Atenție, copii la cort! (2) – cum aleg cortul?

Modul în care un copil se dezvoltă depinde foarte mult de mediul în care crește. De atmosfera din familie, de jocuri și jucării, de ceea ce vede și aude în jur. Părinții ar trebui să facă tot posibilul pentru a le oferi copiilor în primul rând un mediu vesel, calm, cald, înțelegător și iubitor, nu în primul rând cât mai multe jucării sau tablete.

În zilele noastre, foarte mulți copii crescuți la oraș nu mai au aproape deloc contact cu natura – care, în caz că ați uitat, ne-a găzduit și încă o face de când am venit noi aici, în mijlocul ei. Da, da, ea a fost aici înainte să apărem noi, deși pare greu de crezut! Și am trăit cu ea și în ea într-un mod mult mai frumos și benefic decât o facem acum.

caruta la marginea satului

De aceea, legătura cu natura ar trebui să fie ceva… natural pentru orice om. Dar îndepărtarea aceasta îi face pe oameni mai mult să se teamă de ea, decât să o iubească. Să prefere obiecte materiale în locul unor experiențe profunde, de neuitat.

Contactul cu natura, oricât de înfricoșător ar putea părea pentru niște oameni care uită cum au trăit bunicii lor, poate aduce o mulțime de beneficii – atât adulților, cât și copiilor. Pentru copii este foarte important nu doar să învețe să se descurce în lumea înconjurătoare, dar și să o înțeleagă mai bine si să o aprecieze mai mult. Să crească având în ei mai mult sentimente de bucurie și mulțumire, decât de teamă, neîncredere și frustrare. Iar excursiile în natură, dacă sunt bine făcute, pot să aducă mari beneficii copiilor.

DSC_8438

Dar nu despre asta voiam sa vorbesc 😀

Pentru a incuraja părinții să-și scoată copiii în natură și primind o mulțime de întrebări pe această temă, m-am gândit să scriu pe scurt câteva aspecte de care trebuie ținut cont atunci când vrem să cumpărăm un cort. Pentru că un cort poate fi o „jucărie” foarte inspirata de oferit copiilor!

Având în vedere că va fi, poate, primul lor contact de acest fel cu natura, e foarte important ca excursia să meargă bine, iar copiii să o perceapă ca pe o bucurie și nu ca pe o sursă de frustrări, oboseală sau frici. Așa că dacă nu aveți experiență cu astfel de excursii, apelați la oameni care au – sau încercați pe cont propriu, informându-vă înainte cât mai mult despre ce presupune o astfel de excursie. Nu e nevoie să mergeți pe trasee complicate sau prea departe de oraș, important e să ieșiți din el!

copii cort

Sunt foarte multe aspecte de care trebuie ținut cont – dar eu voi scrie momentan despre alegerea cortului.

Acesta trebuie ales în funcție de mai mulți factori: câte persoane vor dormi în el (2 adulți + 1 copil, 1 adult + 1 copil, 2 adulti + 2 copii și alte combinații de acest gen). Ce vârste au copiii? Unde veți merge? Undeva aproape de mașină, sau aveți de gând să urcați undeva mai sus (sau mai departe) = veți duce cortul si tot bagajul mai mult in spate. Câți bani vreți să cheltuiți pe asta? Acestea ar trebui să fie informații pe care să le transmiteți vânzătorilor de la magazinele cu echipament montan, pentru a vă ajuta să faceți o alegere cât mai bună.

corturi multe pe tutuiatu

Copiii, pe cât sunt de mici, pe atât de mult spațiu pot să ocupe! Mai ales într-un cort, fiți siguri că oricât de mare ar fi acel cort, nu va fi suficient pentru 2 copii energici și entuziasmați de noua lor căsuță. De aceea, un cort mai mare, luat special pentru astfel de excursii, este recomandat.

Dacă la ieșire participă 1 adult + 1 copil, atunci un cort normal, de 2 persoane, ar trebui să fie de ajuns (există chiar și așa riscul ca părintele să ajungă să doarmă în verandă!). Dacă numărul este mai mare, fie că e vorba de doi adulți fie că e vorba de 2 copii, atunci de preferat ar fi un cort de 3 persoane. Unele corturi de 3 persoane oferă suficient spațiu pentru a găzdui 2 adulți + 2 copii.

excursie cu copiii la cort

Corturile mai mari (gen de 4+ persoane) sunt mult mai grele și voluminoase și sunt mai puțin practice în excursii pe munte. Găsești mai greu spațiu drept pentru ele, sunt greu de cărat în spate și, în funcție de forma sau destinația lor, rezistă mai puțin la vânturi puternice. Acestea sunt însă potrivite dacă stați mai multe zile în același loc – pentru că oferă spațiu și pentru joacă, masă etc – foarte util, mai ales în caz de vreme rea.

