Indulcirea fețelor acre

Dimineata eram si eu ca tot omul la una din cozile de la directia de taxe si impozite, ca sa platesc ce mai aveam de platit, sa depun ceva declaratii si alte cele. Ratacit printre ghisee intr-un mod in care pe munte nu as fi niciodata, ajung pana la urma la tanti care trebuie. Functionarii ăștia nu au o reputatie prea bună, dar nu sunt oameni și ei? Și, in caz ca nu ati inteles asta pana acum despre oameni, oamenii se poarta in general in functie de stimulii din jur: daca in jur ceva ii irita, se vor purta urat. Daca in jur ceva ii binedispune, se vor purta mai frumos. Trist, stiu – o să mai revin la ideea asta.

Ii spun femeii ce-mi trebuie si, fara sa incerc vreun zambet strategic care sa indulceasca o eventuala reacție acră, mă trezesc că-mi zâmbește și-mi spune că îmi stă foarte bine cu bentița (buff) pe cap. Îi explic eu despre cât de practică este, atât pe munte cât și prin oraș, o analizează mai atent și repetă că îmi stă bine cu ea, chiar dacă am bagat-o puțin în ceață când i-am spus că nu, nu e din bumbac și bumbacul nu e deloc bun pentru sportivi.

Obțin ce-mi trebuia, pun aceleași întrebări de câte două ori, că doar nu era să rețin din prima la ce ghișeu tre să fac plata sau ce-i cu restanța aia din 2014 și mă bucur de bunăvoința femeii de a-mi răspunde. Nu știu dacă asta e o nouă strategie pentru a crește eficacitatea plății impozitelor către stat, dar am plecat la ghișeul următor mult mai bucuros, deși trebuia să plătesc mai mult decât credeam :))

După ce plătesc, mă duc să depun și declarația 200. Tanti de acolo (alta) era deja iritata din cauza unui nene care trecuse pe formular data 102 (in loc de 01.02.2016). Cum să treci la data inceperii activitatii, data 102? :)) In fine. Mă aplec umil in dreptul ghiseului si-i spun ce am nevoie… Dupa un minut in care buff-ul meu rosu si-a facut iar simtita prezenta, tanti imi povestea despre ce emisiuni de turism urmareste ea la tv, eu ii spusesem, evident, de emisiunea mea si informatiile de care aveam nevoie curgeau spre mine cu toata bunavointa, in cantitate chiar mai mare decat imi era necesar (daca exista asa ceva). Eram chiar un pic stingherit de faptul ca, fiind atat de draguta cu mine si oferindu-mi atatea informatii, tineam oamenii din spate la coada mai mult timp.

La final tanti ma indeamna ca, daca nu imi vine prin posta la timp nu stiu ce decizie de impunere sau asa ceva, sa vin sa o caut pe ea personal, sa rezolvam situatia. Daca stiam ca asa frumos merg lucrurile la taxe si impozite, treceam mai des pe-acolo si nu aveam de platit penalitati :))

Una dintre concluziile acestei intamplari este ca… buff-ul rosu mult aduce! Sau cum era vorba aia?

ioan pe steag

Spusesem la inceput ca oamenii se poarta in functie de stimulii din jur – dar multi astfel de stimuli s-au adunat deja in interiorul lor si le influenteaza actiunile si starea de spirit non stop. Ai adunat in tine frustrari si nemultumiri, aproape inevitabil iti vei varsa aceste mizerii interioare si spre altii (iar ele sunt ale tale, tu le cresti in tine!). Scriam despre asta si in acest text: Ai o locomotiva defecta?

Am vazut pe facebook ca unii oameni afiseaza ideea „de acum incolo ma voi purta cu oamenii asa cum se poarta si ei cu mine”. Stupida idee. Daca toti oamenii ar gandi asa, cum s-ar purta unii cu altii? Cine ar face primul pas sa fie original? Pai daca eu functionez asa, cand ma intalnesc cu cineva ce fac? Sunt neutru si astept sa vad cum e celalalt – ca sa stiu cum sa fiu si eu? Si daca si el gandeste la fel, ce o sa faca? O sa astepte sa vada cum ma port eu, ca sa stie cum sa se poarte si el? In felul asta nimeni nu va exprima nimic, asteptand sa fie altii cei cu initiativa si curaj de a fi ei insisi.

