E multă vreme de când spun că pentru mine, cea mai frumoasa culoare este cea a curcubeului (pff, ce greu a fost sa evit cacofonia!). Vouă nu vă place curcubeul? Cel de pe cer, care apare dupa ploaie, sau unul vizibil in jurul nostru, peste tot: pe oameni, printre frunze, prin flori, printre masini.
Culorile curcubeului sunt foarte frumoase – și puse împreuna chiar formează o combinație super! Dar știți ce ușor e să strici o astfel de combinație? Să îi dai o conotație negativă, urâtă? Depinde cu ce o asociezi.
De exemplu, dacă fosta prietenă se îmbrăca numai cu haine colorate în curcubeu, atunci orice haine de acest gen pe care le vezi pe stradă, îți pot stârni fie tristețe, fie durere sau stres, nervi, melancolie etc. Pentru că asocierea din mintea noastră este foarte puternică și atunci nu mai putem să vedem lucrurile obiectiv, liber de emoțiile sau concepțiile noastre. Băgăm totul în aceeși oală și nu mai știm să ne bucurăm de ceva care, dacă te gândești mai bine, e foarte frumos. Nu mai vezi omul din cauza hainelor – ceea ce nu înseamnă neapărat că ar trebui să umblăm pe stradă mai dezbrăcați.
Mai nou, culorile curcubeului au devenit simbolul oamenilor gay. Ok, fiecare club are o stemă, o emblemă, niște culori. Așa cum printre cunoscători, culorile roșu și albastru duc cu gândul la echipa de fotbal Steaua (cred) – iar asta creează în ei fie o bucurie sau mândrie, fie furie și respingere, așa se întâmplă acum și cu aceste culori. Multă lume le va asocia cu ideea de homosexualitate. Și culorile, săracele, nu au nicio vină! Și nici oamenii care iubeau curcubeul dinainte ca el să devină un astfel de simbol în mintea unora.
S-ar putea spune ca „they ruined it for everyone!” (au distrus aceste culori pentru toata lumea) – dându-le o conotație atât de.. populară. Nu contează care e conotația, dacă aceste culori ajungeau simbolul pentru… oamenii care sunt mândri că au burta imensă, sau pentru cei care luptă împotriva defrișărilor ilegale, poate că mulți nu s-ar mai fi îmbrăcat cu aceste culori ca să nu fie considerați grași sau activiști.
Cum s-a întâmplat cu mașinile Bmw, au devenit un simbol pentru cocalari, aproape că nu-ți mai vine să-ți iei Bmw din cauza asta! Dar nu mașina și nici haina nu-l face pe om. E invers! Poți să îți porți haina și să-ți conduci mașina ca un cocalar, sau ca un om care are și ceva minte și bun simț. Lucrurile pornesc dinspre interior spre exterior, nu invers. Omul sfințește (sau strică) locul, mașina, hainele, culorile etc.
Există simboluri, culori, embleme – și există identificări cu ele. Ești îmbrăcat cu roșu și albastru? Înseamnă că ești stelist, nu? Dar de fapt, nu! Pur și simplu îmi place roșul. Și aveam un tricou albastru care-mi place și mi se pare că se potrivește cu șapca asta roșie. Nici măcar nu mă uit la televizor, care Steaua?
Pentru unii, identificările acestea sunt atât de puternice, încât dacă te duci în anumite zone îmbrăcat cu anumite culori – poți avea probleme. Cât de stupid e asta? Să bagi în aceeași oală oamenii în funcție de hainele cu care se îmbracă, sau orice altceva? Unora le place curcubeul. Altora tricolorul. Altora nu le place nimic – doar să critice.
Țin minte din școala generală un exemplu foarte bun, despre cum oamenii nu văd lucrurile în ansamblu. Știți vorba aceea cu „prostul râde de ce-și aduce aminte”? Ei bine, ea e foarte superficial și prost înțeleasă. Lumea o interpretează pornind pe dos înțelegerea: nu înseamnă că dacă râzi de ce-ți aduci aminte ești prost, ci poate însemna că dacă ești prost, vei râde de ce-ți aduci aminte. E o mare diferență!
Se vorbește în primul rând despre ce face omul prost, nu spune nimeni cum sunt oamenii care râd de ce-și aduc aminte (deși interpretarea generală asta este). Ei pot fi la fel de bine foarte deștepți. Și pot face lucruri pe care și proștii le fac: să mănânce ciorba cu lingura, să râdă de vreo amintire hazlie etc. Nu înseamnă că toți cei care mănâncă folosind lingura, sunt proști.
Asta e ca și când ai spune: tigrii sunt animale. Ei bine, surpriză, asta nu înseamnă că toate animalele sunt tigri! Ba unele animale chiar ar râde de această idee!
