Rezultatele sondajului despre emisiunea „Pe poteci, spre inima ta!”

La începutul lunii august (2015) am făcut public un sondaj cu 14 întrebări despre emisiunea de drumeție „Pe poteci, spre inima ta!” – pe care îl puteți completa și voi aici: Sondaj despre emisiune. Am vrut să aflu detalii despre cum văd oamenii această emisiune, cum au aflat de ea, ce le place, ce nu le place și alte informații care să mă ajute să îmbunătățesc episoadele realizate.

afis pe poteci emisiune de munte

M-am bucurat că la sondaj au răspuns (momentan) 220 de oameni – iar răspunsurile au fost încurajatoare – dar și utile. Implicarea publicului este mereu utilă și mă ajută să merg mai departe cu ceea ce fac.

O să fac aici un rezumat, dar pun la final și link-ul spre întreaga listă cu răspunsuri, pentru cei curioși.

Primul lucru care ar putea fi surprinzător este acela că au răspuns mult mai mulți bărbați decât femei (142 la 78) – așa că mitul cum că Ioan ar avea multe fane (care să răspundă și la sondaj) a fost dărâmat! :)) Sau poate bărbații se exprimă mai mult?

Vârsta celor ce au răspuns a fost între 14 și 72 de ani, ceea ce confirmă că la emisiune se uită oameni de toate vârstele – chiar și copii (despre asta știu și din alte surse). Au răspuns mai ales oameni din București și Brașov, dar au fost destui și din orașe îndepărtate, precum și români aflați în străinătate – care urmăresc emisiunea de acolo.

pe poteci bilete tren

Cei mai mulți oameni au aflat de emisiune de pe facebook (40%), dar au fost mulți care au aflat de ea așa cum speram, pur și simplu căutând pe net informații despre munți. Asta înseamnă că emisiunea devine din ce în ce mai mult o sursă bună de informații pentru cei ce vor să meargă pe munte. Cea mai tare fază care confirmă asta o să o vedeți în episodul 31, când m-am întâlnit pe munte cu niște drumeți din Polonia, care m-au recunoscut și au zis că au văzut câteva episoade filmate de mine – foarte utile pentru pregătirea excursiei lor.

Un pic surprinzător a fost să constat că mult mai mulți oameni au aflat de emisiune fără să mă fi cunoscut pe mine înainte (134 vs 86 care ma stiau dinainte de emisiune). Asta înseamnă că datorită emisiunii și imaginea mea a avut de câștigat, dar și blogul – care a ajuns in ultima vreme să fie în primele 400 de bloguri din tara (conform ZeList). Asta nu înseamnă că dacă mai mulți oameni mă cunosc sunt și mai mulți oameni care mă plac :)) Dar nici nu contează. Ideea e ca ceea ce fac (postez) să fie util și să aducă bucurie cât mai multor oameni.

siriu pe poteci

Dintre cei ce au răspuns (220 persoane), doar 5 persoane urmăresc de obicei emisiunea la TVS Brașov – probabil ca să o vadă în avans. Altfel nu îmi explic de ce cineva cu acces la net ar prefera să vadă episoadele la televizor, când pe YouTube se pot vedea la o calitate mult mai bună (chiar Full HD la multe episoade). Numărul celor ce urmăresc la TVS este însă foarte mare, dar format în mare parte din oameni care nu stau pe internet – sau nu știu că emisiunea este și pe net.

Cum află oamenii de noile episoade postate? Cei mai mulți de pe facebook – unii pentru că urmăresc pagina mea personală, alții pentru că urmăresc pagina de facebook a emisiunii. Surprinzător de puțini cei ce sunt abonați la canalul de YouTube (12%), având în vedere că aceștia pot afla înaintea celorlalți de noile episoade, pentru că primesc pe mail notificare. Dar probabil nu mulți oameni au cont pe YouTube. Doar 3 persoane au răspuns că află de noile episoade de la prieteni – așa că oameni buni, nu mai fiți egoiști, spuneți și altora când găsiți ceva frumos pe net! 😀

vanturis pe poteci

Care a fost primul episod vizionat? Aproape toți cei ce mă cunoșteau dinainte de emisiune au văzut mai întâi… primul episod! 50 de oameni care au început să urmărească emisiunea chiar de la primul episod. Pe locul doi, nicio surpriză, este episodul care mi-a atras cei mai mulți telespectatori: episodul cu numărul 3, cel filmat pe Jepii Mici, în Bucegi (33 de oameni au spus că pe acesta l-au văzut primul). Acesta este și cel mai vizualizat episod pe youtube (peste 16.000 de vizualizări).

valea jepilor

Lumea caută pe net informații despre acest traseu foarte popular și iese în față și episodul filmat de mine. Și apoi… cei cărora le place acest episod, intră să le vadă și pe restul. În funcție de momentul în care au aflat de emisiune, unii au văzut mai întâi episoadele din munții Cernei, alții pe cel de iarnă din Grohotiș (care a fost foarte popular la vremea lui) și au răspuns și oameni care au descoperit emisiunea de curând, cu episodul 31 – care abia s-a difuzat la TVS.