Dacă excursia pe care vreți să o faceți presupune să duceți în spate rucsacul și tot bagajul necesar campării (cort, saci de dormit, izoprene, poate chiar și primus + vase de gătit etc), atunci greutatea echipamentului trebuie luată în calcul! Cu cât bagajul este mai ușor, cu atât mai ușoară va fi și excursia voastră. Pentru asta e foarte important să calculați cu atenție ce luați la voi, dar nu vă speriați: prima oară veți avea oricum prea multe lucruri la voi – prea multe haine, prea multă mâncare. A doua oară va fi mai bine, pentru că veți ști mult mai bine ce aveți nevoie și ce nu 🙂

DSC_2572

Nu uitați însă că în primul rând e vorba ca totul să fie bine pentru cei mici, chiar dacă asta presupune greutăți și eforturi mai mari din partea părinților. Dacă la finalul excursiei, copiii spun că mai vor și altă dată, atunci ați reușit!

Un cort de 2 persoane ar trebui să aibă in jur de 2.5 kg maxim. Dacă e mai ușor, cu atât mai bine. Un cort de 3 persoane sare de 3 kg, poate chiar 4 kg. În funcție de nevoile si posibilitatile voastre, puteți alege un cort mai ușor sau mai greu. Cele ușoare sunt de obicei mai scumpe, sau oferă spațiu interior mai mic. Cele grele pot fi mai ieftine și mai spațioase – dar acest lucru trebuie analizat la fiecare cort în parte.

DSC_5449

Veranda. Aproape toate corturile au un spațiu pentru bagaje, o absida – sau veranda. Aceasta este foarte importanta, mai ales dacă sunt și copii la cort! Bagajul va fi automat mai mare iar nevoia de spatiu crește si ea. De aceea, o veranda spatioasa ajuta la depozitarea bagajului pe timpul noptii, astfel incat in cort sa ramana spatiu destul pentru locatari.

copii in cort

Unele corturi, in special cele de 3 persoane, pot avea o forma de tip tunel cu o veranda foarte mare. Aceasta poate fi utila si pentru reuniuni de grup, jocuri la adapost de vant, servit masa la umbra etc.

DSC_2587

Tineti totusi cont ca este vorba de corturi de drumetie si nu de nuntă, asa ca nu trebuie exagerat cu dimensiunile cortului. Vrem sa-l putem duce si in spate, la nevoie, nu?

Corturile acelea care se monteaza singure (le arunci in sus si se monteaza), sunt potrivite doar pentru campat langa masina, in camping. Pe munte, ele nu pot fi carate in spate din cauza formei pachetului si a greutatii, iar rezistenta la vant este mai scazuta.

dimineata langa corturi

Referitor la vant si la ploaie, exista si aici destule diferente. In principiu, cam toate corturile de munte rezista bine la ploaie. Dar vantul poate face probleme mari in unele cazuri. Unele corturi oferă un spatiu mare, avand insa o forma mai putin rezistenta la vant. Altele rezista mult mai bine la vant, poate pentru ca au o structura cu mai multe bete (nu doar 2). In functie de locul unde veti monta cortul, trebuie luat in calcul si acest aspect. Puteti lua un cort mai rezistent, daca vreti sa-l montati sus, pe munte, sau puteti lua un cort mai putin rezistent (mai clasic si mai ieftin), pe care sa aveti grija sa-l montati in locuri mai ferite de vant. Si de monstri si fantome!

fantoma printre corturi

Legat de monstrii din jurul cortului, ei nu se află de fapt în jurul cortului, ci chiar în interior! În interiorul minții noastre. Așa că aveți grijă ce gânduri și frici le transmiteți copiilor voștri prin vorbe, atitudine sau fapte. Nu dați mai departe frici preluate nemestecat de la părinții voștri – încercați mai bine să dezvoltați în copii dragostea pentru ce e în jur, decât teama.