Nu înseamnă că dacă ai roșu și albastru pe tine ești stelist sau că dacă porți curcubeu pe cap ești gay. O persoană gay ar putea să poarte curcubeu pe cap, ca un simbol nou înființat, în timp ce o persoană care nu e gay, ar putea în continuare să îndrăgească aceste culori. Ceea ce face diferența nu este ceva atât de superficial. Doar înțelegerea oamenilor e, de multe ori, superficială.
Dar în cazul ăsta, cu așa o puternică asociere între culori și o anumită categorie de oameni, dacă nu faci parte din acea categorie de oameni, ai mai (putea) purta culorile acelea? Sau le-ai considera o pecete, un semn că și tu faci parte dintre acei oameni? Cu siguranță unii, văzându-te cu aceste culori, te vor cataloga imediat. Doar s-a stabilit clar, curcubeul e simbol gay, nimeni altcineva nu va mai purta aceste culori! Iar roșul în combinație cu albastru înseamnă clar că ești stelist! Și să nu mai zicem de roșu combinat cu alb… vai de țara noastră!
Și uite așa mulți vor renunța la ce le place, vor renunța la ei, de frica de a nu fi catalogați într-un fel sau altul. E valabil în multe aspecte. Gura lumii determină de multe ori cum să fim, cum să ne îmbrăcăm, ce să facem sau să nu facem. Ce vrem sau simțim noi contează mai puțin.
Dar știți ce? Orice catalogare face cineva despre tine, orice interpretare, este a lui și doar a lui! Este părerea lui, impresia lui, înțelegerea lui – mai profundă sau mai limitată, în funcție de cum e el. Nu are nicio legătură cu tine!
Ai o șapcă roșie pe cap? 10 oameni vor înțelege din asta 10 lucruri diferite. E roșie cu albastru? Poate că 10 oameni vor înțelege același lucru – care poate fi corect sau greșit. Tu însă știi asta mai bine ca ei – și în funcție de cât de mult ții la ce-ți place și cât de stabil ești cu tine însuți, te vei lăsa influențat de gura lumii sau nu. Vei renunța la șapcă (buff) sau la curcubeu ca să nu fi băgat într-o anumită oală, sau te vei bucura de ele, pentru că ție îți exprimă natură, viață, bucurie.
Nu e ușor să trăiești printre oameni cu prejudecăți. Și nu vei reuși, probabil niciodată, să scapi de asta. Lucrurile din jurul tău nu le poți controla niciodată 100%. Dar felul în care ele te afectează sau influențează, asta poți învăța să controlezi.
De aceea pe mine nu mă interesează ce reprezintă pentru alți oameni culorile curcubeului și nici ce părere au unii de faptul că mi-am luat cel mai colorat buff pe care l-am găsit 😀 Îl port cu bucurie și asta e ce contează pentru mine. Unii se vor îmbrăca în funcție de cum le dictează alții, cu teama de ce ar spune alții, în timp ce unii vor fi suficient de puternici să fie ei înșiși, așa cum simt. Cine credeți că dă tonul când vine vorba de modă? Cineva care doar se conformează?
Știți care e cea mai frumoasă modă? Moda de a fi natural. De a fi tu însuți – și de a-ți purta totul cu bucuria și încrederea că oricum cele mai importante lucruri… nu se văd cu ochii.
Deci capul sus – cu buff sau fără buff! Atitudinea pozitivă și veselă și încrederea în sine sunt oricum mai atrăgătoare decât orice accesorii.
Ioan Stoenică, 1 iulie 2015.
Vă invit să vedeți curcubeul meu în episodul 28 al emisiunii „Pe poteci, spre inima ta!”: primăvara la Holbav
Ce trist că la noi în SUA Curtea Supremă (o parte a ei) a emis vinerea trecută un verdict de aprobare a acestei „legi” împotriva firii! Dumnezeu este cel care a aşezat curcubeul pe cer (Geneza 9:13: „…curcubeul Meu, pe care l-am aşezat în nor, el va sluji ca semn al legământului dintre Mine şi pământ”.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Si tu? Si eu 😀
De cateva saptamani purtam bucuroasa o bluza curcubeu pentru ca se potriveste cu starea mea de spirit, iar acum cateva zile un coleg m-a ironizat pentru ca e simbolul homosexualilor. Asa si? Sa ma dezic de un colorit care imi exprima fericirea si pofta de viata pentru ca e adoptat de homosexuali? Nici gand!
In plus, numarul celor care au reactionat pozitiv si m-au bucurat este suficient de mare, deci sa nu ma pierd in detalii 🙂
ApreciazăApreciază
Asa, asa, exact! 😀 Good for you! 🙂
ApreciazăApreciază