O întrebare la care chiar așteptam cu nerăbdare răspunsuri a fost aceasta: Ați văzut toate episoadele postate până acum pe net? Răspunsurile au fost încurajatoare: 48 de oameni au răspuns Da, alți 60 au răspuns „da, pe unele chiar de mai multe ori” (!) și alți 60 au văzut mare parte din ele. Au fost însă și 50 de oameni care au văzut doar câteva episoade – dar faptul că au răspuns la sondaj e un semn bun. Mă bucură mult să știu că sunt oameni care apreciază așa mult emisiunea, încât se uită și de mai multe ori la același episod.

Excursie cu cortul - muntii Cernei

Între episoadele preferate ale celor ce au răspuns, ies în evidență episoadele din munții Cernei, cele din Bucegi, Ciucașul roz dar și Siriu sau Măcin. Mi-a plăcut că a spus cineva și de episoadele 2, 4, 15 și 17 – episoade care parcă au fost un pic cam ignorate pe youtube. Lista e lungă, fiecare apreciind unul sau mai multe episoade în mod deosebit. Ce mi-a plăcut a fost că majoritatea oamenilor știau numărul și numele episoadelor – asta da implicare! 😀

La tipul de episod preferat, e de scos în evidență că cele mai puține răspunsuri au fost la varianta „Cele în care apar mai mulți oameni”. Cu alte cuvinte, lumea preferă episoadele în care merg singur – deși sunt de efect și cele în care sunt însoțit (și vor mai fi din când în când și astfel de episoade). Cele mai multe răspunsuri au fost pentru episoadele filmate vara și pentru cele din munții mai înalți. Înțeleg că o tură de vară pe Moldoveanu ar da bine (deși în Făgăraș aș prefera să urc în septembrie, nu vara).

culme secundara in fagaras - vedere spre sud

Un alt aspect care mă interesa în mod deosebit era legat de durata de vizionare. Știu foarte bine din statisticile de pe YouTube că cei mai mulți oameni se uită la episoade pe sărite. Adică dau click pe episod căutând fazele care li se par mai interesante. Cu toate astea, dintre cei 220 de oameni care au răspuns până acum, 164 au răspuns că se uită la el în întregime, de la cap la coadă, iar 31 de persoane fac asta împreună cu cineva apropiat. Doar 9 persoane au spus că se uită pe sărite și 16 mai fac și altceva în același timp. Asta pentru că au răspuns doar oameni care mă urmăresc pe facebook și care sunt cumva mai apropiați de emisiune. Cei care se uită întâmplător pe youtube nu au răspuns nici la sondaj.

Eu recomand oricum ca episoadele să fie urmărite într-o atmosferă potrivită, de preferat seara, ca un moment de relaxare. În felul ăsta pătrundeți mult mai bine în atmosfera episoadelor și efectul plăcut este mai mare. Dar fiecare cu timpul și interesul lui 🙂

rasarit in retezat

Ce apreciază oamenii cel mai mult la emisiune? Un pic surprinzător, dar cei mai mulți (155 de raspunsuri) apreciază informațiile legate de echipament și de trasee. Deși scopul emisiunii nu este acela de a fi o sursă de informație, se pare că reușește oricum. Scopul principal al emisiunii, acela de a face oamenii să-și dorească să iasă din case și să meargă la munte (într-un mod cât mai educat și informat totuși), este și el îndeplinit cu succes, având în vedere că 148 de persoane au bifat și varianta „Mă face să vreau să merg pe munte!”. La fel de mult este apreciată atmosfera pe care emisiunea o transmite (146 voturi) dar chiar și atitudinea prezentatorului (126 voturi).

Cele mai puține voturi de apreciere (62) a primit varianta „calitatea imaginilor” – ceea ce nu mă miră. Pe de-o parte, unii oameni nu țin cont de aspectele tehnice – imagini mișcate, neclare, zgomot de vânt, panorame tremurate etc. Ei se bucură oricum de peisaje și de cele prezentate. Pe de altă parte, cred și eu că ar trebui îmbunătățită calitatea imaginilor – și acest lucru oricum a început să se întâmple, mai ales de când filmez cu o cameră video și nu cu aparatul foto.