Nu ar fi mai bine ca, in loc sa ne purtam cu oamenii asa cum se poarta ei cu noi, sa fim noi aia mai buni? Sa ne purtam cu oamenii, de exemplu, asa cum am vrea sa se poarte ei cu noi? Cu siguranta asta ar functiona si in plus, daca cineva se poarta rau, noi nu vom inmulti acel rau fiind si noi tot rai. Cat de greu de inteles e ideea asta?

Oamenii poate vor reactiona in functie de tine – esti rau, sunt rai, esti bun, sunt buni. Dar noi am putea fi mai buni de atat! Am putea sa nu fim niste papagali care doar reactioneaza impulsiv, ci am putea incerca sa fim asa cum simtim ca e bine sa fim. Indiferent de cum sunt altii. Pentru ca in rai (oricare ar fi el) nu se merge decat pe cont propriu, in functie de cum esti tu in interior – nu de cum sunt altii cu tine. Dar in iad (orice ar insemna asta pentru voi) se intra in grupuri foarte mari, grupuri de oameni care se tin de mana sau se strang de gat, tinand atent cu cealalta mână idei de genul „ma port cu oamenii asa cum se poarta ei cu mine”.

Ioan Stoenică, 3 februarie 2016.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Prin mintea inimii și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

10 răspunsuri la Indulcirea fețelor acre

  1. mirela pop zice:

    O minte mulţumită, un spirit vesel este sănătate pentru trup şi tărie pentru suflet. Isus doreşte să fii fericit şi să fii vesel. El doreşte să faci tot ce poţi mai bine, cu puterea pe care ţi-a dat-o Dumnezeu, şi apoi să te încrezi în Domnul, pentru a te ajuta şi pentru a ridica persoane care să-ţi fie sprijin la purtarea poverilor.”
    Ellen White

    Draga Ioane, chiar esti molipsitor in voia ta buna care razbate din scrierile tale. Domnul sa te binecuvanteze si sa te foloseasca pt inviorarea celorlati.

    la Biblie scrie Solomon prin Proverbe 17: 22 – O INIMA VESELA ESTE UN BUN LEAC, DAR UN DUH MAHNIT USUCA OASELE. …Asa ca, why not sa fim generatori de bucurie, asa incat sa ne ocoleasca artrozele.

    Eu fac NORDIC WALKING prin parcul Izvor si Tineretului. maine seara la 18 30 in Izvor. Suntem cativa, chiar le-am propus din toamna sa iti solicitam sa ne organizezi o tura de munte asa, ca pt bucuresteni simpatico, nu stiu cat de antrenati de piscuri semete, dar …am merge pe mana ta. Ce zici? Te lasi invitat in Izvor? Si in cazul in care ai fi in Bucuresti?

    Eu sunt Mirela, mama lui Petre(14 ani), care te admira tare si…ar veni si el la parc daca stie ca avem un asa oaspete fain…

    De orice eventualitate las nr: 0729.209.185.

    Cu draga pretuire,
    mirela pop

    Apreciază

    • Hei, buna! Multumesc de mesaj si de invitatie! Eu nu mai locuiesc in Bucuresti, asa ca nu pot ajunge la Izvor. Dar va pot face eu o invitatie, daca tot ajungeti in zona aceea: pana pe 14 februarie, tatal meu are o expozitie super la Cercul Militar National – si am si eu expuse acolo cateva din fotografiile mele. Poate treceti sa le vedeti (intre orele 11-19).

      Legat de mers pe munte, putem discuta, eu ma organizez din cand in cand iesiri fotografice, in care oamenii sa invete sa-si foloseasca mai bine aparatele pe care le au, sau sa pozeze zone noi si faine… Putem vorbi mai usor pe facebook eventual.

      Apreciază

  2. laurabeje zice:

    „People who hurt us are hurting”. Simplu. Deci „ma port cu oamenii asa cum se poarta ei cu mine” nu face decat sa puna sare pe rana, sa inteteasca cercul vicios, conflictele si dusmaniile.
    Cine intelege mecanismul, nu ia personal reactiile celorlalti, nu se simte atacat si poate inspira ceva mai bun in cei din jur.
    Imi pare o provocare interesanta sa fac sa zambeasca pe cineva care are cine stie ce frustrari si isi varsa nervii pe mine 🙂 Iar daca si eu sunt un pic dezechilibrata interior si nu am chef sa fac asta, macar sa nu pun paie pe foc.
    Felicitari, Ioan, pentru efortul depus in raspandirea intelegerii si a constientizarii!

