sunt Nissan. Așa și cu Ghetit – e produs sub diferite nume, dar la bază ideea rămâne: e un produs versatil, foarte important și util, mai ales iarna. Deci, dacă vreți să aveți parte de siguranță dar și confort pe munte, faceți rost de cel puțin un ghetit!

Aș vrea și eu un ghetit, ce marcă îmi recomanzi? Merită să iau unul mai scump, sau sunt ok și unele mai ieftine? Chiar… cât costă?

Get it? Nu? Să explic:

Un om cu experiență, dar și un om care încearcă să își trăiască viața într-un mod cât mai informat și conștient, nu va întreba absolut niciodată „ce marcă îmi recomanzi?” sau “ce bocanci imi recomanzi?”. Mai ales când este vorba de un produs… despre care habar nu are ce face sau la ce e bun! Cu toate astea, mulți oameni sar peste utilitatea sau caracteristicile produselor (mai puțin importante) și se uită doar la brand și la bani. Nici măcar nu stau să se întrebe dacă chiar au nevoie de un Ghetit, get it?

pisica rade

Primesc multe mesaje cu astfel de întrebări, oameni care vor să-și cumpere bocanci sau rucsac sau cort și, în loc să analizeze mai atent informațiile de pe net, să afle întâi care sunt tipurile de bocanci sau de cort care există și la ce e bun un anumit tip față de altul, preferă să întrebe de marcă. Ce marcă de bocanci îmi recomanzi? Ce marcă de Ghetit să iau? Adică e clar că nu știi care sunt diferențele între un tip de cort și altul și altul și altul (există multe tipuri), dar ai impresia că există un brand care produce un cort de tipul „cel mai bun cort fix la absolut orice!”?

corturi multe pe tutuiatu

Există foarte multe tipuri de produse de munte și e foarte important ca, înainte să cumperi ceva, să te informezi care sunt diferențele între ele, care sunt trăsăturile lor și la ce sunt bune ele – ca să vezi care se potrivește cu ceea ce ai tu nevoie. Desigur, prima întrebare trebuie să fie: ce am eu nevoie cu adevărat?

ioan-slapi-rachete

Nu există un singur produs bun la orice (deși poți încerca să te îmbraci cu folia de la cort, poate găsești unul cu mâneci!). Dar rețineți că, așa cum nu poți folosi cortul pe post de rucsac, așa nu există un anumit cort care să fie bun la absolut orice, sau o pereche de bocanci buni pentru orice fel de vreme sau traseu. Deci întrebarea „ce bocanci îmi recomanzi?” (mai ales când o pui cuiva care nu te cunoaște și habar nu are ce nevoi ai) se traduce astfel: „nu știu nimic despre bocanci, dar mi-e lene să mă informez, așa că prefer ceva mură-n gură.” Păi e frumos? Cum să dai un bocanc mură-n gură cuiva??

ioan mure

Multe mărci au produse foarte bune – sau și produse bune dar și mai puțin bune. Așa că marca este în mare măsură doar o chestiune de preferințe și buget – mai ales dacă ești la început. Nu vei face diferența între o geacă Marmot și una Mammut – decât dacă te duci iarna cu o geacă de vară – și vei spune, eventual: „ah, gecile Marmot nu-s bune de nimic, am murit de frig cu ea pe munte! Pai cu aia a mea Mammut era mult mai bine! Recomand Mammut!”. Get it? Diferența în cazul ăsta nu e dată de marcă, ci de faptul că ai ales prost tipul de produs pe care să-l folosești la un moment dat! Doar pentru că e vorba de o anumită marcă, nu înseamnă automat că un anumit produs este potrivit pentru ce faci tu – sau pentru toate activitatile pe care le faci.