IMG_1107

Revenind la corturi, ATENTIE! Corturile foarte ieftine din Carefour sau Cora NU sunt potrivite pentru excursii pe munte! Dar pot fi ok pentru iesiri cuminți în natură, alături de copii, când vremea e bună și locul ales nu pune probleme din cauza vântului sau ploii.

cort ieftin suflat de vant

Un cort ar trebui să fie o investiție pe termen lung. Dar, mai ales dacă veți lua și copiii să doarmă în cort, atunci rezistența acestuia va fi pusă la încercare – copiii având tendința să sară în cort, să tragă de el, să cadă peste el etc. De aceea, fie achiziționați un cort mai scump, cu o calitate a fabricației mai ridicată, fie luați un cort mai ieftin, încercați să aveți grijă de el cât puteți, dar după care să nu vă pară rău când cusăturile vor ceda sau vreun băț se va rupe. Sigur, totul depinde și de vârsta copiilor și capacitatea lor de atenție și înțelegere. Cortul devine spațiu de joacă (în locul naturii înconjurătoare) sau este locul de refugiu pentru o noapte în natură?

DSC_6743

Despre cum si unde montam cortul, ce mancam la cort sau cum amenajam tabara pentru a fi cat mai interesanta dar si sigura, cum ne comportam in natura si multe altele, poate intr-un articol viitor. Sau, puteti invata mai multe mergand in excursii de acest gen organizate de oameni cu experienta.

DSC_2607

Referitor la preț, se găsesc corturi și cu 200-300 de lei, care pot fi o varianta foarte bună dacă îți dai seama că nu vrei să investești prea mult în asta (gen unele de la Decathlon – exista de 2 sau de 3 persoane sau de la Easy Camp), dar găsiți și corturi care costă în jur de 500 sau  900  sau chiar peste 1200 de lei, potrivite, poate, pentru alt gen de excursii. (Uitati-va la specificatiile acestora si faceti comparatii: greutate, pret, spatiu, rezistenta la ploaie, tip si numar de bete etc).

Diferențele constau în calitatea fabricației (rezistență mai mare în timp), greutatea cortului raportat la spatiul interior, rezistenta la ploaie si vant, garantia firmei etc. O diferență mare apare și între firmele care produc în serie mare (gen Decathlon) comparativ cu firme mai mici, care au costuri de producție mai ridicate – deși uneori calitatea este asemănătoare.

DSC_5495

Bețele din fibră de sticlă sunt mai puțin rezistente în timp și sunt mai grele decât bețele de aluminiu – dar sunt mai ieftine (și pot fi înlocuite la anumite corturi destul de ușor). Un numar mai mare de bete va creste greutatea cortului, dar ii poate da acestuia o rezistenta mai mare la vant si un spatiu interior mai generos. Pentru un cort de 3 persoane, ar trebui sa fie cel putin 3 bete. Corturile care au doar 2 bete, dispuse in forma de X, au o rezistenta mai scazuta la vânt.

cort de 4 persoane, apuseni

Dacă e vorba de folosire pe timp de vară, atunci un cort cât mai bine ventilat poate fi o alegere bună – adică un cort care să aibă pereții interiori cu cât mai multă plasă (nu doar 2 ferestre mici). În felul ăsta se reduce condensul format la interior (stropi de apă care atârna pe tavan) și temperatura la interior va fi mai plăcută (mai răcoroasă). Dacă sunteți însă îngrijorați să nu vă fie prea frig în cort, atunci puteți opta pentru un cort mai bine izolat. Dar confortul termic în cort nu e dat în primul rând de cort, ci de sacul de dormit!

cort interior - fara husa

Puteți ține cont când alegeți cortul și de culoarea acestuia. Copiilor le plac culorile și altfel intri în castelul din nori când el e colorat în culoarea preferată – sau măcar o culoare vie, veselă, care atrage! Dar chiar și ei ar putea să înțeleagă că pe munte, mai importantă este funcționalitatea unui cort decât culoarea lui.

corturi in muntii vrancei

Nu uitați și de celelalte piese de echipament esențiale pentru dormit la cort: izolir, care se pune in cort pentru a izola termic față de sol și Sac de Dormit!

DSC_6757

Există saci de dormit pentru copii (e important sa nu fie prea mare sacul, sa nu ramana prea mult spatiu liber la picioare de exemplu, pentru ca acolo se poate aduna aer rece), dar tineti cont care este temperatura de confort a acestora! Sacii foarte ieftini, din Carefour de exemplu, sunt saci pentru temperaturi ridicate, pe care nu le prea găsești pe munte nici vara! Un sac de dormit (de vara) ar trebui sa ofere confort macar la +5 grade (mai ales ca nu stii niciodata cat de frig se va face peste noapte). Dacă aveți de gând să mergeți și primăvara sau toamna, sau poate dacă vreți să mergeți în munți mai înalți pentru a campa (peste 2000 de metri), atunci căutați un sac de 3 sezoane (confort cel puțin la 0 grade).