De aceea, la intrebarea „ce nu va place/ce ati vrea să se schimbe?”, cei mai multi oameni au raspuns că ar trebui îmbunătățită calitatea imaginii și a montajului (50 voturi) și că ar trebui să prezint mai mult informații practice despre echipament și trasee (82 voturi). 59 de oameni au spus că episoadele sunt prea scurte, în timp ce doar 10 oameni le consideră prea lungi. Asta e semn foarte bun. Eu încerc să le mențin cam la 50 de minute (format bun și pentru tv), dar la unele nu reușesc și ies chiar mai lungi de atât (de când am camera video, reușesc să filmez mai mult material). Pentru cei ce se uită din metrou, pe mobil, asta nu e avantajos – dar pentru cei ce se uită seara, pe ecran mare eventual, ca la un film, atunci o durată mai mare nu e o problemă.

13 persoane din 220 consideră că zâmbesc prea mult și folosesc prea multe diminutive – o parte considerând că zâmbesc fals. Ceea ce poate fi de la oboseală, că știți că eu mai și urc în timp ce filmez 😀 Chiar și așa, eu nu vreau să fiu un prezentator tv, sau un prezentator de emisiune cumva… standard – așa cum se așteaptă unii să fiu. Eu vreau să fiu Ioan. „Bear Grylls nu se poartă așa copilărește”, mi-a spus cineva. Nu pot să cred! Nu sunt leit ca Bear Grylls?? Pai normal, nici nu vreau să fiu! Nu mă interesează să fiu cum ar vrea unii să fiu. Mă interesează să fiu Ioan, să fiu natural, să fiu așa cum simt eu să fiu – chiar dacă asta nu place tuturor (nici Bear Grylls nu place tuturor!). Dacă asta include și diminutive, este pentru că așa îmi vine mie să vorbesc. Poate că nu sună bine pentru unii (poate ar trebui să înjur mai mult ca să par mai bărbat?), dar sunt 100% sigur că nu aș putea ajunge prea departe dacă doar m-aș adapta la niște clișee sau standarde impuse din exterior.

ioan buff curcubeu

În același timp, chiar și directorul televiziunii unde se difuzează emisiunea mi-a spus că cel mai important ca să poți să ajungi la public e să fii natural, să fii tu însuți! Asta am crezut și eu mereu, asta mi-am dorit mereu – să pot să fac ceva fiind EU, așa cum sunt, nu încercând să fiu altcineva. Și asta îmi iese din ce în ce mai bine și atinge din ce în ce mai mulți oameni. Că nu îi va atinge în mod pozitiv pe toți este cât se poate de evident. Nici nu mă aștept la asta.

Voi îmbunătăți ce e de îmbunătățit, atât cât pot. Dar este o diferență între a îmbunătăți ceva și a schimba ceva. De exemplu, primul lucru pe care l-am îmbunătățit de când am început să filmez emisiunea, chiar de la primul episod filmat (cel despre echipament), a fost să nu mai vorbesc cu „dă” și „pă”, „ca bucureștenii”. Mi-a atras atenția cineva și nu mi-a venit să cred că într-adevăr așa vorbeam: „am venit dă pă munte”. Odată ce mi-am dat seama de greșeală, am început să fiu mult mai atent și acum rar îmi mai scapă un „dă” în loc de „de”.

brandusa in padure

Pentru episoadele viitoare, mulți oameni și-ar dori să vadă trasee filmate în Făgăraș, Ceahlău, Apuseni, Piatra Craiului și, desigur, în Retezat. Ei bine, episodul din Retezat este acum pe net! Eu mi-aș dori să filmez în toți munții țării, eventual în fiecare anotimp, dar momentan bugetul nu-mi permite mare lucru, așa că filmez și eu unde pot și unde găsesc sprijin financiar din partea primăriilor sau a altor firme care își doresc să se promoveze în felul ăsta.

Și pentru că tot am ajuns la acest capitol, una din întrebările sondajului era „Ati fi dispus să sprijiniți realizarea acestei emisiuni? Cum?”. 26 de persoane au raspuns că nu s-au gândit că e nevoie de sprijin financiar pentru realizarea emisiunii.