ioan langa cort - tarcau

La ce e bună o geacă de ploaie subțire, de vară? La ture geroase de iarnă, nu? Sau niște bocanci descriși ca fiind „pentru trasee cu denivelări mici, pe timp uscat”? Evident că sunt buni când plouă, pe trasee abrupte, nu? Hmm, dar dacă vrei să mergi de vreo 2 ori și iarna pe munte, atunci nu mai bine iei unii buni pentru așa ceva, că pe ăștia îi poți folosi la orice, dacă sunt de 4 sezoane, nu? Da, așa cum poți folosi cizmele îmblănite vara la plajă. (ideea unui produs „de 4 sezoane” trebuie analizată mai atent, ce e bun iarna nu e neapărat bun și vara).

corturi in penteleu

Așa că la început, mai important decât marca, este ce e bun. Dar nu ce e bun… la modul general. Ci ce e bun pentru tine? Ce ar fi potrivit pentru tine? Iar asta trebuie să îți dai tu seama, analizând ofertele existente (destule!) precum și activitatea și nevoile tale.

Adică: ce fel de drumeții faci sau vrei să faci? Pe ce fel de trasee? În ce condiții meteo? Ce tipuri de produse există și care sunt diferențele între ele? Analizează site-urile cu echipament montan  și citește descrierile produselor – unele sunt chiar relevante și te pot ajuta să-ți dai seama mai bine ce ai nevoie. Ce culori disponibile există? Sau stai… asta despre culori trebuia să fie mai la început. Deci: întâi vezi ce culori există! Pe urmă vezi la ce e bun acel produs!

locuri frumoase de pus cortul

Am primit și întrebări de genul: „de ce ți-ai luat rucsacul roșu?”. I-am răspuns că nu am mai găsit fuxia cu picățele, cum mi-ar fi plăcut mie.

ioan-rucsac-bergans

Nu te descurci singur să analizezi atâtea aspecte? Pentru asta există oameni care lucrează la magazinele cu echipament montan. Ei cunosc mai bine decât alții produsele pe care le vând (sau așa ar trebui) și te pot ajuta să faci o alegere mai potrivită. Dar și magazinele trebuie alese cu grijă – sunt multe care pun accent pe nevoile tale, pe a te ajuta să faci alegerea corectă, dar sunt și care încearcă să-ți vândă ce vor ele (eventual ceva cât mai scump) sau care pur și simplu au vânzători care nu se pricep, pentru că ei nu merg pe munte.

oameni-pe-strada

Desigur, pentru 49.95 lei pot oferi și eu consultanță privată care să ajute la alegerea unui echipament corespunzător. Vi se pare mult? Sau poate vi se pare nepotrivit? Păi ce, vânzătorii de la magazinele de munte nu sunt plătiți pentru asta?

Credeți că e ușor pentru altcineva să stea să se informeze, să analizeze în locul tău (și al multor altora) și apoi să-ți spună fix ce ai nevoie? Eventual cu link? Ce-i drept, parcă așa se spune: timpul și informația nu sunt importante și nu costă :))

(ce om băi frate și Stoenică ăla, cere bani pe orice, nu dă nimic gratis la lume, cum facem noi! Care ne dăm cu părerea gratis, despre orice!)

groapa-copy

Nu există un produs bun la toate, trebuie fie să faci compromisuri, fie să iei mai multe produse. Ceea ce, la început, nu e cazul. E ca la obiectivele foto: poți să iei un obiectiv all-around, bun la toate, pe care-l poți folosi cu succes în majoritatea situațiilor – deși el nu va excela, poate, la niciuna din ele (recomandat la început), sau poți să iei ceva super specializat. Faci mai mult fotografie de portret? Iei un obiectiv foarte bun pentru așa ceva. Vrei zoom mare? Iei un tele! Dar trebuie să îți înțelegi în primul rând nevoile, apoi ofertele de pe piață – nu să întrebi direct: ce recomanzi, Nikon sau Canon? – când tu habar nu ai ce vrei și care sunt diferențele între mere și sfeclă.

piure-de-sfecla

Și desigur, cineva pe care nu-l interesează să te ajute cu adevărat, dar e fan marca X (ce amuzant sună), te poate îndruma spre marca X, cât mai vocal eventual: „normal frate ca X, duhh! Y sunt niste jafuri de aparate!”. Și tu, la fel de lipsit de înțelegere ca și el, vei fi tentat să faci o alegere tehnică bazată pe emoții, nu pe proprietățile reale ale produsului. Succes cu asta!