    Apreciat de 1 persoană

  3. LoveAntique zice:

    Super!…Bentita ta rosie ….un zambet…sunt sigura de modul de adresare…si privirea…in acel context au adus acea ”dulceata”….si mai stim…din alt articol al tau ca rosu este culoarea dragostei…aduce buna-dispozitie….culorile influenteaza starea noastra…
    Dar totul porneste din interior….trebuie sa gandim pozitiv….sa avem o stare de spirit buna, si cred ca putem controla toti acei stimuli din exterior…dar nu toata lumea e pregatita pentru asta…si ai neplacerea sa ajungi la un anumit ghiseu si…ce sa vezi…o fata plictisita …acra…ca uiti si ce vroiai sa intrebi…tuturor ni se intampla…;)))
    Mai e de lucru la mentalitate…educatie….pentru a ajunge la acea bogatie a sufletului…
    Trebuie sa fim optimisti…uneori sperantele cele mai indraznete se pot transforma in succese extraordinare…

    Apreciază

  4. Gabriela Stoenica zice:

    Ti-am mai spus eu ca tu raspandesti Lumina… E o binecuvantare la mijloc, un Dar! Bucura-te si continua! Provoci la constientizare… Felicitari!

    Apreciază

    • Hei, multumesc! M-a rugat tata sa te anunt ca pana pe 14 februarie are expozitie la Cercul Militar National (sala Foaier). Poate reusesti sa treci! 🙂

      Apreciază

      • mirela pop zice:

        Da, multumiri de raspuns.
        O super dimineata sa iti fie!
        De expozitie aflasem de la o prietena, Marcela Petridean, si ea antrenoare de pilates si nu numai prin Bucuresti si, care va veni cu noi, cei cu Mersul Nordic daca ne organizezi o iesire. Ne putem gandi de cum da firul ierbii? Prin Bucuresti firul ierbii, nu la munte, unde lucrurile sunt ca la munte.

        Vb pe facebook si noi ne ducem la Cercul Militar.
        Spor cu muntele.
        Ca bani, donatii, ai sistem de plati cu telefonul, cum are OLX.ro, de pilda, cum stai?
        Dar daca am vorbi de virare 2% din venitul meu si al altor prieteni care sa fie virati spre un ONG, ASOCIATIE, etc., dar care sa iti fie de ajutor?

        Si, nu in cele din urma, Domnul sa fie binecuvantarea ta!
        Citesti Biblia?
        Este vital in lumea in care traim!

        Domnul fie bucuria fiecarei zile ale noastre!

        Apreciază

  5. citesti biblia…? oh, God….

    Apreciază

  6. Nicu Dan Petrescu zice:

    Eu nu încerc să mă port la fel cum se poartă ceilalți cu mine…deoarece îmi pun mereu aceiași întrebare…Dacă te porți așa….tu cu ce ești mai bun ???

    Apreciază

  7. Mihai Barboi zice:

    Intai multumesc pt articol (desi asta linia asta am scris-o la urma, rusine sa imi fie 🙂

    Cred ca asta se aplica si in situatia in care mergem in natura si gasim gunoaie…
    Am fi tentati sa boscorodim pe cel/cei ce au facut asta. Dar ca deobicei lucrurile sunt mult mai complicate de atat adica un gunoi pe munte ajunge acolo si din alte cauze decat de cat cele care ar parea foarte evidente la prima vedere chiar si pt un ochi care deobicei incearca sa fie pozitiv.
    Stiu ca e ca o rastignire dar mult mai multa influenta pozitva vine atunci cand esti pozitiv si in astfel de circumstante. Cearta-l pe intelept si se va intelepti, cearta-l pe puncte.puncte.puncte si te va uri. Deci e nevoie mai bine de tacere (si da stiu de adunat tu insuti, care mai si copii, mai si filmezi, mai ai de carat si bagaju si etc sa mai cari si gunoiul respectiv pare peste mana nu ? Si chiar este 🙂

    Am vrut sa iti spun asta demult dar am preferat tacerea. Nu stiu daca ajuta insa am observat ca multii din cei care la inceput mi se parea ca fac chestii „naspa” daca am tacut si mi-am abtinut pornirea de a „crtica” dupa multi ani am observat ca defapt s-au schimbat in bine… si asta fara sa fie nevoie de criticile mele … pt ca Dumnezeu are cai pe care nimeni dintre oameni nu le va cunoaste vreodata pe toate

    Va iubim

    Apreciază

Cum ți s-a părut?