Cred că încă sunt mulți oameni care se uită, apreciază, dar nu au înțeles cu cât efort se face această emisiune. Cei mai mulți oameni nu știu că eu nu sunt plătit deloc pentru a face această emisiune – televiziunea nu-și permite să mă plătească, doar difuzează emisiunea. Așa că eu mai mult cheltuiesc decât câștig, făcând această emisiune. Câtă pasiune și putere de dăruire să ai să faci un proiect de așa amploare, oferind atâtor oameni ceva frumos sau util, iar tu să nu câștigi aproape niciun ban din asta?

O fac totuși cu speranța că pe măsură ce emisiunea crește, pe măsură ce publicul va fi mai numeros, va apărea mai ușor și sprijinul financiar necesar – pentru că fără asta, emisiunea nu va exista multă vreme. Nu are cum să existe – pentru că sunt atât costuri materiale cât și costuri exprimate în zile de muncă – timp pe care îl dedic acestei emisiuni.

Da, este alegerea mea de a face asta, dar o fac privind și spre viitor și spre mine, nu doar spre bucuria celor ce urmăresc. Și cred că fac bine ce fac și mi se pare normal să pot să trăiesc și eu cu ceea ce fac – chiar dacă unii oameni au impresia că pasiunea e pasiune iar job-ul e job și că ar trebui să fac totul gratuit – și emisiunea și excursiile organizate.

Știu că pentru mulți nu există conceptul de a trăi din pasiunea ta, afacerile sunt afaceri, placerea e placere. Ei bine, iată că sunt oameni care preferă să trăiască făcând ce le place, nu să muncească 5 zile ca să se bucure apoi 2 zile de faptul că au scăpat de muncă. Fiecare cu alegerile lui – eu nu mă plâng de ale mele, eu vreau să mă duc la muncă bucuros, știind că ceea ce fac atinge plăcut atâția oameni – și știu că alegerea asta mă va duce undeva, în cele din urmă. Asta nu înseamnă însă că nu am nevoie de ajutor – că până la urmă sunt un singur om, eu și filmez, eu și prezint, eu și montez pe computer, tot eu trebuie să mă ocup și de promovare dar și de vânzare. Cam multe atribuții totuși, iar la unele chiar nu mă pricep :))

m-a luat iarna prin surprindere

În ultima vreme am încercat colaborări cu primării din zonele de munte – și am găsit sprijin la Bran, la Moieciu, la Breaza și la Holbav – și au ieșit niște episoade foarte apreciate! La Poiana Mărului încă aștept să fie semnat contractul, sper să se rezolve – că episodul e deja gata – și a ieșit super tare! Și am speranțe că și alte primării vor dori să-și promoveze traseele de drumeție cu ajutorul emisiunii mele. Dar aștept de vreo 2 luni răspunsuri de la vreo 10 primari care sunt interesați să filmez în zona lor, dar care nu au bani momentan – așa că sunt nevoit să aștept și să caut sprijin unde pot, ca să pot să merg mai departe. Și ar fi dezamăgitor în primul rând pentru mine, dar și pentru alții, dacă aș renunța la ceea ce fac.

ioan alearga poza mica

Așa că m-am bucurat să văd că mulți oameni ar fi dispuși să mă sprijine, cei mai mulți prin achiziționarea de fotografii de pus pe perete (51 de voturi), dar și prin donații (24 de voturi). Am mai primit uneori donații în contul pus pe site, dar și comenzi pentru fotografii – dar destul de puțin. La expoziții fotografiile se vând foarte bine, pentru că acolo omul vede deja ce cumpără – și imaginile arată mult mai bine printate în format mare, decât pe net. Dar privind pe net e greu să te gândești că ai putea avea pe peretele de acasă un peisaj cu munți, când oricum monitorul e plin toată ziua de atâtea poze.

Proaspăt luată de la atelier, fotografia din imagine este cea mai mare fotografie pe care am printat-o până acum Ea va ajunge pe peretele unui iubitor de natura si, din câte am inteles, de Piatra Craiului - fidel urmaritor si sustinator al emisiunii "Pe poteci, spre inima ta!" (https://ioanstoenica.com/2014/10/07/pe-poteci-spre-inima-ta/ ) Dupa cum se vede, alegerea a fost inspirata - fotografia arata super! Si sper sa-i aduca bucurie de fiecare dată când o priveste Dacă vreți să aveți și voi pe perete o fotografie semnată Ioan Stoenică, nu ezitati sa-mi scrieti un mesaj Pot printa cam orice imagine din albumele mele - si un astfel de tablou poate fi un cadou inspirat pentru cei ce iubesc natura, dar si pentru cei carora le-ar prinde bine un pic de culoare in casele lor Detalii aici: https://ioanstoenica.com/fotografii-ioan-stoenica-de-vanzare/

Si tu poti avea acasa un colt de natura! 