Nu există ceva care să fie „Cel mai bun”, există însă produse potrivite țiela mai multe mărci! Stați să repet, că e important: la foarte multe mărci! Deci ce sens are să cauți recomandare pentru o marcă anume, în loc să cauți să găsești un produs potrivit cu nevoile tale? Că ai de unde alege, mărci sunt destule!

Așa că înainte să cumperi ceva, analizează: ce vei face cu acel ceva, în ce condiții îl vei folosi cel mai mult? E acel produs potrivit pentru asta? Pe site-urile magazinelor de munte găsești și articole foarte utile despre cum să alegi rucsacul, cum să alegi bocancii etc. Așa îți vei face o idee despre care sunt diferențele între un tip și altul. Vrei să fii informat și să înțelegi mai bine cum stau lucrurile? Sau vrei doar mură-n gură un (nume de) bocanc, cât mai rapid?

bocanci de aruncat la cos

Și nu are nicio relevanță ce produse folosește altcineva, care poate face alte lucruri decât tine.

Primesc destule întrebări de genul „ce cort folosești, că vreau și eu ca al tău!” Păi cum știi că vrei cort ca al meu? Doar pentru că-ți place culoarea? De unde știi cum rezistă la vânt sau la ploaie, de unde știi că nu i-au cedat cusăturile după 5 folosiri, de unde știi că spațiul din interior este suficient de mare sau greutatea lui suficient de redusă? Sau aspectele tehnice nu contează? De unde știi că eu sunt mulțumit de el sau că noi avem fix aceleași preferințe și nevoi în materie de corturi?

cort-in-rodnei

Cineva care știe ce vrea, nu se ia după ce are x sau y și atât, știe să analizeze oferta existentă pe piață, la magazinele de profil – știe să facă niște comparații. Cineva care habar nu are ce vrea sau ce i-ar fi bun, se ia dupa x sau y – care poate au alte nevoi. De exemplu, poate că eu folosesc iarna un cort de vară nu pentru că mi se pare cel mai bun cort de iarnă, ci pentru că nu am avut bani să iau unul de iarnă adevărat. Sau am considerat investiția inutilă. Dar tu, care vrei să faci traversarea Făgărașului iarna cu dormit la cort, ai nevoie de un cort mult mai potrivit! (dacă vrei să faci o astfel de traversare și te iei după ce cort are x sau y, mai bine stai acasă, e mai sigur așa!).

corturi-pe-margine

Evident că ajută să vezi în acțiune anumite piese de echipament folosite de alții, evident că ajută să știi cum se comportă un anumit cort în anumite condiții, de la cineva care l-a folosit. Dar în cazul ăsta întrebarea se schimbă! Nu întrebi „ce cort ai, că vreau și eu ca al tău!?”, întrebi ceva de genul: „am văzut că folosești cortul X (ai făcut ceva documentare), l-ai testat și în condiții de ploaie sau vânt puternic? Îmi trebuie un cort care să reziste în astfel de condiții, că vreau să fac niște trasee de creastă (știi deci ce vrei!), iar cortul y, care e potrivit pentru nevoile mele (ai analizat variante!), este un pic mai greu decât cortul X (ai fost atent la caracteristicile tehnice!)”.