DSC_6736

Pentru excursii usoare, un sac mai subtire se poate completa eventual cu o păturică de polar sau haine mai multe. O geacă de vant si ploaie trebuie tot timpul sa fie in bagaj, chiar si vara, dar pentru dormit la cort bagajul se va completa cu o colecție vară-cort, indiferent de cine e semnată. De preferat sunt hainele de munte (polar, pantaloni de polar, windstopper, tricouri sintetice speciale de munte etc). Acestea sunt mult mai functionale decat hainele de oras si contribuie nu doar la confortul purtătorului, cât și la reducerea greutății bagajului. Nu va mai fi nevoie să cari 4 tricouri și 3 pulovere, dacă ai haine potrivite.

DSC_6729

Inainte de a face orice investitie de acest gen, informati-va cat mai mult! Analizati site-urile magazinelor de echipament montan si comparati mai multe produse inainte de a alege. Tineti cont si de cat de des intentionati sa folositi un produs. Daca vreti sa mergeti o data pe an sau la doi ani cu cortul, atunci poate nu e cazul sa cheltuiti prea multi bani pentru asta. Se pot face foarte multe si cu bani putini, copiii nu vor face diferenta intre un cort de 1000 de lei si unul de 100 de lei (decat daca ploua! :)) ). Mai importante sunt trairile lor din excursia respectiva – si acestea ar trebui sa primeze si in mintea adultilor. Adica… nu va impiedicati de ideea ca nu aveti cu ce, mai bine cautati solutii pentru a ajunge unde va doriti! Si nu va fie teama să fiți și voi… ca la ușa cortului!

la usa cortului - mereu alta priveliste

Despre excursii pe munte cu copiii puteti citi si pe site-ul MunțoMama.

Despre excursii in general, sfaturi pentru incepatori.

Despre excursii cu dormit la cort, un alt articol aici: prima oara la cort.

Despre frici nejustificate (de a merge pe munte și nu numai): de ce ti-e frica, nu-i nevoie sa scapi!

Despre intalniri cu ursi: repede, prefa-te ca esti mort!

Jurnalul unei excursii usoare cu copii: Atentie, copii la cort! (1)

Urmariti si emisiunea de drumetie Pe poteci, spre inima ta! si aratati-o si copiilor! Multi parinti mi-au scris ca, dupa ce s-au uitat la ea, copiii lor au vrut si ei sa mearga pe munte! Asa ca daca vreți sa-i atrageti spre natura, incercati si cu episoadele filmate, disponibile pe youtube sau la Travel Mix.

bebe in cort

Excursii faine sa aveti si cat mai in siguranta! Si nu uitati: pe munte… vara e scurta!

Ioan Stoenică

26 iulie 2016.

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Atenție, copii la cort! (2) – cum aleg cortul?

  1. Dan zice:

    Buna, in primul rand felicitari pt articol…in al doilea rand pentru cei ce doresc sa mearga cu cortul dar nu au inca locatia…va invit sa folositi baza de date de pe http://www.cucortu.ro. La fel, daca aveti locatii noi de campare (camping sau off-camping) va rog sa adaugati zonele pe site, impreuna putem crea o comunitate a ‘cortistilor’. Have fun CuCortu’!

    Apreciază

  2. Cristina M. zice:

    A crește un copil e într-adevăr o artă.Ferice de cei care nu se tem de acest pas și chiar sunt în stare să se ocupe de un copil!
    În vremea copilăriei mele era o „modă” de a ne face cort sub masa din sufragerie. Chiar era distractiv! Apoi am mai avut o experiență cu un cort adevărat dărâmat de vânt( în lipsa mea) , la mare(de bine ce a fost instalat). Așa că îmi prind bine sfaturile.
    Se vede că ești pasionat de ceea ce faci pentru că îți ajunge timpul să te ocupi și de scris, și de cursuri , și de montat filmulețe.Să ai la fel de multă energie și entuziasm în continuare!

    Apreciază

  3. george r zice:

    Din toata inima , felicitari ptr articol.
    Am 57 de ani si mare parte din aceasta minunata tara am strabatut-o alaturi de fiul meu si
    sotie cu cortul. Avem un ocean de amintiri frumoase .
    Dragi parinti , lasati confortul hotelului si incercati ptr 2-3 zie o excursie cu cortul alaturi de
    cei dragi.
    Cautati un loc de campare departe de gratarele sfirinde , muzica si berea in valuri.

    Apreciază

  4. george r zice:

    A fost omorit un urslet in oras.
    A fost strivita o floare intrun parc.
    A fost secat un riau,
    Si CE ?
    PUTEM FACE MAI MULT .

    Apreciază

Cum ți s-a părut?