Oricum, dacă dintre cei ce au bifat aceste 2 opțiuni chiar sunt oameni care ar vrea să cumpere fotografii sau să facă o donație, găsiți aici informațiile necesare.  Și vă mulțumesc în avans 🙂

Cei mai mulți oameni (90 de răspunsuri) preferă să ajute dând like și share – ceea ce îmi este foarte util! Cu cât mai mare este numărul celor ce urmăresc emisiunea, cu atât mai ușor îmi va fi să atrag sponsori pentru emisiune. Așa că dacă nu ați dat încă LIKE paginii emisiunii, o puteți face acum – și puteți să invitați și alți prieteni să o facă. La fel de mult ajută și comentariile, mai ales cele exprimate pe youtube – unde sunt mult mai vizibile decât pe facebook.

Referitor la excursii organizate de mine contra cost, 69 de persoane ar fi interesate de excursii de o zi, 65 de excursii cu dormit la cort, in timp ce 52 de persoane prefera să-și organizeze singure excursiile. Cei interesați să meargă cu mine pe munte sunt rugați să-mi dea un mesaj, fie pe mail fie pe facebook, pentru a-i avea în vedere la turele următoare pe care le organizez. Vara e scurtă, așa că profitați!

Ah, iar pentru cei 56 de oameni care au bifat că vor să meargă, dar depinde de preț, vă asigur că la un grup de 10 oameni, prețul de persoană pentru o excursie de 2 zile este destul de mic – astfel încât și vouă să vă fie ușor să mă însoțiți, dar și mie să îmi convină să vă dedic 2 zile mergând cu voi pe munte.

Cam acestea au fost rezultatele sondajului, pe care le puteți vedea în detaliu aici: rezultate sondaj despre emisiune. 

Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri, pentru implicare și pentru incurajările pe care mi le trimiteți. Contează mult să știu că emisiunea are efect pozitiv în voi, cu atât mai mult când efectul este unul de durată, nu doar de moment. Sunt oameni care descoperă mersul pe munte cu ajutorul acestei emisiuni, care reușesc cu ajutorul ei să-și convingă copiii să meargă pe munte, care pleacă la drum mult mai informați și pregătiți, care găsesc idei de trasee sau pur și simplu o stare de bine într-o zi agitată.

Sper să reușesc să fac asta și de-acum înainte și, cu puțin ajutor, să duc emisiunea pe crestele cât mai multor munți! Și dacă tot ați citit până aici, vă dezvălui și un secret despre unde am filmat deja câteva episoade: veți putea admira toamna în toată splendoarea ei pe potecile din masivul Cozia, dar și o iarnă spectaculoasă pe unul din cele mai înalte vârfuri din Făgăraș. Mai am și alte episoade filmate, dar mai păstrăm un pic suspansul.

Așa că rămâneți alături de mine și de emisiunea „Pe poteci, spre inima ta!”, urmărind canalul de YouTube , pagina de facebook „Pe poteci” și pagina unde găsiți lista cu toate episoadele, precum și informații despre cum puteți susține această emisiune: Pe poteci, spre inima ta! – lista cu toate episoadele

Iar în final, vă invit să vizionați episodul aniversar cu numărul 30, recent adăugat pe Youtube! Parcul Național Retezat – iarna!

Vizionare plăcută și excursii frumoase!

Ioan Stoenică, 12 august 2015.

banner ioan foto

Publicitate

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în pe poteci spre inima ta și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Rezultatele sondajului despre emisiunea „Pe poteci, spre inima ta!”

  1. Felicitari tine-o tot asa

    Apreciază

  2. Mult succes,multa sustinera si mult entuziasm ,in continuare,pentru realizarea episoadelor ! Ai carisma,esti natural,esti un potential ghid turistic de exceptie,o spun cu toata convingerea ! Mie imi plac mult filmelle de la tine,sunt atractive,nici nu stiu cand trece timpul,vizionandu-le !