Adică înainte de a crede că marca X sau cortul X sunt minunate doar pentru că le-ai văzut la tv, e foarte util să te informezi despre ce corturi potrivite cu nevoile tale există pe piață. Pentru că oricum e foarte posibil să nu găsești fix cortul X, sau el să aibă totuși aspecte care să nu te mulțumească, dar pe care nu le vezi, că tu „vrei cort ca al meu”.

corturi-in-fagaras-zapada

Mie mi-ar fi foarte ușor să spun „am bocancii X, sigur, îi recomand!” (mai ales că eu i-am primit ca sponsorizare și ar fi bine să le fac nițică reclamă). Dar cui îi recomand? Crezi că toți bocancii și toți utilizatorii sunt la fel? Cum aș putea să recomand niște bocanci de iarnă, rigizi, unui om care merge doar vara, pe dealuri? Sau unui om despre care habar nu am cine e, ce poate, ce vrea (tu știi asta despre tine?).

bocanci-oameni

Eu prefer să îndemn oamenii să se informeze și să facă alegeri informate, în loc să recomand o anumită marcă sau un anumit produs. Ceea ce nu înseamnă că nu pot vorbi despre produsele pe care le-am folosit, sau nu-mi pot da cu părerea despre alte produse, pe care poate le-am analizat și eu înainte să cumpăr ceva.

s-karp in apa

Evident că cineva cu experiență are ochiul mai bine format, știe să observe aspecte pe care un începător nu le vede – dar dacă tu nu ești în stare să citești că bocancii x „sunt buni pe trasee usoare, pe vreme uscată” și mă întrebi daca sunt buni iarna în Făgăraș, păi deja e bătaie de joc și probabil nu-ți voi răspunde.

bocanci kayland evo

Iar întrebarea „ce bocanci recomanzi?” arată că habar nu ai despre bocanci – caz în care recomandarea mea este să te informezi despre ce tipuri de bocanc (de produse) există, care sunt diferențele între un tip și altul și să te gândești cam ce ți-ar fi ție potrivit – înainte să crezi că există o marcă ideală.

Tu ce bocanci folosești, că vreau și eu unii ca ai tai?” Nu pot să răspund decât astfel:

5-bocanci-se-intalnira

Eu am vreo 5 perechi de bocanci. Îi folosesc în funcție de hainele cu care mă îmbrac, că ăia maro nu se asortează cu pantalonii negri, dar merg bine când iau pantalonii albaștri – și nu aș putea merge cu bocancii negri când iau pantalonii negri, că nu se văd, atunci prefer niște bocanci roșii. De aceea am 5 perechi (de fapt am rămas doar cu vreo 3, că 2 perechi „le-am trecut la grădină”). Uneori, ca să se asorteze mai bine cu hainele, port un bocanc de un fel și unul de un fel.

bocanci-diferiti

Poza e mai veche, între timp am consumat aproape de tot toate aceste perechi de încălțări.

Ideea e că am atâtea perechi pentru că nu există un bocanc bun la absolut orice.

bocanc-skarp

Când mergi ocazional pe munte, atunci alegi un bocanc de 3 sezoane, cât mai all-around, potrivit în mai multe situații. Dar când mergi în fiecare weekend, inclusiv iarna, inclusiv pe trasee mai dificile sau la ture de mai multe zile, atunci nevoile tale sunt foarte diferite de la o tură la alta – și faci destule ture încât să merite și chiar să ai nevoie de mai multe tipuri de bocanci. Pentru că depinde de ei confortul și siguranța ta pe munte. Chiar și așa, eu nu am câte perechi mi-ar fi cu adevărat utile, dar de la primăvară sper să mai adaug măcar o pereche la colecție.

bocanci-skarp

Dacă te iei doar după aspectul unui produs, s-ar putea să regreți alegerile făcute. Când ai mulți bani, e ușor, dacă nu ți-e bun ce-ai luat, iei repede altceva. Nu e prea înțelept și mi se pare o risipă, dar e ușor. Când însă ai mai puțini bani de aruncat aiurea, atunci trebuie să încerci să faci niște alegeri cât mai potrivite. Iar pentru asta e nevoie să te informezi. Întâi CITIND. Abia apoi întrebând. Iar despre multe produse sau despre ce produse ți-ar fi ție potrivite, poți afla foarte multe… mergând.

ioan-rucsac-ineu

Degeaba te informezi despre zece feluri de produse și mărci, analizezi diferențele, dacă tu n-ai fost niciodată pe munte. Crezi că vei reuși să mergi din prima cu cel mai potrivit și performant echipament? La început nici nu e cazul, pentru că înveți mult mai bine ce nevoi ai… mergând!

