Florile de colt din Ciucas

Sunt foarte faine potecile din Ciucas, mai ales daca ai norocul (sau iscusinta) sa prinzi rododendronul inflorit – poate pentru aceste flori este Ciucasul cel mai renumit!

rododendron in ciucas - la rasarit

Eu insa l-am cam ratat anul asta, dar o tura in Ciucas poate avea si alte atractii!

spre stancile din Ciucas

De data asta, alaturi de o parte dintre cei ce participa des la turele mele, dar si de cativa oameni intrati mai recent in grupul Pe poteci cu Ioan, am urcat la varful Gropsoarele pe o poteca nemarcata, foarte spectaculoasa!

grup in Ciucas

La inceput am urcat prin padure, destul de sustinut, dar abia cand am iesit in prima poiana a inceput greul! Pantele sunt foarte abrupte, iar smocurile de iarba devin foarte utile pentru a te urca.

prima poiana Ciucas

Pe un prim pasaj mai expus am montat o coarda, dar nimeni nu a simtit nevoia sa o foloseasca.

pante abrupte ciucas

Asa ca am continuat sa urcam, tinandu-ne de iarba sau impingand in betele de trekking scurtate destul de tare. Au urmat noi zone printre sau pe sub molizi, cateva traversari pe potecute de capre negre, pana sub un perete de stanca – unde ne-am oprit pentru o pauza. E atata liniste aici, nici capra neagra nu se aude!

pauza sub stanca

O noua panta foarte accentuata, cu iarba dar si copacei, ne solicita la maxim muschii. Pe fundal se vede Cheia, dar observam si muntii Grohotisului.

prin iarba ciucas

Ajunsi la un nou perete de stanca, gasim o zona inierbata, aproape verticala, pe unde sa putem avansa. Am urcat primul si am legat o coarda, ca sa fie mai usor pentru ceilalti – dar multi au preferat in continuare sa se tina de sfanta iarbă!

panta abrupta iarba

by vicky

Si eu pe-acolo…

ioan langa stanca

Am iesit astfel intr-un loc incredibil, cu super privelisti! Eu insa, obisnuit ca bateria de la aparatul foto sa tina foarte mult, am uitat sa o mai si incarc din cand in cand – asa ca m-am trezit cu bateria descarcata. Am facut in continuare doar poze cu mobilul.

grup in ciucas stanca

De aici au inceput sa apara florile de colt – si cu siguranta nu am mai vazut niciodata atat de multe flori de colt precum in aceasta tura! Sute de flori!

flori de colt Ciucas

Am castigat deja altitudine, strecurandu-ne cu greu printre crengile dese, sau printre stanci. Au mai fost cateva pasaje mai dificile, trecute cu grija, iar peisajele sunt tot mai cuprinzatoare!

nemarcate in ciucas

Si spre varful Ciucas…

vedere spre Ciucas

Am cautat un pic cea mai buna varianta de continuare, mai aveam de urcat – si am ales pana la urma o panta inierbata, foarte accentuata, evident. Si plina de flori de colt!

flori de colt ciucas

Parea ca gata, mai avem un pic pana la varf, dar partea cea mai interesanta abia acum urma!

abrupt in Ciucas

Pentru a iesi la varf, mai aveam de traversat cateva zone abrupte, expuse, pe margine de prapastie!

nemarcate in ciucas

Am trecut primul, pentru a inspecta si continuarea traseului – asa ca am avut ocazia sa ii surprind pe ceilalti in niste ipostaze spectaculoase. Traversarea a fost ingreunata un pic de vantul puternic…

o muchie ingusta in ciucas

Cineva a fost pe faza si m-a surprins si pe mine cocotat pe stanca…

ioan pe stanca

Dupa acest pasaj, a urmat o coborare mica, apoi o urcare pe la baza unui perete, printre stanca si jnepeni. Dar ce fain se vede grupul pe acel pasaj, vazut de deasupra!