    Apreciat de 1 persoană

  3. George zice:

    Eram sigur că va veni şi momentul în care va trebui să plăteşti pentru a avea `onoarea` de a-l însoţi pe Ioan pe munte. Ce s-a întâmplat cu turele de pe Carpaţi în care se strângeau zeci de oameni dornici să meargă pe munte, fără să le ceara cineva vreun ban, ci doar pasiune şi dorinţă? Te urmăresc încă de când scriai texte despre munte pe blogul tău şi, sincer, îmi plăcea tare mult atunci să te citesc sau să-ţi văd pozele pe contul de pe Picasa. De la un timp, însă, de când cu emisiunea, acea pasiune care totuşi reieşea din textele şi fotografiile tale a fost înlocuită cu o tendinţă din ce în ce mai pronunţată de a transforma totul într-o afacere: ba promovezi produse româneşti, poate-poate se va sesiza vreun producător să te sponsorizeze, ba te plângi că nu ai echipament foto-video performant (asta s-a rezolvat, observ…), ba că nu ai bani de bilet să filmezi în munţi mai îndepărtaţi ş.a.m.d. Tu nu ştiai la ce să te aştepţi atunci când ai plecat pe acest drum? Spui că nu te plângi de alegerile tale dar nu ratezi nicio şansă de a face acest lucru. Aproape episod de episod. Eu unul n-aş fi dispus vreodată să cotizez doar pentru a-ţi finanţa ţie dorinţa, pasiunea de a merge pe munte, chiar şi cu preţul unor imagini filmate şi redate la TV sau pe Internet. Singur ţi-ai ales acest drum, păi atunci singur să mergi pe el, cu tot ceea ce implică acest lucru. Prefer ca, în loc să-ţi dau ţie bani pentru a te însoţi pe munte, să merg singur, atunci când timpul îmi va permite. Nu uita, Ioan, că majoritatea celor care te urmăresc au servicii stabile, muncesc de luni până vineri câte 8 ore pe zi şi unii abia aşteaptă weekend-ul pentru a putea evada puţin în natură şi probabil vor prefera să-şi cheltuie banii pentru propriul bilet spre munte (poate nu toţi gândesc însă aşa şi se vor găsi unii care sunt dispuşi să plătească; probabil pe asta te bazezi şi tu…). Te mai văd, uneori, cum îndemni cu atâta uşurinţă, uneori chiar am impresia că acuzi oamenii că nu merg pe munte, că stau în case, că nu profită, uitând că, de fapt, tu te plimbi pe munţi fix în mijlocul săptămânii uneori, iar mulţi dintre noi nu ne permitem acest lux. Pentru mine, această transformare a ta din ultimul timp (sau poate nu e vorba de o transformare şi, de fapt, tu asta ai urmărit încă de la început?; mereu am avut impresia că ceva, nu totul, este fals în atitudinea ta…) este motiv de unsubscribe, unfollow şi de nerecomandare unor prieteni.

    Apreciază

    • Cristina Stroia zice:

      George, dacă ce face Ioan acum te nemulţumeşte, ce l-ai sfătui să schimbe? Nu sunt ironică, să ştii. Chiar sunt curioasă dacă te-ai dus cu judecata mai departe de critică. Adică, ţi-ar plăcea mai mult de el dacă şi-ar lua un serviciu ca majoritatea şi nu ar mai avea timp de emisiune şi jurnale aşa cum are acum? Dacă ar deveni un iubitor de munte şi atât, un munţoman care ar posta seara, când se întoarce de la muncă, câteva fotografii din tura de la sfârşitul săptămânii? Nu jurnale, nu emisiune, nu sfaturi, nu excursii pentru cei care chiar caută ceva organizat. Nimic! De Dan Dinu ai auzit? Mircea Berzegheanu? Moiceanu? Ştii că ei sunt oameni care se întreţin din pasiunea lor?
      Cine ne-o fi băgat nouă în cap că munca pe care o facem nu trebuie să ne placă, că viaţa e musai să fie grea?
      Eu am avut un coleg de facultate care a devenit un împătimit al cicloturismului. Atât de împătimit, încât porecla lui este acum Omul-Pedală. Ei bine, el munceşte câteva luni pe an şi în rest face excursii cu bicicleta, prin Europa, excursii pe care şi le finanţează mai mult din donaţii. Sunt oameni care sunt dispuşi să-i dea bani acestui băiat să se plimbe cu bicicleta prin Europa. Eu, personal, n-aş face asta pentru că am văzut că îi cam place să bea. Dar sunt oameni care sunt dispuşi să îl ajute să-şi trăiască viaţa aşa cum vrea el. Sunt alegeri pe care le facem. La fel, întotdeauna vor fi oameni dispuşi să-l susţină pe Ioan. Ar fi fost drăguţ din partea ta să nu scrii ce ai scris. Adică asta spune mai multe despre tine decât despre Ioan. De ce te gândeşti doar la tine? Sunt oameni pe care Ioan îi inspiră şi care da, ar da bani să meargă într-o excursie cu el, dacă aşa îl pot ajuta să continue ce a început, ceea ce lor le place foarte mult. (Când mergi la concertul unui solist preferat nu dai bani din toată inima, pentru că îţi place cum cântă? Unde mai pui, că Ioan, pe lângă ce face mai şi cântă uneori? :)) ) Realizezi că dacă toţi am fi la fel, în lumea asta nu ar mai fi existat diversitate? Eşti conştient că diversitatea stă la baza vieţii? Îşi dai seama că toate invenţiile au fost făcute de oameni care au ieşit din tipare? Gândeşte-te un pic la asta! Ţie ce îţi place să faci cel mai mult? Ţi-ar plăcea să faci bani din asta? Ţi-ar plăcea să mergi la muncă şi să îţi placă ceea ce faci foarte mult? De muncit oricum toţi muncim. Unii în scârbă, iar alţii cu plăcere. De ce să le dăm în cap celor care reuşesc să facă din pasiunea lor o meserie? N-ar trebui oare să ne inspire şi pe noi să facem la fel? Aoleu, cred că ţi-am pus prea multe întrebări. :))

