Capcane pentru turiști în Mehedinți

In munții Mehedinti, cele mai mari pericole pentru turisti il reprezinta populatia numeroasa de vipere si căpușele. Pe 8 mai 2013 am aflat insa de un alt pericol, pe care nu l-am considerat niciodata posibil – cel putin nu pe un traseu marcat. Mergand pe poteca marcata cu Banda Rosie, in zona varfului Pietrele Albe, mi-am prins piciorul intr-o capcana metalica, cu tepi, pusa pentru mistreti sau caprioare. Din fericire, bocancul m-a salvat – el fiind singurul afectat de capcana, dar faptul ca acea capcana era asezata chiar in poteca marcata mi s-a parut de neconceput!

Capcana era pusa de cel mult o zi, frunzele cu care era acoperita erau inca proaspete. Am desfacut lantul si am ascuns capcana in zona (fiind prea grea sa o car pe traseu dupa mine), sperand ca nu va fi gasita si folosita iar. Am facut si o sesizare la administratia Parcului National Domogled – Valea Cernei (astept raspuns). Daca cineva ar fi stat la panda 1-2 zile in acea zona, individul ar fi putut fi prins, dar cine sa faca asta?

In 2009, un amic si-a prins piciorul intr-o astfel de capcana intr-un mod mult mai grav (a trebuit sa sune salvamontul – incidentul a fost foarte mediatizat la acea vreme) – tot in muntii Mehedinti! El insa nu era pe un traseu marcat. Eu da! Ceea ce inseamna ca nu e vorba de un caz chiar asa izolat cum credeam la inceput – aceste capcane exista, iar braconierii sunt uneori atat de inconstienti (ca sa nu spun altfel) incat le aseaza si in poteca marcata!

Momentan, primul lucru care se poate face este sa creasca gradul de informare al oamenilor cu privire la aceste situatii – de aceea postez aceasta „stire”, chiar daca nu e chiar o știre. Nu inseamna sa mergi cu frica de capcane in muntii Mehedinti, dar nu strică să fii atent la grămăjoarele de frunze si crengi care arata suspect printre pietre.

capcana pentru turisti in muntii mehedintiIoan Stoenică, 9 mai 2013

Publicitate

Despre Ioan Stoenică

Nascut primavara, crescut vara, iubit si plans toamna, reinviat iarna. Incerc sa-mi urmez inima, ajutand-o cat mai mult cu ratiunea.
Acest articol a fost publicat în Excursii cu suflet și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Capcane pentru turiști în Mehedinți

  1. Liviu zice:

    Tu ai avut bocanci, care probabil erau mai grosi. Dar daca cineva merge de placere / in plimbare in adidasi? Ii putea fractura laba piciorului? Vad ca avea ceva dinti/tepi capcana… Plus ca ar fi putut fi mai mare si atunci ataca inspre glezna piciorului…

    Apreciază

    • Am avut bocanci normali – genul pe care toti ar trebui sa-i aiba atunci cand merg PE munte. Mai ales in Mehedinti, nu e deloc indicat sa mergi „in plimbare, in adidasi”. Din cauza stancilor si a viperelor in primul rand. Echipamentul pentru mers pe munte incepe cu bocanci. Si apropo, si eu merg tot de placere pe munte 🙂

      Dar ai dreptate, m-am intrebat si eu ce s-ar fi intamplat daca trecea pe-acolo un copil, sau un om care nu stie prea bine ca pe munte nu se merge in adidasi sau sandale. Mai multe pareri gasesti pe carpati.org, pe pagina unde am postat stirea:

      http://www.carpati.org/stire/capcane_pentru_turisti_in_mehedinti/3674/

      Apreciază

Cum ți s-a părut?

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s