DSC_147up pe muchie, ciucas

Am ajuns astfel intr-o mica șa, unde am facut si o pauza de masa, admirand departarile.

vedere spre vf Ciucas

A urmat o mica brana ce trecea pe langa o grota de capre negre. Am stat cu ceva emotii pentru ei, dar toti s-au descurcat foarte bine.

brana cu iarba

Si, dupa un ultim urcus accentuat, am ajuns la varful Gropsoarele – care insa nu ne putea impresiona la fel de mult precum urcarea abia incheiata.

urcare spre gropsoarele

pe vf Gropsoarele

Nu am stat mult la varf , am continuat traseul pe culmea Zaganu, pentru a cobori inapoi in Cheia. Acesta mi se pare unul dintre cele mai faine trasee marcate din Ciucas – si il puteti vedea si in episodul 13 al emisiunii Pe poteci, spre inima ta!

pe culmea zaganu

Zonele cu stanci sunt multe, dar poteca merge usurel printre ele. Cum iesi un pic din poteca, dai de flori de colt sau alte minunatii.

abrupturi in ciucas

flori in ciucas

Pe aici ne-am intalnit si cu cateva familii, cu multi copii, neechipati de munte si destul de obositi (inclusiv adultii). Erau fara apa, dupa vreo 5 ore de urcus, fara sa aiba mare lucru la ei, era ora 16 si mai aveau vreo 3-4 ore pana la Muntele Rosu, unde se gandeau sa ajunga. Asta le-am spus noi, a fost socant sa vada peste valea imensa, tocmai unde se afla cabana! Ei se gandeau ca mai e putin. Plecasera tarziu pe traseu, facusera mult mai mult decat pe indicatoare pana in acest punct, asa ca noi le-am recomandat sa faca o pauza si, in functie de cum se simt, sa ia in calcul si coborarea pe acelasi traseu pe unde au urcat. Le-am dat cativa litri de apa de la noi si ne-am vazut de drum. Cred ca si ei.

E foarte bine cand parintii vor sa isi scoata copiii in natura. Dar cat de util ar fi fost pentru copii (dar si pentru adulti), sa mearga cu un ghid, care sa stie sa aleaga traseul potrivit pentru ei, care sa aiba grija cum vin echipati, cata apa au la ei, care sa inteleaga riscurile in anumite situatii si sa nu forteze avansarea aiurea. De la care sa invete despre munte si natura o multime de lucruri, nu doar ca reprezinta un efort continuu, perceput de multe ori ca fara sens (mai ales de catre copii). Pentru familiile interesate de astfel de ture, vedeti pagina Munțomama. 

stana din zaganu

Curand am ajuns la stana din Zaganu si de-aici, prin padure la vale, pana in Cheia. Dupa o zi plina de flori de colt, de zone abrupte si spectaculoase, de efort rasplatit si atmosfera faina. Cu siguranta voi relua candva aceasta tura, ca sa se bucure de partile nestiute ale Ciucasului si alti oameni.

Daca vreti sa participati si voi la turele pe care le organizez, dati-mi un mesaj (de preferat pe facebook, dar e ok si pe mail), scrieti-mi cat mai multe detalii despre voi, despre experienta voastra, echipament disponibil, ce fel de ture v-ar interesa si ne auzim! (nu neaparat imediat, uneori raspund destul de greu). Detalii gasiti si pe prima pagina a acestui blog.

Ioan Stoenică , Lider Montan International.

1 iulie 2019.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Florile de colt din Ciucas

  1. Daniela zice:

    Ce frumos! Spectaculos, traseul! M-a transpus, de parca as fi fost si eu acolo, asa de faina e prezentarea! 👏

    Apreciază

  2. Marioara Dudu zice:

    Foarte frumos și spectaculos traseul. Am fost și eu in Gropșoarele-Zăganu acum o săptămână și am văzut foarte multe flori de colț. Nu mă așteptam să fie așa multe.

    Apreciază

  3. Crenguta Bobeica zice:

    Felicitari si mii de multumiri pentru tot ajutorul. Grupul a ajuns cu bine la Cabana Muntele Rosu in jur de ora 20.00. Ne vom informa pe viitor si vom porni echipati corespunzator. Oricat de greu a fost, a meritat!

    Apreciază

  4. DanA zice:

    Superba prezentare! O tura inedita!
    La Gropsoarele am fost anul trecut in iunie, la sfarsit de luna si rhododendronul era trecut. Am venit pe drumul marcat si clasic de la cab Ciucas. Cu o zi inainte cand am vrut sa urcam pe Vf Ciucas am avut parte de o vreme cainoasa cu ploaie inghetata si o usoara fulguiala, temerarura 1 grad C. Atunci am renuntat la ultimul urcus pe varf ca eram si cu copii iar ceata invaluia varful.
    Dar am deviat , scuze, superba postarea ta! Felicitari!

    Apreciază

  5. Munteanu Myosothys zice:

    Foarte foarte frumos din partea voastra ca ne-ati ajutat.Ati picat ca niste ingeri pe traseul nostru😘 Mii de mulțumiri si imbratisari🤗🤗🤗😘😘😘Promitem sa fim mai pregatiti in viitoarele noastre aventuri😊

    Apreciat de 1 persoană

Cum ți s-a părut?