      Apreciat de 2 persoane

    • Salut! Ma bucur ca mai apar si astfel de comentarii din cand in cand – imi sunt utile, ca nu cumva sa uit ca oamenii sunt diferiti si fiecare vede lucrurile in felul sau 🙂

      Mi-e greu sa-ti raspund, pentru ca ai abordat subiectul intr-o maniera total lipsita de intelegere: ai scris ca si cand toti oamenii gandesc ca tine si vad lucrurile ca tine – nu te-ai gandit ca altii au nevoie de informatii, de ghizi care sa-i duca pe munte, sau pur si simplu se bucura sa urmareasca o emisiune despre munte la tv sau pe net. Si unii din ei apreciaza lucrurile astea atat de mult incat isi doresc sa si sustina realizarea lor – despre care isi dau seama ca se face cu mult efort si pasiune.

      E ca si cand un student la medicina, foarte pasionat de ce face si dornic sa ajute oamenii cu ceea ce stie sa faca, ofera consultatii gratuite de la el de-acasa celor ce au nevoie. Dupa un timp termina facultatea si, pentru ca devine si mai bun in ce face si tot mai multi oameni ii solicita serviciile, urmeaza cursul firesc – acela de a isi deschide un cabinet particular – unde oamenii vor veni pentru consultatii contra-cost – pentru ca surpriza, are nevoie si omul acela sa traiasca din ceva – iar timpul si munca depuse de el costa bani – pe care el nu ii are. Daca tie ti se pare ceva gresit sa fii platit pentru munca, timpul si pasiunea ta, este problema ta 🙂 Si imi pare rau ca unii oameni sunt atat de departe de a fi rasplatiti pentru ceea ce ei fac sau ofera.

      Eu, ca multi altii, vreau sa si traiesc din pasiunea mea – iar asta inseamna sa fiu platit pentru timpul, cunostintele, informatiile, munca, experienta pe care le pun in favoarea oamenilor. Unii au nevoie de ceea ce eu am sa ofer si sunt dispusi sa plateasca pentru asta. Altii nu au nevoie si, evident, nu vor plati pentru asta. E foarte simplu. Dar sa crezi ca e ceva gresit in asta mi se pare o mentalitate lipsita de o intelegere elementara a vietii – adica ai impresia ca toata lumea vede lucrurile ca tine, iar cei care vad diferit gresesc si sunt si oameni rai, sau profitori, sau materialisti etc. Adica pasiunea e pasiune doar daca nu castigi niciun ban din ea? :)) Daca castigi bani din ce faci, automat acel ceva nu te pasioneaza si inseamna ca nu pui suflet in el? O să țin minte pentru ziua când voi publica o carte sau voi scoate un album cu fotografii tiparit, sa il impart gratuit la colt de strada, ca daca cer bani pe el, unii care pun poze gratuit pe net se vor revolta.

      Nu ma intereseaza cum se intampla in curtea altora. In curtea mea, lucrurile se intampla asa cum vreau si pot eu sa se le fac sa se intample – si nimeni nu e obligat sa intre. Dar daca eu vreau sa pun taxa de intrare in curtea mea, e alegerea mea – care pe tine te poate revolta, ca la tine in curte intra oamenii gratuit – dar majoritatea oamenilor vor intelege ca daca vor ceva de calitate, merita sa plateasca un anumit pret pentru asta.