De aceea recomand ca primele ture pe munte, când echipamentul e precar, să fie ture ușoare, de o zi – de preferat de vară, dar pot fi și de iarnă. Eventual alături de oameni care te pot ajuta să înțelegi mai multe despre aceste aspecte. În urma unor astfel de ieșiri vei înțelege mult mai bine ce-ți trebuie, care sunt diferențele între un produs și altul și dacă merită diferența de bani etc.

caruta-noua

Fii un client cât mai informat înainte de a te apuca de cumpărături!

– Ok ok, am înțeles toate astea, dar cum se cheamă cortul tău ăla mic, de o persoană? E bun? Crezi că mi-ar fi util?

ioan si ferrino bivy hl

Ioan Stoenică, feb 2017.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Spune-mi ce cort ai…

  1. Dorin („Doru”) Motz zice:

    Ghetit (get it?) really got me!

    Apreciază

  2. Radu florica zice:

    Ai dreptate!

    Apreciază

  3. Cristina Marinache zice:

    Chiar și după acest articol, sunt sigură că vei mai găsi destui să te întrebe despre lucrurile tale. Multora le e lene să se documenteze singuri sau le place să imite. De aceea îți vor încerca nervii chiar și fără să-și dea seama. Noroc că ai simțul umorului! Eu m-am amuzat puțin de „tonul” tău supărat și ironic( deși ești îndreptățit) și de fotografia aceea cu pisoiul alintat sau clientul alintat. Eu am altă problemă: îmi cheltui salariul atât de repede, încât nu-mi mai fac atâtea griji despre ce bocanci să-mi iau. Circul prin oraș și se miră cizmarul întruna de flecurile mele de la pantofi. Deci nu sunt exagerat de comodă. Dar mai am niște trepte de urcat până să las deoparte toate minunățiile pe care le cumpăr. În ritmul ăsta o să urc doar dealuri sau poate nici pe acelea.

    Apreciază

  4. Andras zice:

    Am observat de mai multe ori in glasul tau o nota de ironie si sarcasm referitor la unii, care-ti pun intrebari mai putin intelepte sau nu sunt montaniarzi pro. De multe ori aceasta suparare este indreptatita (mai ales cand critici cei, care lasa gunoaie, urca cu vehicule motorizante pe munte, etc.) dar sunt altii care te intreaba ce pantofi sau cort recomanzi…. dar si in acest caz inteleg sarcasmul (intr-adevar sunt intrebari naive/proaste). Dar, muntele ne invata sa fim mai iubitori, mai intelegatori fata de toti, chiar si fata de incepatori (dar te cred, ti-ai pierdut rabdarea la cate intrebari stupide ti-au fost puse :).
    Sunt alti ghizi montani pe youtube, care par chiar suparati si iritati, ca ei trabuie sa explice ´prostilor´ diferenta intre bocanci, rucsaci etc. De unde atata manie, disrespect? Ca iubitor de munte, ar trebui sa fim mai linistiti, intelegatori, etc. Daca nu ai chef (ma refer aici la cineva anume de pe youtube) sa te dai jos de pe tronul tau, povestind doritorilor despre experientele, recomandarilor tale, stai acolo pe tronul tau de expert/ghid montan/regele muntelui). Pai, nu e chiar cazul tau, tu pari un om mai calm, rabdator, iubitor…si totusi observ clipe de iritabilitate. Dar zau, de ce rucsac rosu? Si eu mi-am pus intrebarea asta. Eu m-am gandit, ca astfel vrei sa ai un element la tine, care se poate remarca usor in situatii de criza…

    Apreciat de 1 persoană

Cum ți s-a părut?