      Si poate tu preferi sau iti e la indemana sa mergi singur pe munte, dar alti oameni nu vor sau nu pot asta – si nici nu e recomandat. Alti oameni au nevoie de cineva care sa ii duca, sa ii invete, sa ii sustina in aceasta activitate. De aceea a și aparut meseria de ghid montan. Pot gasi pe cineva care face asta gratuit (daca pot!), sau pot gasi pe cineva care o face contra cost – si care pentru ei sa fie varianta cea mai buna – pentru ca le ofera increderea necesara si o experienta foarte frumoasa si importanta pentru ei.

      Daca tu organizezi excursii in mod gratuit, felicitari! Dar iti doresc ca in timp munca sa-ti fie cu adevarat rasplatita, astfel incat sa o poti face cu si mai multa bucurie si usurinta. Si dacă o să le vorbești oamenilor în mod negativ de mine, asigură-te că au înțeles bine numele meu. Cu siguranță mulți dintre ei vor analiza apoi cu capul lor și vor înțelege cum stau lucrurile de fapt 🙂

      Apreciază

      • Cristina Stroia zice:

        E posibil ca George şi cei care îi dau dreptate să gândească aşa şi pentru că te ştiu de pe vremea când erai „gratuit” şi acceptă greu sau deloc ideea că valoarea unui om poate creşte şi respectivul poate astfel să vrea să câştige bani din asta. A sunat a manea… :)) Că, pe dl. Moiceanu nu cred că îl critică pentru că vrea să fie plătit pentru serviciile lui, căci nu l-a cunoscut pe vremea când se zbătea să devină celebru. Şi mai cred că oamenii ca George nu sunt neapărat răi, în sensul că asemenea discursuri (nu meriţi, cine eşti tu să…?) e posibil să-şi ţină şi lui însuşi. Şi atunci, astfel de oameni care nu se prea iubesc, nici nu pot arăta înţelegere pentru cei din jur. Şi eu mă mai zbat în mocirla asta. Şi, între primul comentariu şi ăsta, chiar mi-am mai amintit că am reacţionat şi eu la fel ca George (doar că am ţinut în mine) vizavi de o fotografă care se plimbă prin lume (tot aşa, mai mult din sponsorizări) şi face poze cu chipuri de femei. A fost doar un gând fugar de care, ulterior, mi-a fost tare ruşine, dar care mi-a arătat că mai am de lucru cu mine. Vezi, ce chestie… Doar reuşita sau îndrăzneala unor oameni ne deranjează. Şi dacă ne focalizăm numai pe cei pe care îi admirăm şi susţinem, avem impresia că suntem zen. În schimb, vin alţii şi ne găsesc butoanele. :))

        Apreciază

  4. George zice:

    Poate că aveţi dreptate. Scuze dacă am fost rău, aşa am gândit în momentul ăla. Succes mai departe!

    Apreciază

  5. Nu e trist ca problemele de genul asta apar din cauza banilor?

    Nu te costa nimic sa intri pe youtube si nici sa urmaresti canalul, deci de unde a iesit ideea ca trebuie sa platesti pentru a-l insoti pe Ioan?
    Emisiunea asta e mai mult decat o pasiune, caci altfel ar fi avut mai putine episoade, mai scurte si probabil mai slabe calitativ. E normal ca dupa un timp sa te intrebi daca merita sa continui cu ceea ce faci, adica sa investesti timp si bani si sa nu primesti nimic, sau sa renunti si sa folosesti timpul respectiv facand ceva care chiar iti aduce bani si de care beneficiaza doar cele 2 parti.

    Emisiunea este gratuita, sustinerea materiala este voluntara, iar mie mi se par rezonabile preturile cerute pentru fotografii.

    Apreciază

  6. Dan zice:

    Buna ziua . Numele meu este Dan Valeanu , sunt din Bucuresti si vreau sa -ti multumesc pentru ca existi . M-am adresat fara formula de politete deoarece ma consider si imi doresc sa devin un tovaras de drum , la modul concret . Nu am intervenit pina acum , fiindca am participat la drum numai cu sufletul .Sunt indragostit de munte de ff multi ani si amavut o perioada in care nu amputut sa ne apropiem de EL . Incerc sa ma antrenez pentru ca sa pot face fata unui drum fara sa creez probleme eventualilor parteneri de aventura . Pentru moment , episoadele postate pe net sau publicate la tv costituie momente de placere spirituala si de aduceri aminte care ma fac uneori sa lacrimez , Va multumesc din toate punctele de vedere , nu fac parte dintre cei care cauta nod in papura si care nu realizeaza ca exista si pasiuni neconditionate pentru natura si pentru frumos .

    Apreciază

Cum ți s-a părut?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s